• Pajzsmirigy kérdés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2004. -korábbi műtét után a pajzsmirigy túlműködés kiújulását állapították meg, melyet ujabb műtét követett, ami álltal a zárójelentésben a következő szerepel: "LOBECTOMIA LOBI SIN. N. REC. PREAP (egyoldali) Redon-drain" Minden évben járok ellenőrzésre és nem tudom mire vélni a legutolsó leletemben szereplő diagnózist: 2009-ultrahang: "jobb: 0X0X0mm, bal: 10X7X17mm echogazdag szerkezetű lebenycsonk.Körülírt echoeltérés nem figyelhető meg. Nyaki lágyrészekben kóros eltérés nem látható TSH 1,45 ml U/I , FT4 17,1 pM/I vélemény: 100 mikrogramm L-Thyroxin 2010-ultrahang: "jobb: 11X9X24mm, bal: 10X6X21mm mérsékelten echoszegény lebenycsonkok.Körülírt echoeltérés nem figyelhető meg.A nyaki lágyrészben kóros echoeltérés nem látható. sTSH: 0,104 ml U/I vélemény: 75 mikrogramm L-Thyroxin Évente otthonában ellenőrizendő Hogy lehet az, hogy már a nyaki ultrahangon is hiába keresték az egyik pajzsmirigyemet nem volt, az utolsó eredményem pedig azt véleményezi, hogy van. Kérdésem: Hogyha nem a pajzsmirigyem van a jobb oldalon, akkor mi lehet az? És Ön szerint a pajzsmirigy működését hogyan lehet otthonomban ellenőrizni? Sokszor vannak rosszulléteim, kézremegésem, nehézlégzés, ájulásérzetem amit nem ennek a problémának könyvelnek el... Sokáig szedtem magas vérnyomásra HUMAPRONOL-t, ami tudomásom szerint a pajzsmirigy gonddal küzdőknek adnak. Milyen hatással van a gyógyszer a pajzsmirigyre?...mert nekem ezt most lecserélték APODEX-re(1,5 mg), NOVOTENS-re(5mg) Gyakran vagyok fáradékony, gyenge...összefüggésben lehet-e ez, ezekkel a problémákkal? (Gyakran van gége-,torok-, hangszálgyulladásom) Van egy asztmám ami nem allergiás asztma...ezzel kapcsolatban a kérdésem:-Valóban igaz az, hogy a pajzsmirigy gondok gyakran együtt járnak az asztmával? (asztma kezelésére kapott gyógyszerem: FOSTARS-spray- + VENTOLIN-spray-, SINGULAIR(10mg) Válaszát előre is köszönöm! Juliana

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Az uh leletét nem tudom értelmezni. Legvalószínűbbnek azt tartom, hogy az első uh leírás hibás. Az utolsó TSH alacsony, amire helyesen gyógyszercsökkentést írtak elő. Mivel még továbbra is panaszos érdemes újra TSH-t nézetni, hogy ez a csökkentés elegendő volt-e, mert az is lehet, hogy még ez az adag is sok. A nélkül viszont ne változtasson a gyógyszerelésen, hogy nem méretett TSH-t. Az otthoni ellenőrzés csak annyit jelent, hogy a háziorvos is el tudja küldeni önt TSH mérésre a legközelebbi laborba. A Huma Pronol egy szvritmust és vérnyomást csökkentő gyógyszer. Pajzsmirigy túlműködés tüneteinek csökkentésére is szoktásk adni. Nem magára a pajzsmirigyre hat, hanem a betegség tüneteit csökkenti. Mindenesetre a panaszai miatt feltétlenül javaslom a belgyógyász felkeresését, mert ki kell zárni egyrészt a gyógyszer adagolás hibáját és egyéb belgyógyászati problémákat is.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. november 28., 16:43; Megválaszolva: 2010. december 01., 20:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: