• Pajzsmirigy betegség mellett baba

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dr úr/nő! 27 éves nő vagyok egy 17 hónapos kisfiú anyukája. Körülbelül négy éve vette észre a körzeti orvosom hogy probléma van a pajzsmirigyemmel. Elküldött egy szakorvoshoz aki kivizsgált és azt mondta, hogy pajzsmirigy gyulladásom van hol alul hol túl működött a pajzsmirigyem. Amikor a vérvétel kimutatta hogy probléma van akkor elthiroxint szedtem/ nem sokszor fordult elő /. Miután megszületett a kisfiam a távolság miatt átkértem magam egy másik orvoshoz akihez nagyon nehezen jutottam el, nem olyan régen. Ő nyilvánvalóvá tette, hogy az előző orvos nem kezelt megfelelően mert gyógyítani nem csak akkor kell,ha nem megfelelő a vérképem.Most euthirox 50-et szedek folyamatosan szelén tablettával úgy hogy rendben van a tsh-m, bár hízás hajhullás és fokozott izzadás os tüneteim vannak.Ez az orvos azt mondta hogy ez a gyógyszer még segíteni is fog, hogy teherbe essek. Kérdésem a következő: tényleg segít teherbe esni, mivel a kisfiam hipphopp összejött, de a második baba várat magára és nem lesz baja a magzatnak ettől a gyógyszertől ha mégis összejön, azt mondta az orvosom hogy nyugodtan szedjem? Köszönöm a válaszát!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! A hormoneredményeket kell követni, és e szerint beállítani a gyógyszer adagját. Amennyiben ennyi gyógyszer mellett a TSH, fT4 eredménye normális, az adag megfelelő. A teherbe esésnek nincs akadálya. Normális TSH mellett a tüneteit nem a pajzsmirigy működési zavara okozza. A gyógyszert terhesség alatt is szednie kell, mert ha önnek terhesség előtt pajzsmirigy hormon pótlásra van szüksége, a terhesség alatt, amikor még a babát is ön látja el ezzel a hormonnal, erre fokozottan szüksége van.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. augusztus 31., 16:48; Megválaszolva: 2010. szeptember 07., 16:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: