• Hashimotó "fellángolása"

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Fáklya Mónika!

        Köszönöm válaszait az eddigi kérdéseimre!

        Újabb kérdések merültek fel bennem, mert megkaptam a következö leletemet, ahol is a pajzsmirigy-értékeim a növelt, tehát fél tabletta l-thyroxin-50 mellett "logikátlanul rosszabbak" lettek, mint nemrégiben a negyed szem mellett. Legalábbis a nögyógyász és az endokrinológus is azt mondja, hogy az értékeim romlottak, nem valami jók a terhesség, azaz a lombikbébi vállalásához.

        Igaz, a mostani vizsgálat egy másik laborban készült, de nem értem, hogy mi az oka a "rosszabb" leletnek:

        2010. április 29.

        TSH: 2,47 mikroIU/l

        szabad T3: 3,55 pmol/l

        szabad T4: 12,8 pmol/l

        A fél tabletta szedése után folyamatosan panaszaim jelentkeztek, melyek a mai napig nem múltak el. Egyre ingerültebb is vagyok, és kikészít, hogy pont a lombikbébi elött ilyen "pocsékul érzem magam".

        2010. május 02-tól nem mertem bevenni a fél tablettát, azóta megint csak negyedet szedek. Nemsokára lesz újabb vérvételem, de már most "félek az eredménytöl".

        Furcsa módon az utóbbi napokban égetö érzés van a torkomban, föleg reggel, felébredéskor. Azon a tájékon, ahol a pajzsmirigy is van, pontosabban abban a "lyukban", ami a toroknál kézzel jól kitapintható. Ezen kívül gyakran köszörülöm a torkom, mert egy ingerlö érzés erre késztet, és különben rekedtes a hangom is.

        Kérem, mit tudna tanácsolni, mit tegyek? A kezelöorvosom nem hiszi, hogy a panaszaimat az l-thyroxin okozza. De akkor mi lehet az oka, kérdem én, mert más változásról nem igazán tudok beszámolni.

        Lehetséges, hogy a pajzsmirigyem gyulladása "fellángolt"? Létezik ilyesmi, és ha igen, mit lehet tenni ellen, egyáltalán, hogyan lehet megállapítani?

        Válaszát elöre is köszönöm!

        Tisztelettel és üdvözlettel:

        Laura

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Laura!

        Az április végi leletei szerintem nem adnak okot agodalomra. Minden értéke normál tartományon belüli.A pajzsmirigy gyulladása nem "lángolt" fel.A gyakori torokköszörülés, és a többi említett panasz nem hiszem, hogy a pajzsmirigy betegsége miatt van. Inkább a savas gyomortartalom nyelőcsőbe való visszaáramlásának következménye  a valószínűbb, azaz a GER betegség. Ezt ráadásul a stressz is fokozza, és ahogy a leveleiből kiveszem, ön kifejezetten aggódó tipusú ember. A mostani panaszai pedig még inkább elbizonytalanítják és aggasztják. A GER betegséget gasrtoenterológián igazolhatják és savcsökkentő gyógyszereket írnak fel rá. Átmenetileg, megpóbálhat enyhe, recept nélkül kapható gyógyszert is, pl. a Rennie, remélem segíteni fog.

         


        Kérdés: 2010-05-09 12:08:01; Megválaszolva: 2010. május 09., 12:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: