• Hashimoto thyreodítis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        Több mint 10 éve nem toxikus többgöbös golyva miatt rendszeres orvosi ellenörzésekre járok, L-Thyroxint szedtem, mellette panaszmentes voltam.Az elmúlt 2-3 évben(50 éves korom körül) elkezdődtek a menopauzális panaszaim, megszünt a mensesem, és szinte ugyanekkor a pajzsmirigyem elkezdett túltermelni, erre Metothyrint kaptam, ami után beállt a hormonszintem. Ekkor kiderült, hogy Hashimoto thyreodítisem van.

        Kérdéseim a következőek:

        Ön szerint lehet-e összefüggés a menopauza és a Hashimoto között?

        Ez az autoimmun thyreodítis ami a pajzsmirigyben zajlik milyen hatással lehet a göbökre, azok is elsorvadnak ?

        U.ez milyen hatással lehet a környezetére (azóta sokat vagyok rekedt, köhögök, néha "elmegy" a hangom, gombóc érzésem van)?

        Általában meddig szokott tartani a Hashimoto? Egy életen át?

        Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a Hashimoto, pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező!

        A Hashimoto thyreoiditis rendszerint egy életen át elkíséri a beteget. Tipusosan a betegség elején okozhat enyhe túlműködést, aztán aluműködéshez vezet a pajzsmirigy hormontermelő sejtjeinek pusztulása. Sajnos a göbök nem múlnak el, sőt ez a betegség göbösödésre hajlamosít. A rekedtség vagy gombócérzés a göbök nagyságától és elhelyezkedésétől függhet, de mindenképpen további kivizsgálást igényel. Mindenképpen keressen fel endokrinológiai szakrendelést!


        Dr. Koór Sándor
        urológus

        Dr. Koór Sándor

        Kérdés: 2010-05-01 20:50:41; Megválaszolva: 2010. május 01., 20:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: