• Hashimotó "fellángolása"

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Fáklya Mónika!

        Köszönöm válaszait az eddigi kérdéseimre!

        Újabb kérdések merültek fel bennem, mert megkaptam a következö leletemet, ahol is a pajzsmirigy-értékeim a növelt, tehát fél tabletta l-thyroxin-50 mellett "logikátlanul rosszabbak" lettek, mint nemrégiben a negyed szem mellett. Legalábbis a nögyógyász és az endokrinológus is azt mondja, hogy az értékeim romlottak, nem valami jók a terhesség, azaz a lombikbébi vállalásához.

        Igaz, a mostani vizsgálat egy másik laborban készült, de nem értem, hogy mi az oka a "rosszabb" leletnek:

        2010. április 29.

        TSH: 2,47 mikroIU/l

        szabad T3: 3,55 pmol/l

        szabad T4: 12,8 pmol/l

        A fél tabletta szedése után folyamatosan panaszaim jelentkeztek, melyek a mai napig nem múltak el. Egyre ingerültebb is vagyok, és kikészít, hogy pont a lombikbébi elött ilyen "pocsékul érzem magam".

        2010. május 02-tól nem mertem bevenni a fél tablettát, azóta megint csak negyedet szedek. Nemsokára lesz újabb vérvételem, de már most "félek az eredménytöl".

        Furcsa módon az utóbbi napokban égetö érzés van a torkomban, föleg reggel, felébredéskor. Azon a tájékon, ahol a pajzsmirigy is van, pontosabban abban a "lyukban", ami a toroknál kézzel jól kitapintható. Ezen kívül gyakran köszörülöm a torkom, mert egy ingerlö érzés erre késztet, és különben rekedtes a hangom is.

        Kérem, mit tudna tanácsolni, mit tegyek? A kezelöorvosom nem hiszi, hogy a panaszaimat az l-thyroxin okozza. De akkor mi lehet az oka, kérdem én, mert más változásról nem igazán tudok beszámolni.

        Lehetséges, hogy a pajzsmirigyem gyulladása "fellángolt"? Létezik ilyesmi, és ha igen, mit lehet tenni ellen, egyáltalán, hogyan lehet megállapítani?

        Válaszát elöre is köszönöm!

        Tisztelettel és üdvözlettel:

        Laura

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Laura!

        Az április végi leletei szerintem nem adnak okot agodalomra. Minden értéke normál tartományon belüli.A pajzsmirigy gyulladása nem "lángolt" fel.A gyakori torokköszörülés, és a többi említett panasz nem hiszem, hogy a pajzsmirigy betegsége miatt van. Inkább a savas gyomortartalom nyelőcsőbe való visszaáramlásának következménye  a valószínűbb, azaz a GER betegség. Ezt ráadásul a stressz is fokozza, és ahogy a leveleiből kiveszem, ön kifejezetten aggódó tipusú ember. A mostani panaszai pedig még inkább elbizonytalanítják és aggasztják. A GER betegséget gasrtoenterológián igazolhatják és savcsökkentő gyógyszereket írnak fel rá. Átmenetileg, megpóbálhat enyhe, recept nélkül kapható gyógyszert is, pl. a Rennie, remélem segíteni fog.

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2010-05-09 12:08:01; Megválaszolva: 2010. május 09., 12:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...