• Pajzsmirigy túlműködés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/Doktor nő! Segítséget szeretnék kérni Öntől. 32 éves két gyermekes családanya vagyok. KB 2 hónapja voltam általános várvételen ahol a TSH szintem 0. 030, T4 18, 740 T3 5, 790 volt így a háziorvos javaslatára elmentem egy pajzsmirigy ambulanciára ahol végeztek egy izotópos majd ultrahang vizsgálatot. Megállapították(pontosan a leletekből) :Struma diffusa, funkcionális göb nem található,subclinicus hyperthyreosis.Az ultrahangon megnagyobbodott pajzsmirigy vetület ábrázolódik és isthmus kiszélesedett. Tünetek jobb oldalamon a hónaaljam 10* jobban izzad, mint a bal, fáradt vagyok, ingerlékeny, a nyakamon látszik a megnagyobbodás és a pulzusom (már jó pár éve) 110-120. Felírtak Metothyrint 4*2 tablettát és 6 hét múlva kontrolt javasoltak. Kérdésem a következő lenne: --Mit kellene az életmódomon változtatnom , hogy jobban legyek?Szeretek sportolni, jókat enni-inni.Élek!!! --Nem sok a gyógyszer adag?A neten olvastam, hogy sok mindenkinek kihullott a haja tőle.Vezethetek autót ekkor adag mellet? -- Ősszel el szoktam kezdeni szedni nagy adagokban vitamint szedni az immunrendszerem miatt. Ezt tehetem a Metothyrin gyógyszer mellett? --A háziorvosom nem igazán segítő kész. Nem nagyon tud segíteni, ha kérdezek. Hová fordulja? Nagyon sok minden van fent az interneten de, nem tudok már eligazodni ebben a betegségben, mert sehol nem olvasok egyértelműen róla. Kérem, segítsen nekem. Köszönöm válaszát. Egy kétségbeesett édesanya

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Elég nagynak tűnik az ön számára javasolt napi Metothyrin adag.( A felnőttek esetében, valódi pajzsmirigy túlműködéskor az általában alkalmazott kezdő adag 3x2 tabletta.) Az ön hormoneltérései minimálisak. Érdemes lenne egyeztetnie az orvosával, hogy valóban ennyit kell-e szednie. Az autóvezetési képességet a gyógyszer nem befolysolja. Fontos gyakran ellenőrizni a fehérvérsejt számot, mert a Metothyrin veszélyesen leviheti azt.( Ilyenkor láz torokfájás vagy a szájban megjelenő fekélyek lehetnek figyelemfelhívó tünetetk.) Ezt gomdolom elmondta az orvosa, és a vérvételeket is egyeztették. Amíg nem rendetődik a hormonszintje a sportolás nem javasolt, mert a pulzusszáma még jobban megemelkedik. A vitamin szedhető, de ne tartalmazzon jódot a készítmény. Mindenképpen javaslom a kezelőorvosával való egyeztetést!

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. november 08., 13:31; Megválaszolva: 2010. november 12., 15:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...