• Hormonprobléma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/nő! Folyamatosan hízok, holott nem eszem többet, mint eddig. Igyekszem többször kevesebbet enni és megválogatom az ételeimet is, mégis 165 cm vagyok és 95 kg. 1,5 éve szültem, előtte is már 80kg voltam. Basedow kórral diagnosztozáltak kb 5 évvel ezelőtt, de ezt helyrehozták 2 év alatt, jelenleg a pajzsmirigy értékeim normálisak. Furcsa volt, hogy ezalatt a betegség alatt is híztam, tudomásom szerint fogynom kellett volna. Inzulin rezisztenciám is volt, szedtem rá Merckformint és diétáztam, de ez is rendbejött. A cukor értékeim normálisak. Mi egyéb problémára gondolhatok még? Köszönettel, Zsuzsa

        Dr. Fáklya Mónika válasza a endokrinológia témában

        Tisztelt kérdező! A túlsúly leggyakoribb oka a bevitt és felhasznált kalória nem jó elosztása. Magyarul, többet fogyaszt el, mint amit felhasznál. Ritkábban hormonális betegségek is okozhatnak túlsúlyt. Így a pajzsmirigy alulműködés ill. a mellékvese kéreg fokozott kortizol termelése. A pajzsmirigy hormon szintjei rendben vannak, elmondása szerint. A mellékvese problémája ritka betegség, jellegzetes tünetekkel. Ha bizonytalan, endokrinológust keressen fel, a vizsgálatok miatt. Mindenesetre ha fogyni szeretne, először az étrendjét nézze át. Napi 1200 kCal 5 részletben fogyasztva, változatosan, heti legalább 3 alkalommal végzett fél órás aerob testmozgás a sikrhez vezető út.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. február 12., 09:50; Megválaszolva: 2011. február 17., 20:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: