• pajzsmirigy alulműködés/terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor nő!

        Gyermekvállalás előtt állok (3hónapig szedtem terhesvitamint(femibiont) ami jódot tartalmaz) márciusban elmentem egy vérvételre és ez alapján:

        TSH (CLMA)      4.012                 referencia tartomány 0.400-4.000; 

          T4(CLMA)          12.0,                  referencia tartomány 9.0-19.0.

        Voltam endokrinológusnál aki szerint ezzel az ereménnyel nem kell foglalkoznom ha egy év múlva sem leszek terhes akkor menjek el vérvételre és szedjem továbbra is a jód tartalmú vitamint.

        De ez a válasz engem nem nyugtatott meg ezért egy másik megyében lévő endokrinológust is felkerestem aki viszont teljesen az ellenkezőjét mondta, hogy hagyjam abba a jód tartalmú vitamin szedését szedjek elevitet és egyáltalán ne egyek jódtartalmú dolgokat egy hónap után ismételjem meg a vérvételt és az alapján kiderül hogy kell-e szednem hormont.

        Most megismételtem a vérvételt  egy hónap után ahol a hormonokat is és megnézték ciklus 3. napon. Itt a következő eredményt kaptam:
        Vérvétel eredményem:

        TSH(CLMA)                                    2.029                  Ref tart:0.400-4.000
        Thyreoglob.Ab CLMA                     >1000                  Ref.tart:    <4.1
        Thyr.pero.Ab (CLMA)                       11.0                   Ref.tart:    <5.6

        A többi érték normál tartományon belül volt. Az endokrinológus szerint nem kell elkezdenem a gyógyszerszedést elég lesz 2 hónap múlva egy kontroll vérvétel.

        Nekem a kérdésem a következő lenne:

        Én azért mégis aggódom ezért kérném a tanácsát mit jelent ez a magas érték? Mire utal? Milyen vizsgálatra van még esetlegesen szükségem?

        Okozhatta-e az eltérést a vitamin(femibion)? Szedhetem-e a másik vitamint(elevit)?

        Előre is köszönöm a válaszát.

        Üdvözlettel:

        Anna

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező!

        A magas pajzsmirigy ellenes antitestek autoimmun pajzsmirigy gyulladásra jellemzőek. Önnél, még a hormonszintekben nincs kezelendő eltérés, a pajzsmirigye elég hormont termel, ezért nem kell hormonpótlás. Ennek a betegségnek viszont az a veszélye, hogy a pajzsmirigy hormontermelése csökken és ekkor hormonpótlásra lesz szükség. Azért, hogy ezt időben észrevegyük ellenőrzés szükséges. A második endokrinológussal értek egyet, a jód adása ilyen esetekben nem javasolt, és 2 hónap múlva elég ellenőrizni a hormonszintet. Nem valószínű, hogy a fembion okozta az eltérést. Ez a betegség a saját immunrendszerének a hibás működésének következménye. Ha teherbe esne, akkor a terhesség elején ellenőriztesse a hormonszintjét és utána is rendszeresen nézni kell.



        Kérdés: 2010-05-01 20:44:20; Megválaszolva: 2010. május 01., 20:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: