• aggodas

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Ur!

        Voltam endokrinologusnal mert a tsh magasabb a normal erteknel(7,76) aki szerint meg nincs nagy baj.Viszont amikor megnezett ultrahangon akkor kozolte,hogy vanak elvaltozasok azaz sok apro csomot lat es egy 10mm est.Nem kaptam semilyen kezelest.

        Kerdesem,hogy ez igy normalis e?

        Veszeljesek e ezek az apro csomok?

        Elore is koszonom valaszat!

        Krisztina

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Kérdező!

        Látatlanban mindig nehéz válaszolni kérdésekre, de azt gondolom, Önnek Hashimoto thyreoiditise lehet, ami egy autoimmun pajzsmirigy megbetegedés, ami nőknél meglehetősen gyakori. Ebben az esetben látunk emelkedett pajzsmirigyhormon serkentő (sTSH) szintet, jó, vagy csökkent szabad hormon szintek (fT4, fT3) mellett és a pajzsmirigy göbösödését. Elméletileg nem "veszélyes" kórkép, de mindenképpen érdemes kiegészítő vizsgálatot (antiTPO és szabad hormon szintek) végezni és azok ismeretében pajzsmirigy hormon pótláson gondolkodni. A pajzsmirigy göböket akkor tartjuk egyértelműen "veszélyesnek", ha azok nagysága a 20 mmt meghaladja, ebben az esetben mintavételt is javasolni szoktunk.

        Összességében nem ijednék meg az Ön helyében, de mindenképpen további vizsgálatot javasolnék, esetleges további eltérések megelőzése céljából.


        Kérdés: 2010-05-19 16:29:24; Megválaszolva: 2010. május 19., 16:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: