• Pajzsmirigy alulműködés, pajzsmirigy göbös elváltozása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő!

        42 éves nő vagyok. Pajzzsmirigy problémámmal kapcsolatban kérném szives véleményét.Leleteim: 2010.01.07.-én: Nyaki szonográfia. A jobb lebeny 45*15*14 mm.A ballebeny 43*12*14 mm. A jobb lebenyben caudalisan 23*15*14 mm felritkulást is tartalmazó göb látható.A bal lebenx szintén caudalisan 17*12*10 mm szintén felritkulásokat is tartalmazó göb látható. A bal lebeny cranialis kétharmada normális. A jobb lebeny a craniális egyharmadban egy db 5 mm göb illetve egy db 5 mm cysta látható. Midkét submandibularis mirigy és mindkét parotis normális. Megnagyobodott nyirokcsomó a nyakon nem mutatható ki. 2010.01.05.Vérkép:Se koleszterin 5,6    Se C-reaktív protein meghat. 43,00  Vvt sülledés meghat. 43,00  MCHC 327,00  TSH 1,4607. 2010.03.16. Pajzsmirigy szcintigráfia: Mérsékelten megnagyobbodott pm.vetület ábrázolódott normál helyzetben. Az izotópelosztás gócosan inhomogén. Mk.lebeny alsó harmadában-az UH során leírt göböknek megfelelő helyzetben- körűlírt csökkent aktivitásfelvételű terület ábrázolódott. Kétoldali csökkent működésű ( hideg) göbök. Strumma nodosa.
        2010.04.19.Pm biopszia:A jobb alsó polusi, mélyben levő göb az előtte pm.ventrelis konturja mentén haladó vastag erek miatt nem féehető hozzá mintavétel számára.( vérzés veszély nélkül.). Cytológia: Az erőssen véres hetterű kenetekben a véralakos elemein kívül mindössze néhány kisebb halmazban típusos follicularis hámsejtek azonosíthatók. 2010.04.26.Vérkép:HDL- koleszterin: 2,51  Se C- reaktív protein meghat: 13,00  MCHC: 321,00 TSH:0,9099  FT4 13,100  FT3 4,16  Anti-TPO <5,00  TRAK 0,30 . Endroklinikára csak Március elején jutottam be, azóta csak póstázzák az ujabb vizsgálati papírokat, beszélni nem tudok az orvossal. Legközelebbi időpontom 07. 22. Háziorvosom szerínt nincs okom semmi aggódalomra. A Belgyógyász főorvos szerínt már rég megkellett volna műteni. Kérem szíves véleményét, hogy végre már tudjak is valamit. Köszönettel: Judit

         

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező!

        A pajzsmirigy működése rendben van. A pajzsmirigy göbös elváltozásai nem ritkák, és az 1 cm feletti göböket tovább kell vizsgálni. Önnél ez rendben meg is történt de sajnos nem lett citológiai lelete a hozzáférés nehézsége miatt. Beszélje meg endokronológusával, de talán valóban érdemes lenne elgondolkozni a műtéten, amikor is a kivett göbből szövettani vizsgálatot is végeznek. Ha nem is történik meg a műtét, követni feltétlenül kell, és méretnövekedés esetén már mindenképpen ez a jobb megoldás.



        Kérdés: 2010-05-01 21:21:36; Megválaszolva: 2010. május 01., 21:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: