• Pajzsmirigybetegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Most voltam vérvételen, és a TSH értékem 0,045 lett. Fáradékony vagyok, szinte mindent elfelejtek, pedig korábban telefonszámokat is fejből tudtam. Hajhullásom erősödött, közel 30 kg-ot híztam, pedig alig eszem. Zsibbad a két karom elég gyakran. Szívtájékon sokszor érzek szorító fájdalmat. Többször van szapora szívverésem is. Akkor ez most alul vagy túlműködés? Mert alacsony TSH-nál nem ezek a tünetek vannak felsorolva. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: B. Gabriella

        Dr. Fáklya Mónika válasza a endokrin témában

        Tisztelt kérdező! Az alacsony TSH pajzsmirigy túlműködésre jellemző, amennyiben az agyalapi mirigy normálisan működik. Érdemes lenne fT4 szintet is meghatározni, mert a tünetei inkább a pajzsmirigy alulműködésre jellemzőek, a szapora szívműködés kivételével. Ha az agyalapi mirigy nem termel elég TSH-t a szervezet számára, akkor is pajzsmirigy alulműködés alakul ki. Ekkor a TSH alacsony és az fT4 is alacsony lesz. Ez az eset elég ritka. Amennyiben az fT4 szintje normális, akkor máshol kell keresni a panaszai okát. A hízást sokszor nem a bevitt táplálék nagy mennyisége, hanem rossz összetétele és a mozgáshiány okozza. E mellett ez a jelentős túlsúly panaszokat is okozhat.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. december 05., 10:49; Megválaszolva: 2010. december 07., 22:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: