• Nőgyógyászati probléma? - pajzsmirigy - hashimoto - l-thyroxin

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Hölgyeim és Uraim, tisztelt Válaszadó Orvosok!

        Tanácstalan, 37 éves hölgy vagyok, ezúton szeretném szíves tanácsukat kérni.

        2009 januárjától, azaz több, mint egy éve küszködöm menstruáció elötti barnás színü pecsét vérzéssel (igazából nem vérzés, hanem egy enyhe barnás "folyás"). 2009 nyarán, miután hónapokig nem múlt el magától, elmentem a nögyógászomhoz, aki semmi rendellenességet nem talált. Azt mondta, TALÁN egy enyhe sárgatest-hormon hiányom lehet, így próbáljam meg az utrogest gyógyszert. Én nem akartam hormont szedni, így az ösztrogenhez hasonlóan ható barátcserje kivonatát, az agnus castus tablettát javasolta. 2009 júliusában elkezdtem szedni napi egy tablettát, de a pecsételés nem szünt meg. Ellenkezöleg, még hosszabb ideig tartott, és egy kicsit fel is erösödött, azaz még több mennyiségü lett. Ez azt jelenti, hogy az agnus castus tabletta szedése elött 1-2, maximum 3 napig tartott a pecsételés, míg a tabletta szedése mellett 3-5 napig. Az változatlan maradt, hogy a pecsételés mindig közvetlenül a menstruáció elött jelentkezett.

        2009 decemberében - mivel idövel a közérzetem is egyre rosszabb lett, amit kizárásos alapon az agnus csatusnak tulajdonítottam, mert semmi más gyógyszert nem szedtem -, abbahagytam az agnus castusszal való "önmarcangolásomat". És utána, már 2010 januárjában, tehát rövid idön belül sokkal jobban éreztem magam, söt, a pecsételés is jelentösem alábbhagyott. Ez így van mind a mai napig, de azért továbbra sem hagy nyugodni a gondolat, hogy mi lehet e mögött az "ok nélkül" jelentkezö pecsételés mögött. Nögyógyászomnál újra jártam, aki nem tudott magyarázatot adni a történtekre.

        2010 márciusában, mivel férjemmel kisbabát szeretnénk, és a pajzsmirigy-értékeim kissé ingadoztak, elmentem endokrinológiai kivizsgálásra. Ultrahang és vérvétel után a diagnózis a következö volt:
        "fenáll a hashimotó thyreoiditis gyanúja" (feltételezem, hogy mivel az aTg értékem magas volt: <50 U/ml referenciaérték helyett 1730 U/ml). A többi értékem a referencia-értékeken belül volt. Az endokrinológus, hogy a terhességhez kívánatos pajzsmirigy értékeim legyenek, hormonpótlást javasolt, azaz l-thyroxin tabletta szedését tanácsolta.

        2010 március végétöl l-thyroxin-50 tablettát szedek. Negyed tablettával kezdtem, és azzal nem volt problémám. Viszont amióta - természetesen az orvos tanácsára, aki úgy véli, hogy magasabb dózissal jobbak lennének a pajzsmirigy-értékeim a gyermekvállaláshoz - immár harmadik hete fél tablettát szedek, nem érzem magam jól, egész nap rossz az általános közérzetem, és egyéb tünetek is aggasztani kezdenek, mint például az, hogy

        - folyamatos szorítást, nyomást érzek a szívem körül;
        - egyfolytában "érzem" a szívem dobogását;
        - az izmaim újra meg újra "cserben hagynak" (föleg akkor veszem észre, amikor a napi majd egy órás kocogásomon vagyok, és a korábbi könnyed futással szemben idövel nagy eröfeszítések árán is csak vonszolni tudom magam);
        - föleg éjszakánként izzadok, ami rám amúgy egyáltalán nem jellemzö;
        - állandóan ingerlékeny és ideges vagyok;
        - enyhe, de gyakori gyomorfájdalmak, folyamatos émelygés gyötör; illetve

        -sajnos székelési gondjaim is vannak (a korábbi napi egyszeri, normál székeléssel szemben idövel naponta kétszer-háromszor kell puhább állagú, de nem hasmenéses széklet miatt "szaladnom"); ezen kívül
        - végtagfájdalmak jelentkeztek.

        Mindezek a tünetek lassan túlfeszítik az idegeimet, és egyre kevésbé tudok abban hinni, hogy ilyen állapotban sikeres lehetne a ránk váró lombikbébi-beavatkozás (erröl bövebben az alábbi 3. kérdésben írtam).

        Önöknek a következö kérdéseket szeretném feltenni:

        1. Önök szerint lehet-e összefüggés az általam leírt pecsételö vérzés és a hashimoto között? Ha igen, mit tehetnék, hogy problémám megszünjön?

        2. Önöknek mi a véleménye az l-thyroxinnal kapcsolatban? Én, persze laikusként, de úgy érzem, hogy nekem valahogy sok a fél tabletta, és a szervezetem a fenti reakciókkal "tiltakozik" ellene. Lehetséges ez? Mit tegyek Önök szerint? Visszatérhetnék a negyed tablettához, amely mellett 2010. április elejétöl közepéig, nem egész két hét alatt a TSH-értékem (amely egyébként 2010 februárjában 2,9 mikroIU/ml volt) 3,3 mikroIU/ml-röl 2,3 mikroIU/ml-re csökkent (javuló szabad T3 és T4 értékekkel).

        3. Tanácstalan vagyok, hogy mit tehetnék annak érdékében, hogy jó egészségben vágjak neki egy lombikbébi elötti hormonkezelésbe. Sajnos muszáj az ICSI kezelés, mert férjemnek nagyon rossz lett a spermiogrammja (OAT-szindróma). Az orvosok folyamatosan ijesztgenek azzal, hogy ha a pajzsmirigyem nem jól van "beállítva", akkor baj lesz... Ezt természetesen már én is hallottam, de laikusként nem tudom, hogy az én esetemben mi lenne a "jó pajzsmirigy-érték". Feltételezem, hogy csak nem az, ami orvosilag a megadott referenciaértékek között van, de amik mellett én személy szerint nem jól, azaz egyre rosszabbul érzem magam. Tényleg olyan rossze lenne a 2,3-as TSH-m?

        Elnézést a meglehetösem terjedelmes levélért, köszönöm türelmüket és megértésüket!
        Válaszaikért elöre is sok köszönetet mondok!

        Tisztelettel és üdvözlettel:
        Laura

        WEBBeteg szakértő válasza a teherbeesés, pajzsmirigy témában

        Kedves Laura!

        A sárgatest-hormon a progeszteron, és hiába kap rá olyan "gyógyszert", ami ösztrogén-szer hatással bír, mert pont a ciklus másik felére hat. Ha kevés a sárgatest-hormon, akkor nagy valószínűséggel a peteérés nem megfelelő, így, hogy mindent lássanak, jó lenne egy ciklusdiagnosztika (3- 21. napos alaphormonok, és félidőben peteérés UH kontrollja).

        Az egész hormonrendszer összefügg, de nem tudom Önnek megmondani, hogy a pajzsmirigy hormon szintjének rendezése a pecsételést megszünteti-e.

        A gyógyszerrel kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy a panaszok miatt kontrollt igényel, hiszen csak így tudják beállítani a megfelelő homronszinteket. Persze, ha a kevesebb gyógyszer nem vezet megfelelő hormonszintekhez, akkor nem elég, de lehet, hogy amit most kap meg sok. Az endokrinológussal együtt, türelmesen állítsák be a gyógyszert. Valóban nagyon fontos, hogy a pajzsmirigy működése, lagalábbis a hormontermelése megfelelő legyen. Ha szükséges, akkor pajzsmirigy szakrendelésre is menjen el, nagyobb klinikákon van külön erre specializálódott rendelés is.

        A pajzsmirigy hormon értéke nem Önnek kell, hogy jó legyen, hanem van egy referencitartomány, amit el kell érni, és akkor jó az eredmény. A TSH értéke tükrözi a hormonszinteket, és akkor lesz jó az érték, ha a hormonszintek is jók, és a funkciójukat ellátják. Próbálja meg a pajzsmirigy szakrendelést.

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-05-06 21:14:23; Megválaszolva: 2010. május 06., 21:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
        Magunkról tanulni sosem késő! Az egészségértés jelentősége felnőtteknél.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó