• Vizsgálatok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!

        Miután megerősítést kaptam Öntől, hogy nem csupán az én agyszüleményem ami nyugtalanít, bejelentkeztünk az endokrinologiára. Készítettek kézröntgent, amire azt írták, a kislányom csontkora 2 év (februárban múlt 3 éves), Tünetként csak annyit írtak: a mellkasa pajzs alakú, és elvégeztettek egy laborvizsgálatot. Lisztérzékenységet, pajzsmirigyet, és úgy tudom, növekedési hormon nemtudommijét vizsgálták, azt mondta a doktornő. Megvannak az eredmények, de nem kaptam kézbe, telefonon azt az információt kaptam, hogy a labor rendben van. Szeptemberben kell visszamennünk újra egy méreckedésre. Ha akkor eltérünk a percentilistől, akkor fognak egy újabb vérvételt kérni, genetikai szűrésre. Gondolom, akkor ez a Turner szindromát vizsgálja, igaz? Ez egy nagyon drága vizsgálat Magyarországon? Sejtem, hogy nem szórhatjuk feleslegesen a TB pénzét, de meg kell, hogy mondjam, nem vagyok még most sem teljesen nyugodt... Vagy most érjem be ennyivel, egyelőre nincs további teendő?

        Válaszát előre is köszönöm!

        Kné Mónika

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a növekedés témában

        Tisztelt anyuka!

        Mivel az alacsony növekedésű lányoknál ma mindenképpen elvégzik a kromoszómavizsgálatot a Turner szindróma kizárására, feltételezem önöknél is meg fog ez történni. Lehet, hogy nem volt alkalmas az akkori időpont a mintavételre. ( Nálunk sem lehet minden nap küldeni ilyen mintát a laboratóriumba, a feldolgozás metodikája miatt.) Szerintem, amikor legközelebb mennek és megnézik a növekedési ütemet, leveszik ezt a mintát is. Különösen azért gondolom ezt, mert pajzs alakú mellkast írtak le a kislánynál. Ha nem így lenne, javaslom, kérdezzen erre rá a gyermekendokrinológusánál. Szerencsére nincsenek semmivel elkésve.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.


        Kérdés: 2010-05-29 23:41:31; Megválaszolva: 2010. május 29., 23:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...