• Pajzsmirigy alulműködés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr / Doktor Nő! Október 4-i levelemre nem találtam választ, talán mert vmit elrontottam a küldést illetően, ezért szeretném mégegyszer megírnia panaszomat. Pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg tavaly novemberben, amire az euthyrox 50 mikrogrammot írta fel az orvos. Fél tablettával kezdtem, ma már a másfélnél járok, de az eredményeim azt mutatják, hogy a TSH szint egyenes arányban emelkedik a gyógyszeradag emelésével. Nem fordítva kellene történnie? Ráadásul amióta a nagyobb adagot szedtem (2-3 hete), úgy éreztem, mintha fojtogatnának. Ezért már abba is hagytam a gyógyszer szedését és már 2 nap múlva sokkal jobb volt a helyzet. Nem érzem a gombócot a torkomban. Ön szerint mit kellene tennem, mi a véleménye? Válaszát tisztelettel köszönöm! B. Erzsébet

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Semmiképpen ne hagyja abba a gyógyszer szedését, mert a magas TSH a pajzsmirigy alulműködés jele, amelyet hormonpótlással kell kezelni. (gondolom korábban néztek fT4-et is) Ügyeljen arra, hogy a gyógyszert minden nep reggel, fél órával az étkezés előtt vegye be, mert így lesz teljes a felszívódása. Ha ennek ellenére magas marad a TSH és alacsony az fT4 szint, további gyógyszeradag emelésre lehet szükség, de ezt mindenképpen meg kell beszélnie az endokrinológusával.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. október 08., 10:47; Megválaszolva: 2010. október 11., 10:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: