• Pajzsmirigy túlműködés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/Doktor nő! Segítséget szeretnék kérni Öntől. 32 éves két gyermekes családanya vagyok. KB 2 hónapja voltam általános várvételen ahol a TSH szintem 0. 030, T4 18, 740 T3 5, 790 volt így a háziorvos javaslatára elmentem egy pajzsmirigy ambulanciára ahol végeztek egy izotópos majd ultrahang vizsgálatot. Megállapították(pontosan a leletekből) :Struma diffusa, funkcionális göb nem található,subclinicus hyperthyreosis.Az ultrahangon megnagyobbodott pajzsmirigy vetület ábrázolódik és isthmus kiszélesedett. Tünetek jobb oldalamon a hónaaljam 10* jobban izzad, mint a bal, fáradt vagyok, ingerlékeny, a nyakamon látszik a megnagyobbodás és a pulzusom (már jó pár éve) 110-120. Felírtak Metothyrint 4*2 tablettát és 6 hét múlva kontrolt javasoltak. Kérdésem a következő lenne: --Mit kellene az életmódomon változtatnom , hogy jobban legyek?Szeretek sportolni, jókat enni-inni.Élek!!! --Nem sok a gyógyszer adag?A neten olvastam, hogy sok mindenkinek kihullott a haja tőle.Vezethetek autót ekkor adag mellet? -- Ősszel el szoktam kezdeni szedni nagy adagokban vitamint szedni az immunrendszerem miatt. Ezt tehetem a Metothyrin gyógyszer mellett? --A háziorvosom nem igazán segítő kész. Nem nagyon tud segíteni, ha kérdezek. Hová fordulja? Nagyon sok minden van fent az interneten de, nem tudok már eligazodni ebben a betegségben, mert sehol nem olvasok egyértelműen róla. Kérem, segítsen nekem. Köszönöm válaszát. Egy kétségbeesett édesanya

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Elég nagynak tűnik az ön számára javasolt napi Metothyrin adag.( A felnőttek esetében, valódi pajzsmirigy túlműködéskor az általában alkalmazott kezdő adag 3x2 tabletta.) Az ön hormoneltérései minimálisak. Érdemes lenne egyeztetnie az orvosával, hogy valóban ennyit kell-e szednie. Az autóvezetési képességet a gyógyszer nem befolysolja. Fontos gyakran ellenőrizni a fehérvérsejt számot, mert a Metothyrin veszélyesen leviheti azt.( Ilyenkor láz torokfájás vagy a szájban megjelenő fekélyek lehetnek figyelemfelhívó tünetetk.) Ezt gomdolom elmondta az orvosa, és a vérvételeket is egyeztették. Amíg nem rendetődik a hormonszintje a sportolás nem javasolt, mert a pulzusszáma még jobban megemelkedik. A vitamin szedhető, de ne tartalmazzon jódot a készítmény. Mindenképpen javaslom a kezelőorvosával való egyeztetést!


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. november 08., 13:31; Megválaszolva: 2010. november 12., 15:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: