• Alacsony kortizol szint

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! Én egy 22 éves fiatal lány vagyok és évek óta orvoshoz járok,rossz vérkép miatt valamint állandó vashiány ( 6) miatt. Magas a süllyedés (40) és a CRP (17). Valamint tavaly voltam a belgyógyászaton, ahol egy teljes vérképből kiderült hogy nagyon alacsony a kortizolom (3 a megadott 8-15 közötti érték helyett). Tüneteim: fáradékonyság, időnként fejfájás, rosszullét hányingerrel egybekötve, ritkán gyomorgörcs. Arra lennék, kíváncsi, hogy mitől lehetnek ezek az elváltozások. Főleg a kortizol miatt aggódok, mert elég elkeserítő volt amit az interneten olvastam az alacsony kortizolról. Valamint ha pótolni kell, akkor az igen erős szteroidot jelent nem? Van valamilyen mellékhatása a gyógyszernek? Előre is köszönöm válaszát Üdvözlettel: Anonym

        Dr. Fáklya Mónika válasza a kortizol témában

        Tisztelt kérdező! A kortizol napszaki ritmusban termelődő hormon. A vérszintje hajnalban-kora reggel a legmagasabb, éjfél körül a legalacsonyabb. Ha a vérvétel 8 óra után történt, akkor az alacsony érték oka az, hogy ilyenkor már csökken a keringő hormon szint a vérben. A kortizol csökkent termelődése fogyást, hasmenést, fáradékonyságot okoz, a bőr barnásan elszíneződik stb. (Addison-kór) Az ilyen betegeknél a steroidokkal azt a hormonmennyiséget adják vissza, amit a szervezet nem tud megtermelni, nem pedig plusz hormont juttatunk a szervezetbe a szükségleten felül. Ez elég ritka betegség. A rossz vérképpel és a magas süllyedéssel fontos foglalkozni. Sok minden szóba jöhet. Haemetológiát és endokrinológiát javaslok felkeresni, így mindkét kérdésre választ kaphat. Lisztérzékenység szürés is javsolható.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. október 17., 22:25; Megválaszolva: 2010. október 19., 16:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: