• Valóban alulműködik a pajzsmirigyem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Sok kérdést olvastam már a honlapon pajzsmirigy alulműködés témában, ezért gondoltam, hogy én is felteszem a magam kérdését. 2010. áprilisában terheléses vércukor vizsgálaton vettem részt az első eredményem glukoz:6.22 mmol/l, inzulin 8.81mU/L lett, a 120 perces pedig glukoz: 7.05 mmol/l, inzulin 43.25mU/L. Ezek után felkerestem egy szakorvost, aki további vérvizsgálatra küldött, aminek az eredménye: hugysav: 259umol/l, cholesterin: 5.4mmol/l, HDL koleszterin: 1.12 mmol/l, triglicerid: 0.89 mmol/l, serum vas: 15.3 umol/l, FSH: 2.12U/L, ösztradiol: 88.8 pg/ml, tesztoszteron 0.24 ng/ml, progesteron 6.43 ng/ML, LH 1.55 U/L, prolaktin 221.4 uIU/ML, TSH 3.65 uIU/ML, FT4 14.44 pmol/L, atpo 459.40 IU/ml. Ekkor a doktornő pajzsmirigy alulműködést állapított meg, és felírta az L-Thyroxin 50 tablettát, amelyből fokozatosan el kellett érnem a napi 1 tabletta adagot, illetve Merkformint is szednem kellett. Majd júniusban újból vérvizsgálatot kért a doktornő, aminek az eredménye serum vas: 21.9 umol/l, TSH 1.80 uIU/ML, FT4 18.51 pmol/L lett. A vizsgálatokat hirtelen hízásom miatt kértem, de sajnos a Thyroxin szedésével sem indult el a fogyásom, sőt még 8 kg-t híztam augusztusra. Ekkor abbahagytam a Thyroxin és a Merkformin szedését. Sajnos azonban tovább híztam, és november végén elmentem egy másik szakemberhez, hogy kikérjem az ő véleményét is. Ő is kért vérvizsgálatot, bár annak az eredményét én nem láttam, de a vizsgálat alapján javasolta a Thyroxin újbóli szedését. Most, januárban megyek vissza kontrollra, de szeretném az Ön véleményét is kikérni. A most elvégzett vérvizsgálat eredményei a következőek: FSH: 6.29 U/L, ösztradiol: 19.2 pg/ml, tesztoszteron: 0.36 ng/ml, progesteron 1.02 ng/ML, LH 5.48 U/l, prolaktin 192.0 uIU/ML, TSH 2.28 uIU/ML, FT4: 18.51 pmol/L. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint is alulműködik a pajzsmirigyem, vagy jódpótlással megoldható lenne a problémám? Ultrahang vizsgálatokat is végeztek (hasi, nyaki, és nőgyógyászati), amelyek eredménye negatív lett. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: simonzs

        Dr. Fáklya Mónika válasza a Pajzsmirigy alulműködés témában

        Tisztelt kérdező! A hízását ezek a pajzsmirigy eredmények nem magyarázzák. Sajnos nem írt normál tartományokat a leleteihez, de az álatlam ismert normál tartományokon belül vannak az értékei, kivéve az aTPO szintet, ami magasabbnak tűnik. Ez utóbbi miatt a jód szedését nem javaslom. A magasabb koleszterin szint miatt a zsírokban szegényebb étrend és a testsúly csökkentése javaslot . Ez testmozgással és kiegyensúlyozott diétával érhető el. Átlagosan egy felnőtt nem túl aktív életet élő nő napi fogyáshoz javasolt kalóriabevitele 1200 kCal. Ez 5 alkalomra kellene elosztani és elfogyasztani.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. január 20., 18:35; Megválaszolva: 2011. január 26., 20:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...