• Pajzsmirigy alulműködés, pajzsmirigy göbös elváltozása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő!

        42 éves nő vagyok. Pajzzsmirigy problémámmal kapcsolatban kérném szives véleményét.Leleteim: 2010.01.07.-én: Nyaki szonográfia. A jobb lebeny 45*15*14 mm.A ballebeny 43*12*14 mm. A jobb lebenyben caudalisan 23*15*14 mm felritkulást is tartalmazó göb látható.A bal lebenx szintén caudalisan 17*12*10 mm szintén felritkulásokat is tartalmazó göb látható. A bal lebeny cranialis kétharmada normális. A jobb lebeny a craniális egyharmadban egy db 5 mm göb illetve egy db 5 mm cysta látható. Midkét submandibularis mirigy és mindkét parotis normális. Megnagyobodott nyirokcsomó a nyakon nem mutatható ki. 2010.01.05.Vérkép:Se koleszterin 5,6    Se C-reaktív protein meghat. 43,00  Vvt sülledés meghat. 43,00  MCHC 327,00  TSH 1,4607. 2010.03.16. Pajzsmirigy szcintigráfia: Mérsékelten megnagyobbodott pm.vetület ábrázolódott normál helyzetben. Az izotópelosztás gócosan inhomogén. Mk.lebeny alsó harmadában-az UH során leírt göböknek megfelelő helyzetben- körűlírt csökkent aktivitásfelvételű terület ábrázolódott. Kétoldali csökkent működésű ( hideg) göbök. Strumma nodosa.
        2010.04.19.Pm biopszia:A jobb alsó polusi, mélyben levő göb az előtte pm.ventrelis konturja mentén haladó vastag erek miatt nem féehető hozzá mintavétel számára.( vérzés veszély nélkül.). Cytológia: Az erőssen véres hetterű kenetekben a véralakos elemein kívül mindössze néhány kisebb halmazban típusos follicularis hámsejtek azonosíthatók. 2010.04.26.Vérkép:HDL- koleszterin: 2,51  Se C- reaktív protein meghat: 13,00  MCHC: 321,00 TSH:0,9099  FT4 13,100  FT3 4,16  Anti-TPO <5,00  TRAK 0,30 . Endroklinikára csak Március elején jutottam be, azóta csak póstázzák az ujabb vizsgálati papírokat, beszélni nem tudok az orvossal. Legközelebbi időpontom 07. 22. Háziorvosom szerínt nincs okom semmi aggódalomra. A Belgyógyász főorvos szerínt már rég megkellett volna műteni. Kérem szíves véleményét, hogy végre már tudjak is valamit. Köszönettel: Judit

         

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező!

        A pajzsmirigy működése rendben van. A pajzsmirigy göbös elváltozásai nem ritkák, és az 1 cm feletti göböket tovább kell vizsgálni. Önnél ez rendben meg is történt de sajnos nem lett citológiai lelete a hozzáférés nehézsége miatt. Beszélje meg endokronológusával, de talán valóban érdemes lenne elgondolkozni a műtéten, amikor is a kivett göbből szövettani vizsgálatot is végeznek. Ha nem is történik meg a műtét, követni feltétlenül kell, és méretnövekedés esetén már mindenképpen ez a jobb megoldás.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.


        Kérdés: 2010-05-01 21:21:36; Megválaszolva: 2010. május 01., 21:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...