• Műtét vagy sem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/Doktor nő, pajzsmirigy megbetegedésben szenvedek. Vizsgálati eredményeim a következők: TSH 3,850mlU/l, FT4 10,7pmol/l, TG 41,7ng/ml, ATG 3 IU/ml, ATPO 5 IU/ml. A bal oldali lebenyem gócmentes, tartalma korábban 2,5ml volt, most 3,5ml. A jobb oldali lebeny tartalma korábban 12ml volt jól kitapintható göbbel, melynek mérete 23mm volt, a legutóbbi vizsgálat során pedig tartalma már 14,5ml, a göb mérete 21x29mm. Az isthmus 3mm. Az orvosom mielőbbi laparoszkópiás műtétet javasol. Kérdeseim a következők lennének: 1., Ön szerint is nélkülözhetetlen a műtét vagy egyéb gyógykezeléssel is orvosolható a probléma? 2., Milyen műtéti következményekre lehet számítani (hangszalagbénulás, a teherbe esés lehetőségének csökkenése, magzati rendellenesség a terhesség során stb.)? 3., Feltétlenül szükséges-e a műtét után állandó gyógyszeres hormon kezelést alkalmazni vagy egyéb módon is megoldható a hormonpótlás? Károsítja-e ez az életminőséget? 4., Korábban a felnőttkori pattanások megszüntetésére AKNENORMINT (izotretinoint)szedtem, közel 3 éve pedig TRIQUILAR fogamzásgátlót használok. Okozhatták-e ezek a zavart a pajzsmirigy működésében és a göbös strúma kialakulásában? Családtagjaim közül ugyanis senki sem szenved effajta betegségben. Esetleg a korábbi gyulladásos megbetegedéseim maradványai is kiválthatták a problémát? 5., A pajzsmirigy megbetegedés kiválthat-e allergiás reakciókat (fej és fül viszketegség)? Az allergológiai vizsgálat során ugyanis kiderült, hogy nem vagyok allergiás. Mielőbbi megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Szilvia

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Elég nagy a göb a pajzsmirigyében így véleményem szerint is indokolt a műtét. Megfelelő gyakorlattal rendelkező intézményt és orvost kell választani mert a műtéti szövődmények gyakoriságának lehetősége így jelentősen csökkenthető. Nézzen utána mennyi pajzsmirigy műtétet végeznek a választott intézményben. Az izoretinolnak és a fogamzásgátlónak tudomásom szerint nincs pajzsmirigy göbösödést kiváltó hatása. A műtét után nem feltétlenül lesz szüksége hormonpótlásra többnyire a maradék pajzsmirigy képes ellátni a hormon termelést. Amennyiben mégsem így lenne a tablettás hormonpótlás rendelkezésre áll és teljes élet lehetőségét biztosítja beleértve a gyermekvállalást is. A viszketésért nem felelős a pajzsmirigy göb.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. augusztus 26., 17:17; Megválaszolva: 2010. augusztus 28., 13:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...