• Pajzsmirigy/terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 23 hetes kismama vagyok. Három HTSH vizsgálatom volt eddig, ennek eredményei: 5,38 (ez még a terhességem előtt), 4,33 és a legutóbbi: 5,61. Kétszer jártam orvosnál, először szakrendelésen, ahol Anti TPO-t néztek, amely érték alapján azt mondták, nincs pajzsmirigy alul működésem- 22,7 volt ez az érték. Ez után állapotos maradtam, így meglátogattam egy magánrendelést szeptemberben, azóta szedem az Euthyrox tablettát, naponta egyszer felet. A legutóbbi vizsgálat szerint azonban nem történt javulás... Ez hogy lehetséges? Befolyásolhatja esetleg az időjárás, vagy egyéb tényező az eredményt? Mit javasol? Van okom aggódni a kisbabám miatt? Nagyon szépen köszönöm a segítségét!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a Pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! A fent írt TSH értékei minimálisan emelkedettebbek a normál tartománynál. Véleményem szerint helyes, hogy adtak önnek pajzsmirigy hormon pótlást. Terhességben ugyanis a baba is öntől kapja a pajzsmirigy hormont. A TSH szintet folyamatosan követni kell és ennek függvényében fognak adagot módosítani, ha szükséges. A gyógyszer felszívódását a bevétel körülményei módosíthatják. Fontos, hogy reggeli előtt fél órával, éhgyomorra vagye be a tablettát. A gyermekének, ilyen pici eltérés miatt, várhatóan nem lesz semmi baja, a folyamatos ellenőrzés viszont szükséges endokrinológusnál.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. december 22., 14:22; Megválaszolva: 2010. december 30., 09:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: