• Kialakulhat-e a pajzsmirigy alulműködés a 90 napos diétától?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!

        Tavaly nyáron a 90 napos diétával 10 kg-ot fogytam (gondol már hallott róla, ez a szétválasztós diéta: 1.nap fehérjét, 2.nap keményítőt, 3.nap szénhidrátot, 4.nap gyümölcsöt kell enni). A kúra kezdetekor fáradékony lettem, befejezése után hullott a hajam. Októberben kiderült:alacsony a pajzsmirigyműködésem. Letrox 50-et szedtem az első 6 hónapban, majd a controllon az orvosom felemelte 75-re. Októberben a vérvétel eredményem TSH=6.1 mU/l   FT-4=13.4 pmol/l volt, májusban TSH=2.3 mU/l. A jódozott sótól eltiltott. A hajhullásom rögtön abba maradt, a fáradékonyságom kis mértékben csökkent, majd a Letrox emelése után megszünt. A nehezen leadott kilók hamar visszajöttek, februárban a szokottól is jobban híztam, 2 hónap alatt 5 kg-t.  Odafigyelek az étkezésemre, spinningelek, de a súlyomat nem tudom csökkenteni. A szexuális vágyam nagymértékben csökkent, ez is a pajzsmirigyműködésemmel van összefüggésben, vagy csak a lustasággal?

        Arra lennék kíváncsi, hogy a 90 napos fogyókúrától alakulhatott-e ki a pajzsmirigy alulműködésem, és egy újabb fogyókúra ront-e a jelenlegi állapotomon? Tanácsot szeretnék kérni, hogy mitől állhatna meg a hízásom.

        Válaszát előre is köszönöm.

        Tisztelettel:  Katka

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező!

        Nem a diéta okozta véleményem szerint a pajzsmirigy problémáját. Lehet, hogy már előtte is volt gond a paajzsmirigy működésével. A hormonpótlással, ahogy írta is a szervezete normális működése helyre állt. A hízását véleményem szerint az okozhatta, hogy az ilyen jellegű diéták beindítják a jojo effektust, tehát a diéta abbhagyása után repülnek vissza a kilók. Javaslom, hogy a sportot folytassa, és kiegyensúlyozottan, vegyes táplálékbevitellel, napi 5 alkalomra elosztva vigyen be napi 1200 kCal energiatartalmú táplálékot. Ezen szép egyenletesen, lassabban, de tartósabban fog fogyni. Ebben a már helyreállt hormonstátusza is segítégére lesz.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-06-02 15:07:32; Megválaszolva: 2010. június 02., 15:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...