• Belső láz - Mi lehet a bajom?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Néhány napja furcsa dolog aggaszt, ugyanis, az ajkaim folyamatosam tüzelnek, melegek, és szárazak, valamint mindehhez egy kellemetlen égető érzés társul. Az egész szám körül ég a bőröm. Olyasmi, mintha valami "belső láz" gyötörne. A szemeimmel kapcsolatban is hasonló a helyzet, és az is agaszt. Égnek, pirosak, és szárazak.

        Azt is észrevettem, hogy a testhőmérsékletem - szintén pár napja, tehát egybeesően a kellemetlen ajak- é szemproblémával - kicsit magasabb. Ez abban nyilvánul meg, hogy - mivel babát szeretnénk, minden nap mérem a testhőmérsékletemet - a felébredéskori testhőmérsékletem kb. 0,2-0,3 °C-kal magasabb, mint amilyen szokott lenni (A ciklus első felében 36,2-36,3 °C szokott lenni, az elmúlt pár napban pedig 36,5 °C volt).

        Pajzsmirigyprobléma miatt l-thyroxint szedek, igaz, csak 2010. március 25. óta. Eleinte nem volt vele gondom, de pár hete egyre több panaszom jelentkezik (gyors szívverés, izzadás, idegesség, izomgyengeség, rossz alvás...).

        Ezen kívül semmi gyógyszert, táplálékkiegészítőt, stb. nem szedek. Egészséges életmódot élek, rendszeresen sportolok is.

        Nem tudom, mi lehet az oka a fenti égető problémának, talán ezt is az l-thyroxin okozza?

        Kérném szíves segítségüket, tanácsukat, hogy mitévő legyek, menjek-e orvoshoz, ha igen, milyen kivzsgálással lehetne fényt deríteni a problémám okára.

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        A pajzsmirigy hormon pótlása, amennyiben nem megfelelő - túlzott mértékű - okozhat szapora szívverést, fogyást, kézremegést, izzadást. A szeme és szája "égése" lehet allergiás jellegű, de autoimmun folyamat kizárása is szükséges lehet (Sjögren szindróma jutna eszembe).

        Első lépésként mindenképpen a pajzsmirigy hormon eredmények kontrollálása lenne célszerű, ha az megtörtént és nem mutat eltérést, esetleg ezzel párhuzamosan, akkor a szemésztre és/vagy a bőrgyógyászatra mennék el az Ön helyében, a szemészettel kezdve a sort.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010-05-04 13:15:46; Megválaszolva: 2010. május 04., 13:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...