• pajzsmirigy alulműködés/terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor nő!

        Gyermekvállalás előtt állok (3hónapig szedtem terhesvitamint(femibiont) ami jódot tartalmaz) márciusban elmentem egy vérvételre és ez alapján:

        TSH (CLMA)      4.012                 referencia tartomány 0.400-4.000; 

          T4(CLMA)          12.0,                  referencia tartomány 9.0-19.0.

        Voltam endokrinológusnál aki szerint ezzel az ereménnyel nem kell foglalkoznom ha egy év múlva sem leszek terhes akkor menjek el vérvételre és szedjem továbbra is a jód tartalmú vitamint.

        De ez a válasz engem nem nyugtatott meg ezért egy másik megyében lévő endokrinológust is felkerestem aki viszont teljesen az ellenkezőjét mondta, hogy hagyjam abba a jód tartalmú vitamin szedését szedjek elevitet és egyáltalán ne egyek jódtartalmú dolgokat egy hónap után ismételjem meg a vérvételt és az alapján kiderül hogy kell-e szednem hormont.

        Most megismételtem a vérvételt  egy hónap után ahol a hormonokat is és megnézték ciklus 3. napon. Itt a következő eredményt kaptam:
        Vérvétel eredményem:

        TSH(CLMA)                                    2.029                  Ref tart:0.400-4.000
        Thyreoglob.Ab CLMA                     >1000                  Ref.tart:    <4.1
        Thyr.pero.Ab (CLMA)                       11.0                   Ref.tart:    <5.6

        A többi érték normál tartományon belül volt. Az endokrinológus szerint nem kell elkezdenem a gyógyszerszedést elég lesz 2 hónap múlva egy kontroll vérvétel.

        Nekem a kérdésem a következő lenne:

        Én azért mégis aggódom ezért kérném a tanácsát mit jelent ez a magas érték? Mire utal? Milyen vizsgálatra van még esetlegesen szükségem?

        Okozhatta-e az eltérést a vitamin(femibion)? Szedhetem-e a másik vitamint(elevit)?

        Előre is köszönöm a válaszát.

        Üdvözlettel:

        Anna

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező!

        A magas pajzsmirigy ellenes antitestek autoimmun pajzsmirigy gyulladásra jellemzőek. Önnél, még a hormonszintekben nincs kezelendő eltérés, a pajzsmirigye elég hormont termel, ezért nem kell hormonpótlás. Ennek a betegségnek viszont az a veszélye, hogy a pajzsmirigy hormontermelése csökken és ekkor hormonpótlásra lesz szükség. Azért, hogy ezt időben észrevegyük ellenőrzés szükséges. A második endokrinológussal értek egyet, a jód adása ilyen esetekben nem javasolt, és 2 hónap múlva elég ellenőrizni a hormonszintet. Nem valószínű, hogy a fembion okozta az eltérést. Ez a betegség a saját immunrendszerének a hibás működésének következménye. Ha teherbe esne, akkor a terhesség elején ellenőriztesse a hormonszintjét és utána is rendszeresen nézni kell.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.


        Kérdés: 2010-05-01 20:44:20; Megválaszolva: 2010. május 01., 20:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...