• Addison kórós beteg helyes táplálkozása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor nő! Abban kérném a segítségét, hogy a 6 éves kislányomnál 1 hónappal ezelött Addison kórt állapítottak meg. A problémám az, hogy az egyek orvos semmit nem enged neki enni, míg a másik orvos szerint a tulzott édeség fogyasztásra kell csak oda figyelni. Az szeretném kérdezni, hogy akkor mire figyeljünk, mert nem tudom eldönteni, hogy mi lenne a megfelelő gyermekem számára. Kérem segítsen! Üdvözlettel:Tandl Zsolt

        Dr. Fáklya Mónika válasza a Addison témában

        Tisztelt kérdező! Az Addison kór a mellékvese kéreg elégtelen működése, amit hormonpótlással kezelünk. Ez tablettás formában elérhető. Így a mellékvesekéreg hormon hiánya pótolható.Gondolom az ön gyermeke is kap gyógyszert. ( Tehát az Addison kór kezelése nem diétával történik.) Időnként előfordul, hogy az Addison kór más betegségekkel is szövődik, pl. cukorbetegség. Ilyenkor az inzulin hiánya miatt inzulinpótlásra is szorul a beteg, amit injekció formájában kap meg naponta, otthon. Ekkor a cukorbetegség miatt kell egy speciális diétát tartani, nem az Addison kór miatt. Ez egy megfelelő arányú és minőségű kiegyensúlyozott táplálékbevitelt jelentő diéta. Természetesen a ne egyen semmit a gyermek nem járható út, mert az életben maradáshor enni kell. A megfelelő diétát dietetikus szakemberrel részletesen meg kell beszélni a pontos diagnózis birtokában. Ezt kérem nézze meg a kapott orvosi papírjain! Javasolnám még, hogy gyermekendokrinológusához menjen vissza, mert a kezelés és a diagnózis körül bizonytalanságot érzek önnél. Az Addison kór - és ha van akkor a cukorbetegség is- olyan betegségek, ahol nagyon fontos az, hogy szülő pontosan tisztában legyen a betegséggel és a sürgősségi teendőkkel. ( Pl. láz vagy egyéb betegség esetén mi a teendő.)

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. december 25., 21:19; Megválaszolva: 2010. december 30., 10:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...