• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktronő/Úr! Kérdésem a pajzsmiriggyel kapcsolatos. JAnuárban kiderült, hogy pajzsmirigy túltermelésem van (szülés után 1 évvel). Kaptam rá gyógyszert (metothyrin), szedtem az előírtaknak megfelelően, aztán egyszercsak megnőt a pajzsmirigyem érezhetően, vérvételre küldtek, nagyon magas lett a TSH-szintem. 1 hónap szünet a gyógyszerrel, újabb vérvétel, megint alacsony lett a TSH-szint, visszakaptam a metothyrint és mellé a letrox nevű gyógyszert is. Szedtem renedsen. A megnagyobbodás miatt kértek ultrahang vizsgálatot, Véleméy:. stuma nodosa l.u. (leírnak benne különböző méretű(15*9mm,21*12mm,m20*17mm) cystosus részt tartalmaző göböket, és részben cystosus,vegyes echogenitasu göböt.Jobb oldali lebenyben olyan göbötmely az istmustájékot szélesíti a trachean enyhe benyomatot okoz). Ezután volt szcintigráfiás vizsgálat.(PM mérete. tömeg:43,6 g (41,2cm3), terület.21,6cm2, hossz5,9cm), A gyógyszerek abbahagyását javasolták, mivel emelkedett volt a TSH, és műtétet javasoltak (near totalis thyreoidectomia). A kérdésem igazából az lenne, hogy ha eltávolítják a pajzsmirigyemet miylen utóhatásokra számíthatok, ha a hormonok nem termelődnek. A másik kérdésem a mellékpajzsmirigy kapcsán lenne, hogy a műtét során lehetséges, hgy azokat is eltávolítják vagy törekednek arra, hogy maradjon valamennyi, igaz a nem túl sokból, és hogy ennek is mik lehetnek az utóhatásai. Igazából nem tudom, hogy jól döntöttem-e, hogy a műtét mellett döntöttem (nov.3ára tüzték ki). Lehet-e ez esetben (igaz nem teljes leletet adtam meg, de próbálatm minnél többet) más megoldás is következmény nélkül? Előre is köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel:B

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! A pajzsmirigy hormon túltermelés kezelése történhet gyógyszerrel műtéttel vagy izotópkezeléssel is. Az ön esetében az orvosa a műtétet javasolta. A műtét során a pajzsmirigy nagy részét eltávolítják, így előfordul, hogy a műtét után kevés lesz az a hormonmennyiség amelyet a megmaradt pajzsmirigy tud majd termelni. Ilyenkor tabletta formájában pajzsmirigy hormon pótlást fog kapni. Ez viszont sokkal könnyebben beállítható és karbantartható, mint a pajzsmirigy túlműködés. A műtétet csak pajzsmirigy műtétekben jártas intézményben, és ilyen tipusú műtétekben gyakorlott sebésszel szabad elvégeztetni. A pajzsmirigyben ugyanis, a hangszalagok mozgását szabályozó ideg helyezkedik el, és ezt meg kell kímélni. A mellékpajzsmirigyeket -vagy azokból néhányat- is meg kell tartani, mert ez fontos a kálcium anyagcsere helyes működéséhez. A műtétet normális hormonstátuszban kell elvégezni. A gyógyszerelés hirtelen és teljes elhagyása esetleg a pajzsmirigy túlműködés visszatérését eredményezheti, ezért ezt meg kellene beszélnie orvosával. Mivel én nem ismerem a hormonstátuszát, ebben nem tudok segíteni.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. október 21., 00:01; Megválaszolva: 2010. október 24., 22:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: