• Vízmérgezés elkerülése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Csakran előfordul, hogy nem iszok eleget, és érzem, főként reggel, hogy kezdek kiszáradni, máskor meg a javasolt vízfogyasztás többszörösét is elfogyasztom. Az utóbbi van most is, itt a nagy meleg, és fogy a víz rendesen. Tegnap kb 10 liter csapvizet ittam meg, most még csak délután van, és már is elfogyott ez a mennyiség, estig még plusz pár litert biztos megiszok.
        Olavsgattam a neten, és láttam, hogy a túlzott vízfogyasztás is veszélyes lehet, mert a fontos tápanyagok, elsősorban a nátrium szint is felborulhat. Kicsit megilyedtem.

        Egyébként semmi panaszom sincs;ez a rengeteg hideg víz könnyen elviselhetővé teszi ezt a nagy forróságot. Egyetlen hátránya, hogy negyedóránként látogatom a WC-t.


        Kérdésem, hogy mennyire kell aggódnom, vagy mit egyek, hogy pótoljam a nátriumot?


        (2l-es flakonból iszom a vizet, ami bár nincs pontosan annyi, mert kicsit összetört már a palack és nem megy bele annyi, de tegnap ezt 5-ször töltöttem fel.)

        WEBBeteg szakértő válasza a vízmérgezés témában

        Kedves Kérdező!

        A túlzott mértékű vízfogyasztás valóban nem helyes, ha felborul a szervezet víz-ion háztartása, komoly, életveszélyes problémákat okozhat. Én inkább azt javasolnám kivizsgáltatni, hogy miért iszik ennyit, létezik egy ún. polydipsia nevű tünet, mely hátterében többféle betegség állhat, ezeket javasolnám kivizsgáltatni:

        diabetes mellitus, diabetes insipidus,egyes autoimmun betegségek, stb.

        A víz, amit fogyaszt ne alacsony nátriumtartalmú legyen, pl. Balfi vizet fogyasszon, de a kivizsgálás legyen az első, addig is tudatosan próbálja meg ésszerű keretek közé szorítani a vízfogyasztást!.

         


        Dr. Lajtos Melinda
        pulmonológus szakorvos jelölt

        Dr. Lajtos Melinda

        Kérdés: 2010-06-12 16:15:12; Megválaszolva: 2010. június 12., 16:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: