• Pajzsmirigy kérdés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2004. -korábbi műtét után a pajzsmirigy túlműködés kiújulását állapították meg, melyet ujabb műtét követett, ami álltal a zárójelentésben a következő szerepel: "LOBECTOMIA LOBI SIN. N. REC. PREAP (egyoldali) Redon-drain" Minden évben járok ellenőrzésre és nem tudom mire vélni a legutolsó leletemben szereplő diagnózist: 2009-ultrahang: "jobb: 0X0X0mm, bal: 10X7X17mm echogazdag szerkezetű lebenycsonk.Körülírt echoeltérés nem figyelhető meg. Nyaki lágyrészekben kóros eltérés nem látható TSH 1,45 ml U/I , FT4 17,1 pM/I vélemény: 100 mikrogramm L-Thyroxin 2010-ultrahang: "jobb: 11X9X24mm, bal: 10X6X21mm mérsékelten echoszegény lebenycsonkok.Körülírt echoeltérés nem figyelhető meg.A nyaki lágyrészben kóros echoeltérés nem látható. sTSH: 0,104 ml U/I vélemény: 75 mikrogramm L-Thyroxin Évente otthonában ellenőrizendő Hogy lehet az, hogy már a nyaki ultrahangon is hiába keresték az egyik pajzsmirigyemet nem volt, az utolsó eredményem pedig azt véleményezi, hogy van. Kérdésem: Hogyha nem a pajzsmirigyem van a jobb oldalon, akkor mi lehet az? És Ön szerint a pajzsmirigy működését hogyan lehet otthonomban ellenőrizni? Sokszor vannak rosszulléteim, kézremegésem, nehézlégzés, ájulásérzetem amit nem ennek a problémának könyvelnek el... Sokáig szedtem magas vérnyomásra HUMAPRONOL-t, ami tudomásom szerint a pajzsmirigy gonddal küzdőknek adnak. Milyen hatással van a gyógyszer a pajzsmirigyre?...mert nekem ezt most lecserélték APODEX-re(1,5 mg), NOVOTENS-re(5mg) Gyakran vagyok fáradékony, gyenge...összefüggésben lehet-e ez, ezekkel a problémákkal? (Gyakran van gége-,torok-, hangszálgyulladásom) Van egy asztmám ami nem allergiás asztma...ezzel kapcsolatban a kérdésem:-Valóban igaz az, hogy a pajzsmirigy gondok gyakran együtt járnak az asztmával? (asztma kezelésére kapott gyógyszerem: FOSTARS-spray- + VENTOLIN-spray-, SINGULAIR(10mg) Válaszát előre is köszönöm! Juliana

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Az uh leletét nem tudom értelmezni. Legvalószínűbbnek azt tartom, hogy az első uh leírás hibás. Az utolsó TSH alacsony, amire helyesen gyógyszercsökkentést írtak elő. Mivel még továbbra is panaszos érdemes újra TSH-t nézetni, hogy ez a csökkentés elegendő volt-e, mert az is lehet, hogy még ez az adag is sok. A nélkül viszont ne változtasson a gyógyszerelésen, hogy nem méretett TSH-t. Az otthoni ellenőrzés csak annyit jelent, hogy a háziorvos is el tudja küldeni önt TSH mérésre a legközelebbi laborba. A Huma Pronol egy szvritmust és vérnyomást csökkentő gyógyszer. Pajzsmirigy túlműködés tüneteinek csökkentésére is szoktásk adni. Nem magára a pajzsmirigyre hat, hanem a betegség tüneteit csökkenti. Mindenesetre a panaszai miatt feltétlenül javaslom a belgyógyász felkeresését, mert ki kell zárni egyrészt a gyógyszer adagolás hibáját és egyéb belgyógyászati problémákat is.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. november 28., 16:43; Megválaszolva: 2010. december 01., 20:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...