• Hyperinsulinaemia és Hyperprolactinaemia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A véleményét szeretném kérni, mivel jelenleg a saját orvosommal nehezen tudom felvenni a kapcsolatot. Január óta állok kezelés alatt a fenti diagnózissal, naponta 2 tabl Merckformin 500 retard és 1 tabl. bromocryptint szedek. A kezelés kezdetén 1/2 tabl. bromot szedtem, majd 3 hónap elteltével orvosom megemelte 1 tabl-ra az adagot. kb. május végén 1 hónapnyi szedés után érzékeltem a ciklusom felborulását, a 28 napos ciklus helyett 26 napra rövidült, előtte 2-3 napos pecsételő vérzéssel, erősen rossz közérzettel. Ekkor a vérvételből orvosom megállapította, h. a prolaktinszint nagyon lecsökkent (49 mIU/l-re a kezelés kezdetén levő 1250 mIU/l-ről), ezért ismét 1/2 bromo tablettát rendelt. Ezután 2 hónapig nem javult a ciklus viselkedése, sőt most már azóta 4 ciklus is eltelt és havonta 1 nappal csökkent a ciklus hossza, jelenleg 23 napos, előtte a 20-21. naptól pecsételő vérzéssel, rossz közérzettel. Orvosomnak jeleztem, augusztus 27-én újabb vérvételre mentem, melynek eredménye: TSH 0.607 mIU/l, Prolactin 335.6 mIU/l (a ciklus 14. napján). Erre most orvosom ismét 1 tabl. bromot rendelt, de szeméylesen nem tudott fogadni. Amennyiben a fenti adatokból erre lehetőség van, szeretném szakvéleményét kérni, hogy mi lehet az oka a ciklus ilyen mértékű rövidülésének, és mi a követendő kezelés ennek a megállítására és helyreállítására. Köszönettel:

        Dr. Fáklya Mónika válasza a endokrin témában

        Tisztelt kérdező! Minden labor más referencia tartományt használ, így ennek ismerete nélkül a prolactin szintjét nem tudom értékelni. Mindenesetre azt tisztázni érdemes, hogy mi okozza a prolactin túltermelését. Az agyalapi mirigy önálló betegsége, vagy más probéma részjelensége. Mivel inzulinszintje is magas szóba jöhet a PCOS (policisztás petefészek betegség) mint ok, mert itt is megemelkedik a prolactin szint, és a ciklus is felborul. Ekkor általában a prolactin szint emelkedés közepes mértékű. Ilyen problémákkal a nőgyógyászati endokrinológián foglalkoznak.Ilyen szakrendelést keressen fel!

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. szeptember 07., 19:56; Megválaszolva: 2010. szeptember 16., 18:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...