• Vizsgálatok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!

        Miután megerősítést kaptam Öntől, hogy nem csupán az én agyszüleményem ami nyugtalanít, bejelentkeztünk az endokrinologiára. Készítettek kézröntgent, amire azt írták, a kislányom csontkora 2 év (februárban múlt 3 éves), Tünetként csak annyit írtak: a mellkasa pajzs alakú, és elvégeztettek egy laborvizsgálatot. Lisztérzékenységet, pajzsmirigyet, és úgy tudom, növekedési hormon nemtudommijét vizsgálták, azt mondta a doktornő. Megvannak az eredmények, de nem kaptam kézbe, telefonon azt az információt kaptam, hogy a labor rendben van. Szeptemberben kell visszamennünk újra egy méreckedésre. Ha akkor eltérünk a percentilistől, akkor fognak egy újabb vérvételt kérni, genetikai szűrésre. Gondolom, akkor ez a Turner szindromát vizsgálja, igaz? Ez egy nagyon drága vizsgálat Magyarországon? Sejtem, hogy nem szórhatjuk feleslegesen a TB pénzét, de meg kell, hogy mondjam, nem vagyok még most sem teljesen nyugodt... Vagy most érjem be ennyivel, egyelőre nincs további teendő?

        Válaszát előre is köszönöm!

        Kné Mónika

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a növekedés témában

        Tisztelt anyuka!

        Mivel az alacsony növekedésű lányoknál ma mindenképpen elvégzik a kromoszómavizsgálatot a Turner szindróma kizárására, feltételezem önöknél is meg fog ez történni. Lehet, hogy nem volt alkalmas az akkori időpont a mintavételre. ( Nálunk sem lehet minden nap küldeni ilyen mintát a laboratóriumba, a feldolgozás metodikája miatt.) Szerintem, amikor legközelebb mennek és megnézik a növekedési ütemet, leveszik ezt a mintát is. Különösen azért gondolom ezt, mert pajzs alakú mellkast írtak le a kislánynál. Ha nem így lenne, javaslom, kérdezzen erre rá a gyermekendokrinológusánál. Szerencsére nincsenek semmivel elkésve.



        Kérdés: 2010-05-29 23:41:31; Megválaszolva: 2010. május 29., 23:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: