• pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő ! Segítséget, másodlagos véleményt szeretnék kérni egy szakorvostól. Pajzsmirigy problémám a következő: 20 éve vagyok gondozott. Labor eredményeim jók, gyógyszeres kezelést nem igényelt. Az utóbbi években elvégzett ultrahangos, labor eredményeim a következők: 2008.05.27.UH: A jobb pajzsmirigy lebeny 5x1,1x1,9 a bal: 4,7x1,x1,5 cm-es A jobb lebeny alsó és kp. harmadában egy-egy 1,7 cm-es echodus, solid melyen belül néhány cysta göb látható. Az isthmus jobb oldalán kb 1 cm solid göb látható, bal oldalon a középső harmadban dorsalisan egy kb 1 cm cysticus göb látható és alsó harmadában ventralisan egy 0,7 cm meszes echoszegény, solid göb látható. Az isthmus nem széles, inhomogen. A nyaki regioban megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. 2010.03.05. UH: A pm bal lebenye 44x17x14 mm, a jobb lebeny nagyobb kb. 50x20x18 mm-es. Jobb oldalon az isthmus határán 2 cm-es vegyes echogenitású, cystát is tartalmazó göb látható. Caudalisabban 12 mm-es hasonló képlet van. Az isthmusban bal oldalon 2 mm-es cysta látható. A bal lebeny alsó harmadában 6 mm-es, enyhén echoszegény göb ábrázolódik. A kp. harmadban 16 mm-es, a felső harmadban 4 mm-es csaknem isoechogen, kissé inhomogén göb látható. A nyaki nagyerek környezete szabad. A nyálmirigyek szabályosak. 2010.04.13. Labor eredményeim: FT4 14,90 TSH 0,984 FT3 6,96 2010.04.19. szcintigráfiai eredményem: Normálisnál nagyobb, szimmetrikus pajzsmirigy, amely a középvonalban helyezkedik el, alsó széle kb. 1 cm-re van a jugulumtól. Az aktivitás eloszlása egyenetlen. A jobb lebeny alsó harmadában az isthmussal határosan egy kb. 2,5 cm-es ill. a bal lebeny alsó-kp. harmadában egy kb. 1,5 cm-es körülirt, csökkent aktivitású terület rajzolódik. Összefog.vélemény: A jobb lebenyben az isthmussal határosan, ill. a bal lebenyben hideg göb. Kb. másfél éve folyamatosan problémákkal küzdöm, ami abban nyilvánul meg, hogy nyugalmi helyzetben is 100 közeli, illetve ezt meghaladó a pulzusom. Kardiológus szervi elváltozást nem talált. A pulzus csökkentésre Nevotens tablettát irt fel. Hasmenés ( az elfogyasztott étel legtöbbször szinte fél óra alatt keresztül megy rajtam ), izzadás, hajhullás, körömrepedezettség, állandó fáradtság ( megfelelő mennyiségű alvás mellett ). Az utóbbi időben a lábam bedagad. Nyaki fojtó érzés, nyelési nehézségek, előfordult az utóbbi időben félrenyelés. Életvitelem nagyon stresszes. Szeretném megkérdezni, hogy a fenti leletek, eredmények alapján a pajzsmirigy kezelésére mi a javaslata, mit lehetne, mit kellene tenni. Válaszukat várva, köszönettel: Rácz Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező!

        Laborleleteihez nem írt mértékegységet ill. referencia tartományt. Amennyiben ezek az értékek belül vannak a labor által megadott határértékeken, a panaszainak nem a kóros hormontermelés az oka. A pajzsmirigy göbök önmagukban nem okoznak ilyen panaszt. természetesen azokat továbbra is követni kell. A stressz is lehet a panaszai hátterében, mint ok, de belgyógyászati kivizsgálása is javasolt.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2010-05-16 22:15:02; Megválaszolva: 2010. május 16., 22:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: