• Pajzsmirigy túlműködés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/ Úr! Gyermekem enyhe kézremegése már 1 éve tart és neurológiára kaptunk beutalót. Mivel szeptemberig kellett volna várni, így elvittem gyermekgyógyászati magánrendelésre. Közben más kérdésre is választ akartam kapni. Időközben elkezdett krákogni és gombócot érez a torkában. Szerencsém lett, mivel a Doktor Úr egyből észrevette a pajzsmirigy megnagyobbodást. Közben vérnyomást is mért és kiderült, hogy a szívverése is szapora. Szóval produkálja a túlműködés tüneteinek nagyon nagy százalékát. Eredményt hétfőn fogunk kapni, a kérdésem nem is ezzel kapcsolatos, hanem tudni szeretném, hogy mi okozhatja ezt egy ennyi idős gyereknél és mennyire gyakori? Illetve mekkora az esélye, hogy ez megszűnjön és egészséges legyen. A választ előre is köszönöm.

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Kérdező! A tünetek hátterében nagy valószínűséggel Hashimoto thyreoiditis állhat, ami a pm thyreoperoxidase enzime ellen termelt ellenanyag szintek miatt alakul ki. Lehetséges a BAsedow-Graves betegésg is, a tünetek hasonlóak, a kezelés is. A betegség gyógyítható, megszűnhetnek a tünetek, deez individuális, a fiúk nehezebben gyógyulnak, de kevésbé esnek vissza. A prognózis mindenképpen jó. A sportolástól mindenképpen érdemes tartózkodni és látatlanba tudom mondani, hogy eredmények nélkül is érdemes lenne Humapronolt (propanololt) 2x1 tbl-t felíratni a háziorvossal, ez csökkenti a vérnyomást, a pulzust és segít a pm működés csökkentésében is.


        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2010. augusztus 10., 17:39; Megválaszolva: 2010. augusztus 11., 12:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: