• Hyperinsulinaemia és Hyperprolactinaemia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A véleményét szeretném kérni, mivel jelenleg a saját orvosommal nehezen tudom felvenni a kapcsolatot. Január óta állok kezelés alatt a fenti diagnózissal, naponta 2 tabl Merckformin 500 retard és 1 tabl. bromocryptint szedek. A kezelés kezdetén 1/2 tabl. bromot szedtem, majd 3 hónap elteltével orvosom megemelte 1 tabl-ra az adagot. kb. május végén 1 hónapnyi szedés után érzékeltem a ciklusom felborulását, a 28 napos ciklus helyett 26 napra rövidült, előtte 2-3 napos pecsételő vérzéssel, erősen rossz közérzettel. Ekkor a vérvételből orvosom megállapította, h. a prolaktinszint nagyon lecsökkent (49 mIU/l-re a kezelés kezdetén levő 1250 mIU/l-ről), ezért ismét 1/2 bromo tablettát rendelt. Ezután 2 hónapig nem javult a ciklus viselkedése, sőt most már azóta 4 ciklus is eltelt és havonta 1 nappal csökkent a ciklus hossza, jelenleg 23 napos, előtte a 20-21. naptól pecsételő vérzéssel, rossz közérzettel. Orvosomnak jeleztem, augusztus 27-én újabb vérvételre mentem, melynek eredménye: TSH 0.607 mIU/l, Prolactin 335.6 mIU/l (a ciklus 14. napján). Erre most orvosom ismét 1 tabl. bromot rendelt, de szeméylesen nem tudott fogadni. Amennyiben a fenti adatokból erre lehetőség van, szeretném szakvéleményét kérni, hogy mi lehet az oka a ciklus ilyen mértékű rövidülésének, és mi a követendő kezelés ennek a megállítására és helyreállítására. Köszönettel:

        Dr. Fáklya Mónika válasza a endokrin témában

        Tisztelt kérdező! Minden labor más referencia tartományt használ, így ennek ismerete nélkül a prolactin szintjét nem tudom értékelni. Mindenesetre azt tisztázni érdemes, hogy mi okozza a prolactin túltermelését. Az agyalapi mirigy önálló betegsége, vagy más probéma részjelensége. Mivel inzulinszintje is magas szóba jöhet a PCOS (policisztás petefészek betegség) mint ok, mert itt is megemelkedik a prolactin szint, és a ciklus is felborul. Ekkor általában a prolactin szint emelkedés közepes mértékű. Ilyen problémákkal a nőgyógyászati endokrinológián foglalkoznak.Ilyen szakrendelést keressen fel!


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. szeptember 07., 19:56; Megválaszolva: 2010. szeptember 16., 18:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: