• Pajzsmirigy-alulműködés és idegállapot

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 23 éves gépészmérnök hallgató vagyok, és (nappali és esti) szívdobogásérzés panaszok miatt még június közepén levették a vért pajzsmirigyre. Eredmény két hét után lett, ekkor ultrahangoztak meg, és az orvos azt mondta, rendben a pajzsmirigy. A TSH 3.8 volt. Augusztusban (mivel a korábbi orvos szabadságon volt) a másik orvos ezen TSH (és a saját ultrahangja) alapján pajzsmirigygyulladásnak nevezte (tehát vért újat nem vett le, hanem a júniusi leletet nézte, de ultrahangot csinált újat). A leletre azt írta: „Struma diffus -- hypothyreosis latens” és október végi vérvételre visszarendelt. (Közben egyéb leleteket is megnézett, pl. július eleji holter eredményt amiben pl. szupraventrikuláris tachycardia epizódok is szerepelt; a holter egyébként a kardiológus szerint rendben volt, pontosabban a kardiológus szerint a szívemmel semmi probléma.) Azt mondta nem ad gyógyszert egyelőre pajzsmirigy-alulműködésre, hanem várjunk, mert nyáron úgyis több hormon termelődik, és sportot javasolt, majd visszarendelt október végére. Fontos megemlíteni (bár a kérdésem csak részben kapcsolódik ehhez a nézőponthoz), hogy június második felében (tehát a pajzsmirigy-vér levétele UTÁN, de még a június végi eredmény előtt) egy trauma ért (pánikreakció egy kórházi vizsgálat során, máris írom hogyan történt), ami nagyon rosszat tett az egyébként is a stresszektől legyengült idegrendszeremnek. (A részletek: étkezés és hosszú séta után leülve hirtelen mellkasi forró görcs futott át rajtam, így mentőt hívtam, a kórházban újabb pánikreakcióm lett amit az orvos nem tudott minek vélni, bétablokkolót stb. adott, és tanácstalan kapkodó viselkedése halálfélelmet okozott nekem miközben gyorsan vert a szivem. EKG, szívenzimek rendben voltak, később szívultrahang is negatív lett.) Ezután a kórházi pánikroham után néhány nappal már nem tudtam két órát sem folyamatosan aludni, pánikreakciók jöttek, így végül pánikbetegségre kezdtek el kezelni (közben EEG, CT, EMG rendben volt; kezelés: Xanax, Rivotril, Coaxil). Azóta ingadozott az állapotom, viszont augusztus utolsó hetétől kezdve nagyon nagy javulás volt tapasztalható. Az utóbbi hetekben már csak 0.5mg Xanax-SR-t szedtem, három napja pedig már azt sem, és a panaszok nagy része megszűnt. Ami megmaradt, azt az alábbiakban írnám le, a kérdésemmel együtt. Evések után kissé szédültnek, bódultnak, majd egy idő után eléggé álmosnak érzem magam (SOKKAL jobban mint korábban, tehát nem egyszerűen az étkezés okozta normál álmosságról van szó), valamint általában is álmosnak érzem magam az evéstől függetlenül. Időnként enyhébb izom- vagy izületi fájdalmat érzek a csuklómban, karomban, nyakamban és még néhány helyen, és mostanában a bőrömet száraznak érzem elég gyakran (hátamon, karomon; korábban ilyen sohasem fordult elő). Azt mondják, ezek lehetnek még a pánikbetegség illetve lehetséges depresszió testi tünetei, a még kimerült idegrendszer tünetei, amit elfogadnék, de a második endokrinológus szavai jutottak eszembe a immun-neuro-endokrin rendszerek egymásra hatásáról, azaz hogy esetleg pont fordítva is történhet nálam a dolog, azaz a (a közben esetleg már nem is latens) pajzsmirigy-alulműködés gyengíti az idegrendszert, depresszióhajlamot stb. okozva. Mindezekkel kapcsolatban kérdezném, hogy lehetséges hogy a június eleji TSH (ami 3.8 volt) közben emelkedett, és valódi alulműködés lépett fel (közben az időjárás is lehűlt jelentősen)? Érdemes megnézni már most is, vagy elég az október végi időpont? A TSH 3.8 még a kórházi trauma és a (határozottan megmutatkozó) pánikzavar előtt lett mérve; lehetséges hogy a trauma határása megromló idegrendszeri állapot csak rontott a helyzeten, és azóta valódi alulműködés van ami nem engedi helyreállni az idegrendszert? Jól érzem magam, viszont a fent leírt tünetek (evés utáni bódultság, álmosság, szárazabb bőr stb.) egyelőre fennállnak Nem tudom, hogy ezeket mindenképpen az idegrendszer, pánikzavar rovására (illetve esetleg a Xanax elvonási tünetének) számlájára kell-e írnom, vagy a pajzsmirigy is bejátszhat. Nagyon szépen köszönöm előre is a választ és bármilyen útmutatást, tanácsot!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Természetesen egy hónapokkal ezelőtti jó TSH érték megváltozhat. A levele alapján inkább nagyfokú szorongást gondolnék a tünetei hátterében. ha ezt a szorongást fel tudja oldani, hogy megnyugvást kap a pajzsmirigy jelenlegi állapotát illetően, javaslom, hogy nézessen TSH-t hamarabb. Az evés utáni álmosság természetes dolog. Az időjárás ennyire nem befolyásolja a pajzsmirigy működését. Ezen nem kell aggódnia.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. szeptember 07., 00:56; Megválaszolva: 2010. szeptember 16., 19:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: