• Pajzsmirigy betegség mellett baba

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dr úr/nő! 27 éves nő vagyok egy 17 hónapos kisfiú anyukája. Körülbelül négy éve vette észre a körzeti orvosom hogy probléma van a pajzsmirigyemmel. Elküldött egy szakorvoshoz aki kivizsgált és azt mondta, hogy pajzsmirigy gyulladásom van hol alul hol túl működött a pajzsmirigyem. Amikor a vérvétel kimutatta hogy probléma van akkor elthiroxint szedtem/ nem sokszor fordult elő /. Miután megszületett a kisfiam a távolság miatt átkértem magam egy másik orvoshoz akihez nagyon nehezen jutottam el, nem olyan régen. Ő nyilvánvalóvá tette, hogy az előző orvos nem kezelt megfelelően mert gyógyítani nem csak akkor kell,ha nem megfelelő a vérképem.Most euthirox 50-et szedek folyamatosan szelén tablettával úgy hogy rendben van a tsh-m, bár hízás hajhullás és fokozott izzadás os tüneteim vannak.Ez az orvos azt mondta hogy ez a gyógyszer még segíteni is fog, hogy teherbe essek. Kérdésem a következő: tényleg segít teherbe esni, mivel a kisfiam hipphopp összejött, de a második baba várat magára és nem lesz baja a magzatnak ettől a gyógyszertől ha mégis összejön, azt mondta az orvosom hogy nyugodtan szedjem? Köszönöm a válaszát!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! A hormoneredményeket kell követni, és e szerint beállítani a gyógyszer adagját. Amennyiben ennyi gyógyszer mellett a TSH, fT4 eredménye normális, az adag megfelelő. A teherbe esésnek nincs akadálya. Normális TSH mellett a tüneteit nem a pajzsmirigy működési zavara okozza. A gyógyszert terhesség alatt is szednie kell, mert ha önnek terhesség előtt pajzsmirigy hormon pótlásra van szüksége, a terhesség alatt, amikor még a babát is ön látja el ezzel a hormonnal, erre fokozottan szüksége van.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. augusztus 31., 16:48; Megválaszolva: 2010. szeptember 07., 16:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...