• pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő ! Segítséget, másodlagos véleményt szeretnék kérni egy szakorvostól. Pajzsmirigy problémám a következő: 20 éve vagyok gondozott. Labor eredményeim jók, gyógyszeres kezelést nem igényelt. Az utóbbi években elvégzett ultrahangos, labor eredményeim a következők: 2008.05.27.UH: A jobb pajzsmirigy lebeny 5x1,1x1,9 a bal: 4,7x1,x1,5 cm-es A jobb lebeny alsó és kp. harmadában egy-egy 1,7 cm-es echodus, solid melyen belül néhány cysta göb látható. Az isthmus jobb oldalán kb 1 cm solid göb látható, bal oldalon a középső harmadban dorsalisan egy kb 1 cm cysticus göb látható és alsó harmadában ventralisan egy 0,7 cm meszes echoszegény, solid göb látható. Az isthmus nem széles, inhomogen. A nyaki regioban megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. 2010.03.05. UH: A pm bal lebenye 44x17x14 mm, a jobb lebeny nagyobb kb. 50x20x18 mm-es. Jobb oldalon az isthmus határán 2 cm-es vegyes echogenitású, cystát is tartalmazó göb látható. Caudalisabban 12 mm-es hasonló képlet van. Az isthmusban bal oldalon 2 mm-es cysta látható. A bal lebeny alsó harmadában 6 mm-es, enyhén echoszegény göb ábrázolódik. A kp. harmadban 16 mm-es, a felső harmadban 4 mm-es csaknem isoechogen, kissé inhomogén göb látható. A nyaki nagyerek környezete szabad. A nyálmirigyek szabályosak. 2010.04.13. Labor eredményeim: FT4 14,90 TSH 0,984 FT3 6,96 2010.04.19. szcintigráfiai eredményem: Normálisnál nagyobb, szimmetrikus pajzsmirigy, amely a középvonalban helyezkedik el, alsó széle kb. 1 cm-re van a jugulumtól. Az aktivitás eloszlása egyenetlen. A jobb lebeny alsó harmadában az isthmussal határosan egy kb. 2,5 cm-es ill. a bal lebeny alsó-kp. harmadában egy kb. 1,5 cm-es körülirt, csökkent aktivitású terület rajzolódik. Összefog.vélemény: A jobb lebenyben az isthmussal határosan, ill. a bal lebenyben hideg göb. Kb. másfél éve folyamatosan problémákkal küzdöm, ami abban nyilvánul meg, hogy nyugalmi helyzetben is 100 közeli, illetve ezt meghaladó a pulzusom. Kardiológus szervi elváltozást nem talált. A pulzus csökkentésre Nevotens tablettát irt fel. Hasmenés ( az elfogyasztott étel legtöbbször szinte fél óra alatt keresztül megy rajtam ), izzadás, hajhullás, körömrepedezettség, állandó fáradtság ( megfelelő mennyiségű alvás mellett ). Az utóbbi időben a lábam bedagad. Nyaki fojtó érzés, nyelési nehézségek, előfordult az utóbbi időben félrenyelés. Életvitelem nagyon stresszes. Szeretném megkérdezni, hogy a fenti leletek, eredmények alapján a pajzsmirigy kezelésére mi a javaslata, mit lehetne, mit kellene tenni. Válaszukat várva, köszönettel: Rácz Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező!

        Laborleleteihez nem írt mértékegységet ill. referencia tartományt. Amennyiben ezek az értékek belül vannak a labor által megadott határértékeken, a panaszainak nem a kóros hormontermelés az oka. A pajzsmirigy göbök önmagukban nem okoznak ilyen panaszt. természetesen azokat továbbra is követni kell. A stressz is lehet a panaszai hátterében, mint ok, de belgyógyászati kivizsgálása is javasolt.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2010-05-16 22:15:02; Megválaszolva: 2010. május 16., 22:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...