• Mitől van?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dr.! A kisfiam 1.tipusú cukorbeteg.napi 0.5 E humulin-n inzulint kap reggeli előtt,6 éves. A TSH eredménye júliusban 6,910 mU/l, most októberban 5,79.A t4 szintje júliusban15,43,most oktoberban nem nézték.Júliusban azt mondta a gyerekorvos,hogy erre nem kell még gyógyszert szednie.Bővebb infót nem kaptam.Most őneki alacsony a pajzsmirigy működése? Mi váltja ezt ki egy 6 évesnél?Ez élethosszig tartó állapot,Ha gyógyszert kell rá szednie életevégéig kell?Ez jelent valamit,hogy most lentebb van az érték vagy ez csak egy pillanatnyi állapotról ad képet,és lehet,hogy ha holnap néznék a véréből akkor már 7-8 is lehet az érték? Köszönöm válaszát!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Javaslom, hogy keressen fel gyermekendokrinológiai szakrendelést. Az 1 tip. diabetesben szenvedő gyermekek gyakrabban betegszenek meg autoimmun pajzsmirigy gyulladásban, aminek lehet az első jele a magasabb TSH érték. Ha a gyermeknek ez a betegsége van, amit egy vérvétellel igazolni vagy kizárni tudnak, akkor már akár ilyen kis TSH emelkedésnél is szóba jön egy kis adagú pajzsmirigy hormon kezelés. Erre azért van ilyenkor szükség, hogy a pajzsmirigyet "tehermentesítsük", ne alakuljon ki pajzsmirigy megnagyobbodás a tartósan magas TSH miatt, és hogy az autoimmun folyamatot talán kicsit lassítsuk.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. október 15., 18:01; Megválaszolva: 2010. október 19., 16:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: