• Hormonzavarom van?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Az a panaszom, hogy a hasamon, mellemen, szám felett és lassan az államon is erőteljesen nő a szőr. Én eddig nem mertem gyantázni, mert attól félek, hogy attól még rosszabb lesz, csak 1-2 alkalommal kiszedtem csipesszel azokat amik nagyon látványosak voltak... Ezenkívül a testalkatom is férfias, a mellem nagyon kicsi, és széles a vállam. De remélem ez csak alkati 'adottság'. És ami még nagyon aggaszt, hogy sokszor kellemetlen a leheletem (aceton szagú), és erről azt olvastam, hogy ez lehet a cukorbetegség jele is... Az arcomon pedig már több mint 6 éve pattanások vannak. Ezzel többször voltam bőrgyógyásznál, és eddig azt hittem, hogy biztos a kamaszkor miatt van de most már állandóan az jár az eszembe, hogy mi van ha hormonzavar az oka? Nem merek erről beszélni senkinek mert nagyon kellemetlen és szégyellem. Az anyukám sem tudja...de most már kezdek aggódni. És még csak 15 éves vagyok (!) Bízom benne, hogy ez csak a gének miatt van, merthogy a szőrösödés nőknél ugye nem feltétlenül betegség...de ha mégis kiderül, hogy ez hormonzavar akkor mit lehet ellene tenni?? Csak a tüneteit lehet kezelni, vagy az okát is meg lehet szüntetni? És ez komoly betegség? és Még nagyon kíváncsi lennék arra is, hogy ennek vannak hosszútávú tünetei? Még nem voltam nőgyógyásznál szóval attól is tartok... Kérem segítsen mert nem tudom mit tegyek. Előre is köszönöm válaszát Tisztelettel: Anett

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a endokrin témában

        Kedves Kérdező Kisasszony! A szégyellőség életkori sajátság, a többi tünetre már nem tudom biztosra mondani ugyanezt. Nagyon jó lenne, ha beszélne az anyukájával erről a dologról (panaszok) és elmennének a területileg legközelebbi gyermekendokrin szakrendelésre, ahol (gyermekoendokrinológusként mondom) legtöbbször nők rendelnek (ismerem a kollegáim). Ott lehetne néhány vizsgálatot elvégezve kizárni, hogy nincs semmi gond. A diabetestől ne féljen, azt nem adják ingyen, az acetonos lehelet egy csomó más dologtól is lehet, ha diabetes lenne, már régen kórházban lenne (diabetológus is vagyok :-)): Szóval tessék elfelejteni a szégyellőséget és lépni!

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2010. november 17., 19:47; Megválaszolva: 2010. november 19., 15:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...