• Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Nő/úr!

        Elmúlt év augusztusában derült ki egy laborvizsgálat alapján, hogy pajzsmirigy alulműködésem van (TSH: 8,72 ; T 3: 4,82 ; T 4: 12,79 ). Októberben kezdtem el gyógyszert is szedni: L-Thyroxin 50 : napi fél tabletta. Decemberben egy újabb labor eredménnyel már egyértelműen pajzsmirigy gyulladást állapítottak meg nálam ( aTPO: 458 volt). Érdekelne: jódozott sót használhatok most,vagy sem,mert az orvosom javasolja, de ha autoimmun betegségem van (orvosom szerint) akkor is lehet? Szelént szedjek-e, vagy sem? Ez év március közepén készítettem egy újabb labort: aTPO: 361-re ; THS:4,103-ra csökkent. Ennek örülök, de sajnos a tüneteim az utóbbi néhány hétben újra előjöttek: álmatlanság, ingerlékenység, erős fejfájás. Ez így természetes, fogadjam el, hogy amíg a gyulladás meg nem szűnik, addíg ez előfordulhat? Szeretnék fogyni már, mert sajnos a súlyom 15-20 kg-mal több. Most 82 kg vagyok (testmagasságom: 169 cm). Diétázhatok, vagy sem (sajnos a diétázás korábban is fejfájást okozott, nehezebb volt koncentrálnom a napi dolgaimra). Válaszát megköszönve: Kovácsné Marianna

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező!

        Miután most a pajzsmirigy működése normáis, a túlsúlyát ill. az ingerlékenységét nem magyarázza. Diétázzon, de úgy, hogy gyakran eszik keveset. Ezzel elkerülhető az éhezés okozta fejfájás. Érdemes kalóriát számolnia, egy nem túl aktív felnőtt nő fogyáshoz javasolt kalóriabevitele napi 1200 kCal. E mellett mozogjon heti 3-4 alkalommmal 40 percet.A jód autoimmun pajzsmirigybetegségben nem javasolt, a szelén viszont jó hatású lehet.



        Kérdés: 2010-05-16 22:30:03; Megválaszolva: 2010. május 16., 22:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: