• Magas ACTH, hormonbetegség? 3.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Az alőzmények: T. Doktornő! Kislányom 6 éves, 2 éves koráig szoptattam. Súlyom a szülést követően nagyon megnőtt, a 6 év alatt fokozatosan 40 kg-mal, mely főként a hasamon látszik (eleinte nem is igazán zavart, de most is többen gratulálnak, és kérdezik, mikor jön a második baba, holott nem vagyok terhes...) Szintén a hasamon jobb és bal oldalt a köldököm mellett vastag, sötét csíkok jelentek meg. Vérnyomásom magas, menzeszem rendszertelenné vált. Hamar fáradok, a lábaim bedagadnak, sokat fáj mindenem - bár ez gondolom a nagy túlsúly miatt főleg. Jelenleg 29 éves, 167 cm magas és 98 kg vagyok, szülés előtt kb. 57-58 kg voltam.Felkerestem orvosom, eddig vérvétel történt - ami eltérés volt a normál értékhatártól: éhgyomri vércukor: 6,2 mmol/l, koleszterin 5,5 mmol/l, lipoprotein (a) 102,2 mg/dl, CRP meghatározás 10,03 mg/l, és ACTH 63,20 pg/ml. A kortizol meghatározás eredménye 596,0 nmol/l. Az eredményeim ma készültek el, még vissza kell vinnem, de mivel elég hosszú a várakozási idő (több hét), szeretném megtudni, hogy ezekkel az eredményekkel mire lehet mégis számítani. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: Szabóné Tisztelt kérdező! A magasabb éhgyomri vércukor és a koleszterin a túlsúlya következménye. A tünetek is lehetnek ettől, sőt a striák is, amik a hasán megjelentek. Nagyon fontos lenne, hogy lefogyjon, mert a panaszai súlyosbodhatnak. Az ACTH eredményhez nem írt normálértéket, mit az ön laboratóriuma használ, így ezt nem tudom biztosan értékelni, viszont a kortizol jónak tűnik. Érdemes lenne pajzsmirigy hormonokat is vizsgálni, bár lehet, hogy ez megtörtént és normális volt ezért nem írta. Javaslom, hogy kezdjen el diétázni. Napi 1200 kCal tartalmú, vegyes összetételű étrendet javaslok. Sok zöldséggel, kevés finomított szénhidráttal. ( fehér kenyér, cukor, stb.) Naponta legalább 30 percet tempósan sétáljon. Mindezek után, mivel a Doktórnő nem tudta kiértékelni az ACTH-t ref. tartomány nélkül, pótoltam hiányosságomat és írtam a következőket: T. Doktornő! Köszönöm válaszát! A referencia tartomány az ACTH-nál 5,40 - 27,70 volt, és az én eredményem 63,20 pq/ml lett. Elfelejtettem megírni, hogy a kortizolszint az első vérvételkor 596,0 nmol/l volt, és Oradexon tabletta bevétele után lett 40,3 nmol/l. Az ACTH normális, hogy ekkora értéket mutat? Köszönettel, Szabóné Kedves Asszonyom! Kérem, írja meg az előzményeket is, köszönjük. A fentiekben megírtam kérdésem előzményeit, és kérdésemet is, válaszukat előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a acth témában

        Tisztelt kérdező!

        Az ACTH a kortizol elválasztását irányító hormon, ami az agyalapi mirigyben termelődik. Értéke napszaki ingadozást mutat. A magasabb ACTH utalhat betegségre, de mivel a kortizol szintje normális lett, meg kellene ezt ismételni. Javaslom, hogy a tünet tisztázása miatt endokrinológus segítségét kérje!


        Kérdés: 2010-06-02 14:57:08; Megválaszolva: 2010. június 02., 14:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: