• Addison kórós beteg helyes táplálkozása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor nő! Abban kérném a segítségét, hogy a 6 éves kislányomnál 1 hónappal ezelött Addison kórt állapítottak meg. A problémám az, hogy az egyek orvos semmit nem enged neki enni, míg a másik orvos szerint a tulzott édeség fogyasztásra kell csak oda figyelni. Az szeretném kérdezni, hogy akkor mire figyeljünk, mert nem tudom eldönteni, hogy mi lenne a megfelelő gyermekem számára. Kérem segítsen! Üdvözlettel:Tandl Zsolt

        Dr. Fáklya Mónika válasza a Addison témában

        Tisztelt kérdező! Az Addison kór a mellékvese kéreg elégtelen működése, amit hormonpótlással kezelünk. Ez tablettás formában elérhető. Így a mellékvesekéreg hormon hiánya pótolható.Gondolom az ön gyermeke is kap gyógyszert. ( Tehát az Addison kór kezelése nem diétával történik.) Időnként előfordul, hogy az Addison kór más betegségekkel is szövődik, pl. cukorbetegség. Ilyenkor az inzulin hiánya miatt inzulinpótlásra is szorul a beteg, amit injekció formájában kap meg naponta, otthon. Ekkor a cukorbetegség miatt kell egy speciális diétát tartani, nem az Addison kór miatt. Ez egy megfelelő arányú és minőségű kiegyensúlyozott táplálékbevitelt jelentő diéta. Természetesen a ne egyen semmit a gyermek nem járható út, mert az életben maradáshor enni kell. A megfelelő diétát dietetikus szakemberrel részletesen meg kell beszélni a pontos diagnózis birtokában. Ezt kérem nézze meg a kapott orvosi papírjain! Javasolnám még, hogy gyermekendokrinológusához menjen vissza, mert a kezelés és a diagnózis körül bizonytalanságot érzek önnél. Az Addison kór - és ha van akkor a cukorbetegség is- olyan betegségek, ahol nagyon fontos az, hogy szülő pontosan tisztában legyen a betegséggel és a sürgősségi teendőkkel. ( Pl. láz vagy egyéb betegség esetén mi a teendő.)


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. december 25., 21:19; Megválaszolva: 2010. december 30., 10:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: