• Mi a bajom ?Cushingvagy prolaktin betegség e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt olvasó vagy Endokronólógus! Mivel igen hosszadalmas a problémám és külföldön élek ezért kérdésem a következő.: Az agyalapi mirigyben találtak egy 5mm-s adenómát,viszont mikor hasi CT-re küldtek nem találtak vagyis nem írták hogy találtak e volna a mellékvesénél is adenómát,viszont májzsírosodást írtak.Nem ittam és nem is iszok alkoholt plusz gyógyszert sem szedtem és nem szedek még.Az epémet is ki kellet venni kő miatt.68kg-ról már 112kg vagyok most és P.C.O.S- is van és sok minden más tünetem ha valakivel fel vehetném a kapcsolatot annak nagyon örülnék.Jelenleg külföldön dolgozom,eddig azt mondták hogy ne egyek sokat holt napi 5km gyaloglók és fiatalként 14-18ig aerobik és kosaraztam de a menstruációs zavarok miatt abba kellet hagynom.Nagyon el vagyok szomorodva szeretnék le fogyni és nem állom szerű lassított felvételként fáradtan kimerülten élni kérem segítsen valaki.Ennél részletesebben és pontosabban akkor tudok írni ha van kinek. Előre is köszönöm a válaszokat segítséget tisztelettel Dana

        Dr. Fáklya Mónika válasza a endokrinológia témában

        Tisztelt kérdező! Az ön testsúlya igen nagy. Egyrészt endokrinológiai kivizsgálását javasolnám hogy felmérjék a pajzsmirigy működését, valamint megnézzék a nemi és mellékvesekéreg hormonszintjeit. Ha ez már megtörtént és itt állapították meg a PCOS-t -és más hormonzavar nem igazolódott- akkor gondolom elmondták önnek azt is, hogy a legfontosabb a testsúly csökkentése. Ez a nagy súly rontja a petefészkek működését számos hormonális problémát kiváltva.A szénhidrát anyagcsere szintén romlik. Mindezen problémák egymást erősítve egy ördögi kört váltanak ki amelyből érdemes akaraterővel kiszállni. A kivizsgálás mellett javaslom, hogy napi 1200-1300 kCal energiatartalmú étrendet tartson úgy hogy az 5 alkalomra legyen elosztva. E mellett minden nap legalább fél órát tempósan sétáljon. Az hogy korábban mennyit mozgott, csak a múlt, most a jelenre kell koncentrálnia. Endokrinológus felkeresését mindenesetre javaslom.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. január 09., 14:17; Megválaszolva: 2011. január 11., 13:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
        Magunkról tanulni sosem késő! Az egészségértés jelentősége felnőtteknél.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó