• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 25 éves nő vagyok és egy rutin vérvétel alkalmával kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködésem van. A laborvizsgálat a következő eredményeket adta: TSH. 5, 35 referencia tartomány 0.27-4.20 FT3: 5,4 tartomány 3,1-6,8 FT4: 14,8 tartomány 12,0-22.0 A házi orvosom azt mondta, hogy ő még ezt nem kezelné és javasolta, hogy szedjek algatablettát amiben jód van, majd havonta ellenőrizzük a vérképemet. Elküldött nyaki ultrahangra is. Eü-ben dolgozó rokon szerint nem lenne szabad jódot szednem és gyógyszert is kellene iratnom. Magam részéről várok, hátha a nyaki ultrahang eredménye konkrétabb válaszokat ad. Kérdésem az lenne, hogy valóban nem szedhetek jódot? Gyógyszert mikortól kell szedni? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! A jód szedése ellenjavallt, amennyiben az eltérést autoimmun pajzsmirigy gyulladás okozza. Ezt az aTPO és aTg szintek mérésével lehet igazolni, de az uh is segíthet annyiban, hogy ilyen esetben a pajzsmirigy echoszerkezete egyenetlen lesz. Ezt a vizsgálat során látni fogják. Autoimmun pajzsmirigy gyulladás esetén pajzsmirigy hormon pótlás javasolt. Amannyiben az uh szerkezet és az aTg és aTPO normális lesz, akkor jön szóba a jódhiány, amit jóddal kell kezelni.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. október 30., 15:34; Megválaszolva: 2010. november 03., 20:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: