• Striák a háton

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Weborvos! Lányom, 14 éves és kb.1 éve a hátán striák alakultak ki. Nagyon sok kb 10 cm hosszú és 2-5 mm széles, a gerincoszlopra merőlegesen elhelyezkedő stria. Esztétikailag nagyon zavarja a lányomat ( nyáron zárt fürdőruhát visel) Én pedig aggódom, hogy mi állhat ennek a hátterében. (165 cm magas és 71 kg a súlya.) Tanácsot szeretnék kérni, hogy kihez forduljunk ezzel a problémával, esetleg tud e ajánlani valakit. Köszönettel, gtxman

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a stria témában

        Kedves Kérdező! A striák az esetek többségében a bőr "feszülése" következtében alakulnak ki, vagy a lerakódó zsírszövet szaporodásának megfelelően, általában a hason, csípőn, mellek körül, hosszanti irányban, vagy a hirtelen hosszbeli növekedés következtében a hátom, vízszintesen. Természetesen hormonális eltérés is lehet a háttérben, de ez inkább a hasra korlátozódó kifejezett elhízás hátterében álló Cushing kór miatt lehetséges. A tapasztalatom, hogy az Ön által említett elváltozás jó indulatú, kezdetben élénk vörös, később 2-3 éven belül halvány, gyöngyházfényű csík. Gyógymódja nincs, eltüntetésére a napozás a lehetőség, krém egyértelműen nem segít. A leírtakat gyermekendokrinológus (én is az vagyok) erősítheti vagy zárhatja ki, ha látja is az elváltozást.


        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2010. szeptember 15., 10:29; Megválaszolva: 2010. szeptember 16., 20:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: