• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktronő/Úr! Kérdésem a pajzsmiriggyel kapcsolatos. JAnuárban kiderült, hogy pajzsmirigy túltermelésem van (szülés után 1 évvel). Kaptam rá gyógyszert (metothyrin), szedtem az előírtaknak megfelelően, aztán egyszercsak megnőt a pajzsmirigyem érezhetően, vérvételre küldtek, nagyon magas lett a TSH-szintem. 1 hónap szünet a gyógyszerrel, újabb vérvétel, megint alacsony lett a TSH-szint, visszakaptam a metothyrint és mellé a letrox nevű gyógyszert is. Szedtem renedsen. A megnagyobbodás miatt kértek ultrahang vizsgálatot, Véleméy:. stuma nodosa l.u. (leírnak benne különböző méretű(15*9mm,21*12mm,m20*17mm) cystosus részt tartalmaző göböket, és részben cystosus,vegyes echogenitasu göböt.Jobb oldali lebenyben olyan göbötmely az istmustájékot szélesíti a trachean enyhe benyomatot okoz). Ezután volt szcintigráfiás vizsgálat.(PM mérete. tömeg:43,6 g (41,2cm3), terület.21,6cm2, hossz5,9cm), A gyógyszerek abbahagyását javasolták, mivel emelkedett volt a TSH, és műtétet javasoltak (near totalis thyreoidectomia). A kérdésem igazából az lenne, hogy ha eltávolítják a pajzsmirigyemet miylen utóhatásokra számíthatok, ha a hormonok nem termelődnek. A másik kérdésem a mellékpajzsmirigy kapcsán lenne, hogy a műtét során lehetséges, hgy azokat is eltávolítják vagy törekednek arra, hogy maradjon valamennyi, igaz a nem túl sokból, és hogy ennek is mik lehetnek az utóhatásai. Igazából nem tudom, hogy jól döntöttem-e, hogy a műtét mellett döntöttem (nov.3ára tüzték ki). Lehet-e ez esetben (igaz nem teljes leletet adtam meg, de próbálatm minnél többet) más megoldás is következmény nélkül? Előre is köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel:B

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! A pajzsmirigy hormon túltermelés kezelése történhet gyógyszerrel műtéttel vagy izotópkezeléssel is. Az ön esetében az orvosa a műtétet javasolta. A műtét során a pajzsmirigy nagy részét eltávolítják, így előfordul, hogy a műtét után kevés lesz az a hormonmennyiség amelyet a megmaradt pajzsmirigy tud majd termelni. Ilyenkor tabletta formájában pajzsmirigy hormon pótlást fog kapni. Ez viszont sokkal könnyebben beállítható és karbantartható, mint a pajzsmirigy túlműködés. A műtétet csak pajzsmirigy műtétekben jártas intézményben, és ilyen tipusú műtétekben gyakorlott sebésszel szabad elvégeztetni. A pajzsmirigyben ugyanis, a hangszalagok mozgását szabályozó ideg helyezkedik el, és ezt meg kell kímélni. A mellékpajzsmirigyeket -vagy azokból néhányat- is meg kell tartani, mert ez fontos a kálcium anyagcsere helyes működéséhez. A műtétet normális hormonstátuszban kell elvégezni. A gyógyszerelés hirtelen és teljes elhagyása esetleg a pajzsmirigy túlműködés visszatérését eredményezheti, ezért ezt meg kellene beszélnie orvosával. Mivel én nem ismerem a hormonstátuszát, ebben nem tudok segíteni.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. október 21., 00:01; Megválaszolva: 2010. október 24., 22:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...