• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Tegnap voltam nyaki és hasi uh vizsgálaton, ágyéki nyirokcsomó megnagyobbodás miatt - egy éve 14,9mm es mobilis kemény nyirokcsomó van az ágyékomban, distalisabban 8-9mmes 2 reactiv lgl látható, ezek már tavaly óta megfigyelhetőek. Készült vérkenet, vércitológia, mely limfómára negatív, relatív granulocitozist állapított meg. Mivel nem növekedett és syncumart szedek 5éve, nem csináltak tűbiopsziát. A nyaki részen is vannak látható nyirokcsomók, a legnagyobb 10mm, a többi (néhány) 4-5mm. A pajzsmirigyem mindkét lebenyében található 1-1 göb, a bal oladliban 8mm-es, a jobb oldaliban 3mm-es. Tartok attól, hogy valami komoly bajom van. Soha nem jártam endokrinológusnál, városunkban a rendelés jelenleg szünetel. Teljes vérkép és TSH vizsgálat június 29-én készült, rendben volt. A pajzsmirigyben található göbök aggodlamora adnak okot? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! A leírt nyirokcsomók nem utalnak súlyos betegségre, különösen, hogy az elvégzett vizsgálatok is negatívak. A lágyéki megduzzadt nyirokcsomói lehetnek pl. a bikinivonal szőrtelenítésének következményei. Ilyenkor a szőrtelenítés kapcsán kialakuló szőrtüszőgyulladásra adott reakcióról van szó. A nyaki kis méretű, alapjuk felett elmozdítható nyirokcsomók szintén ártalmatlanok, légúti fertőzésekre adott reakciók. A leírt kis pajzsmirigy göbök nem igényelnek teendőt 1 cm alatti méretűek. Természetesen ez utóbbiakat követni kell, hogy nem növekednek-e.Ezt endokrinológiai szakrendelésen végzik.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. július 13., 11:18; Megválaszolva: 2010. július 21., 07:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: