• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Hölgyeim és Uraim, tisztelt Válaszadó Orvosok! Ismét pajzsmiriggyel, illetve hashimotóval kapcsolatban szeretném a tanácsukat kérni. 2010 márciusában vérvétel során derült ki, hogy thyreoglobulin ellenes antitestek vannak a szervezetemben (1730 U/ml). A szabad T3 és T4 értékeim eddig mindig a referencia-értékeken belül voltak, a TSM-m néha 4,0 mikroIU/l körül mozog (4,5 volt a legmagasabb értékem), de volt már 2,3 is (mindennemü gyógyszer szedése nélkül). A fentiek alapján az engem kivizsgáló endokrinológus elöször hashimotó gyanúját, majd 2010 májusában - miután akkor is nagyon magas volt az antiTg-m: 1675 U/ml - hashimotót diagnosztizált. Kezelés gyanánt l-thyroxin-50-et kell szednem, napi egy tablettát. Sajnos a TSH-m továbbra sem akar az „orvosok által kívánt értékre süllyedni“, így nem tudom, hogy bele merjek-e vágni a lombikbébi programba, ami már 2008 óta húzodik, halasztódik... Férjemmel hosszú ideig sikertelenül próbálkoztunk, sajnos ma már tudjuk, hogy igazából semmi esélyünk nem volt, hogy természetes úton teherbe essek. Sajnos nálunk is az a hiba történt, hogy az orvosok „kizárólag nöi oldalon keresték a problémánk okát“, így engem kezdtek kivizsgálni („tetötöl talpig“), de sajnos ettöl sem lettünk „okosabbak. Azon kívül, hogy a TSH-m a fent leírtak alapján alakult, minden vérvételi értékem a referencia-tartományban volt. Aztán megelégeltem a sok hercehurcát, és saját magam küldtem el a férjemet az urológushoz, hogy ö is „ellenöriztesse magát“. Ezután történt a katasztrofális szembesülésünk a valós tényekkel... 2009 telén ugyanis kiderült, hogy férjemnek nagyon rossz a spermiogrammja, súlyos OAT szindrómája van. Ne haragudjanak, hogy ilyen részeltességekbe menöen írtam le a történetünket, de még ez is csak egy minimális töredéke annak, amin férjemmel keresztül mentünk az utóbbi idökben... Próbáltam azokat az információkat összefoglalni, amik a válaszadás szempontjából fontosak lehetnek. Kérdéseim Önökhöz a következök lennének: 1. Mit jelent az, hogy ilyen magas az antiTg értékem? Nekem a kezelöorvos azt mondta, hogy „nem érdekes, milyen magas, az nem a betegség súlyosságára utal, egyszerüen csak arra, hogy az antitestek jelen vannak a szervezetemben, és pusztítják a pajzsmirigyem sejtjeit“. Ebböl sajnos számomra nem világos, hogy akkor mire utal az antitestek száma? Mivel a kórházi orvos válasza engem egyáltalán nem nyugtatott meg, így Önöket kérném arra, hogy egy kicsit felvilágosítsanak, mire is számíthatok. Mit jelent, ha az antiTg-érték csak kicsit magasabb a normálisnál, és mire utal az, ha a thyreoglobulin ellenes antitestek száma – mint például az én esetemben – a normál érték több százszorosa? 2. Teljesen el fognak pusztulni a pajzsmirigyem sejtjei? Mostanság a bal lebenyem 5 ml, a jobb 2,1 ml. Ez azt jelentheti, hogy az antitestek a jobb oldalon már „eröteljesebb pusztítást végeztek“? 3. Nem vagyok megelégedve az l-thyroxin-50 tablettával, amióta szedem, nem érzem magam jól, az általános közérzetem jelentösen romlott, azon kívül egyre többször farkaséhség tör rám, naponta többször járok a toalettre (a korábbi rendszeres, napi egy alkalommal szemben), fokozott idegesség, állandó „belsö nyugtalanság“ gyötör. Hallottam, hogy vannak ún. „modernebb pajzsmirigy gyógyszerek“ is, de mivel a kórházban sajnos ebben a kérdésben sem jutottam elöbbre, az Önök tanácsát szeretném kérni, hogy esetleg milyen „modern készítményt“ próbálhatnék ki? Szeretnék ugyanis a kórházban, ahol eddig kezelnek, és ahol sajnos valószínüleg még egy darabig „kezelni“ is fognak, konkrétan a témáról beszélni, és saját magam „javaslatot tenni, ha másképp nem megy. Ehhez viszont az Önök segítségére lenne szükségem. Kérném szíves tájékoztatásukat, hogy mely készímények jöhetnének számításba az l-thyroxin helyett. 4. Az egyik leletemben többek között az áll, hogy hashimotó esetén, ha az aktív, tilos jódtablettát szedni. Nos, én nem szedek jódot, de azt sem tudom, hogy az elöbbi mondatot hogy értsem. Az én hashomotóm aktív vagy nem? Tudnának nekem segíteni, hogy az aktivitás hogyan, miböl állapítahtó meg? 5. Talán Önök is hallottak a Vemma nevü, mangosztán tartalmú italról, ami sok páciensnél, sok-sok panasz, betegség esetén enyhülést, illetve részbeni vagy teljes gyógyulást hozott. Önök szerint ajánlatos lenne-e, hogy a hashimotóm miatt elkezdjem inni az említett italt? 6. Mivel sportkedvelö típus vagyok, naponta nemcsak futni / kocogni járok, hanem jógázom is. Nemrégiben alaposabban is utánaolvastam, hogy milyen hatásai vannak annak a jógának, amit én végzek. A gyakorlatok leírása után többek között az is ott áll, hogy serkentik a pajzsmirigy müködést. Nos ettöl egy kicsit megijedtem, mert nem tudom, hogy a hashimotómmal kapcsolatban ez jót vagy éppen rosszat jelent. Ha mégis úgy lenne, hogy a gyakorlatok serkentik a pajzsmirigy müködösét, a hashomotóm mellett abba kellene hagynom, vagy folytathatom a jógázást „rossz következmények“ nélkül? Amit tudni szeretnék, az az, hogy hashimotó esetén ajánlott-e a pajzsmirigy müködésének serkentése, vagy épp ellenkezöleg, és miért? Tisztelt Hölgyeim és Uraim, tisztelt Válaszadó Orvosok! Nagyon számítok az Önök segítségére, és kérném, hogy szíveskedjenek megválaszolni a fenti – tudom, nem kevés – kérdésemet. Segítségüket elöre is nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel és üdvözlettel: Laura

        Dr. Fáklya Mónika válasza a hashimotó témában

        Tisztelt kérdező! Kezelőorvosának igaza van. A magasabb aTg érték jelzi, hogy fennáll a betegség, de nincs feltétlenül összhangban a súlyosságával. Van olyan beteg, akinél a magas antitestszint ellenére csak kevés sejt pusztul el, és alig van hormonigénye, és sajnos az ellenkezőjével is lehet találkozni. Az aTg csak egy a betegségben szerepet játszó pajzsmirigy ellenes antitestek közül. Nem feltétlenül lesz tehát önnél sem magas a hormonigény. Ezt sajnos nem lehet előre megjósolni. A két pajzsmirigylebeny még egészségesekben sem egyforma, mint ahogy a páros szerveink többsége sem az. Ezen a méretkülönbségen ne aggódjon. A pajzsmirigy hormon pótlására szolgáló gyógyszerek ind azonos hatóanyagot tartalmaznak, csak a gyártó más. A vivőanyagok között vannak kis eltérések, azért pl. a tejcukor érzékenyek csak azt kaphatják, ami nem tartalmaz laktózt. Jódot ne szedjen. A jógának véleményem szerint nem lesz káros hatás a pajzsmirigy működésére.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010. június 21., 07:19; Megválaszolva: 2010. június 26., 17:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Szavazzon Ön is, kié legyen Az év praxisa a Kárpát-medencében cím!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó