• Pajzsmirigy gyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő!   Azért fordulok Önhöz, mert nagyon aggódom a Keresztanyukámért és segíteni szeretnék Neki. Annyit tudok, hogy valószínűleg az eddigi eredményekből pajzsmirigy gyulladása van. Volt ultrahang vizsgálaton (2-szer), ahol diagnosztizáltak több göböt, aprókat is és 2 nagyobbat (jobb lebenye 20*20*47 mm, bal lebeny 19*20*51 mm a jobb oldalon a legnagyobb göb 17*16*20, emellett néhány 9 és 13 mm-es göb is megfigyelhető úgy a bal, mint a jobb lebenyen). Mindezek után elküldték izotóp vizsgálatra, ahol a vélemény: göbös struma hideg göb a pajzsmirigy jobb lebenyében. A véreredményéből a TPO érték 550 U/ml. Azt mondták, hogy alulműködése van, ezért felírtak Letrox 50 gyógyszert (naponta egyszer kell 1/2-et bevenni). A jelenlegi dg: struma nodosa (cystica?) autoimmun thyreoiditis. Most biopszia vizsgálatot szeretnének végezni rajta. A fentiekkel kapcsolatban az alábbi kérdések merültek fel bennem amiben kérném segítségét: 1. Nem ártalmas a pajzsmirigyre a sok ultrahang vizsgálat? 2. Meggyógyulhat ebből? Visszahúzódhatnak-e a göbök? 3. Az interneten azt olvastam, hogy a 3 cm-nél nagyobb göbnél már mindenképen műtétre van szükség, ezért nem egyértelmű számunkra a biopszia szükségessége. Ebben az esetben milyen jelentősége van a biopszia vizsgálatnak? Elengedhetetlenül szükséges a biopszia vizsgálat? Nem elegendő a műtét utáni szövettan, mivel azt olvastam, hogy a biopszia a szövettani vizsgálat hatékonyságát nem éri el?   Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen gondolata merült fel kérem azt is írja meg.   Segítségét előre is köszönöm!   Csaba

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigygyulladás témában

        Kedves kérdező!



        Dr. Kocsis István
        urológus

        Dr. Kocsis István
        Kedves Kérdezőnk!
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-12-14 14:56:19; Megválaszolva: 2009. december 14., 14:56

        Tudjon meg többet: pajzsmirigygyulladás

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Meddőségi kezelésre járok és inszemináció előtt állok (2,5 éve nem sikerül teherbe esni), de még mielőtt elkezdhetnénk az orvosom elküldött endokrinológushoz mert a TSH: 8,25 (T3:4,63, T4:13,98) és a IR homa index: 2,7...
        Tisztelt Doktornő, Ezúton kérem szíves véleményét/ tanácsát. Két leány gyermek anyukája vagyok. A nagyobbik lányom 1999.10. hóban született, a kisebb lányom 2014. májusában. (Én pedig 1975-ben.) Ez év 11. hó 14-én este érkeztem vissza...
        Tisztelt Doktornő! Éves rutin laborvizsgálatom során a szérium kalcium értéke 2.67 mmol/l volt, ami kevéssel kívül esik a megadott referenciatartományon (2.2-2.65 mmol/l). Más eltérés nem mutatkozott. Az 1 évvel korábbi hasonló vizsgálaton...
        20 hét 6 napos terhes vagyok, és hashimoto thyreoditisem van. (Már teherbeesésem előtt óta kezeljük hormonnal.)Jelenleg 75 mikrogramm Letroxot szedek, továbbra is ezt kell folytatnom. A terhesség alatt az FT4 értéket nézzük, amely legutóbb, 2...
        Tisztelt Doktor nő! A nyaki uh leletem a következő: A pajzsmirigy lebenek mérs. kisebbek, szerkezetük inhomogén. Mk. lebenyben néhány 2-4 mm-es echoszegény és cystusos képlet van. Az isthmus nem szélesebb. A nyaki nagyerek szabályosak,...
        Tisztelt Címzett! Pajzsmirigy gyulladásnál letroxal majd euthyroxal kezeltek amikor hormon túladagolásom lett, kezdtem 25 mcg-al,majd 75 mcg-nál már minden szív tünetem volt. 5 héten keresztül kaptam összesen hormont, először az egyiket, majd...
        Jó napot, 21 éves lányomról szeretnék kérdezni. Kiskorában nagyon vékony volt, kamaszkorában vettük észre, hogy rakódnak rá a kilók, még akkor is, amikor alig evett valamit. Igazából panaszai nem voltak,ezért néhány szokványos,átlagos...
        Tisztelt Doktornő! 2010-ben terhességem alatt a magas TSH miatt elkezdtem szedni a Letrox-ot, azóta is szedem, mert az orvos azt mondta,hogy onnantól egész életemben szedni kell. Érdeklődnék, hogy ez valóban így lehet-e, és folyamatosan kell-e...
        Kedves Doktornő! Gyermekkoromban (6-16 éves koromig) Basedow-kóros voltam. Idén Hashimoto thyreoiditist állapítottak meg, és mérsékelten alulműködik a pajzsmirigyem (a határértéktől legalábbis a szeptemberi vérképeredmény szerint nincs...
        Tisztelt Doktornő! Tavaly év végén voltam,igaz már többször pajzsmirigy ultrahangon,vérvételen,tűbiopszián,és izotóp vizsgálaton.Leleteim alapján az orvosom műtétet javasol.Az ultrahang vizsgálat eredménye:A pajzsmirigy isthmusa 10mm. A...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 18 éves 174 cm magas fiú vagyok 70 kg és azt szeretném kérdezni,hogy fogok-e még nőni vagy ez már ennyi idősen nem lehetséges? A családomban mindenki magas volt kivéve apukám. Esetleg nem lehet alacsony a növekedési...
        Tisztelt Doktornő! Túlműködő pajzsmirigyem 2,5 éves gyógyszeres kezelése nem hozott eredményt. Október 17-én ezért radiojód kapszulát kaptam. Négy héttel későbbi vérvételen a TSH még mindig 0,18 ,de szerencsére az FT4 és az FT3 a...
        Üdvözlöm! Azt szeretném megtudni, hogy a következő laborértékek jók-e egy terhességhez. 7 hónapja próbálkozunk, de még nem jön a baba. Most már négy hónapja öt hónapja figyelte orvosom a peteérésem. Eddig kétszer nem volt peteérésem...
        Tisztelt Doktornö! 1,5 eve pajzsmirigy alulmuködesre szedek letrox 50-et 1 darabot helyesen 30 perccel etkezes elött reggelente. 5,1 köruli volt az ertekem es a TPO 3000 (azt hiszem az a neve) majus es junius körul nem jol szedtem a gyogyszert igy...
        Tisztelt Doktornő! Jelenleg PCOS miatt Duphastont és Estrofemet szedek, amelyet a nőgyógyászom írt fel. Korábban vény nélkül szedtem magnézium + b6 készítményeket, nehezebb időszakban (évente-kétévente) egy-egy rövidebb ideig Buerlecithint...
        Kedves Doktornő! A mai napon voltam nyaki és pajzsmirigy ultrahang vizsgálaton, ami kissé megijesztett. A leletem: Az intima jobb oldalon ép, plakk nem látható. Bal bifurcatioban egy igen apró meszes plakk látható. Stenosisra utaló...
        Kedves Doktornő! 26 éves vagyok, nyáron volt terheléses cukor és inzulin vizsgálatom, a következő eredményekkel: 0 vc: 5,5 ; 60 vc: 9,4; 120 vc: 6,5 0 inz: 15,8 ; 60 inz.: 103; 120 inz: 79,2 Októberben az endokrinológus javaslatára paleózni...
        Tisztelt Doktornő! Az ügyben fordulok Önhöz, hogy válaszoljon a kérdésemre! Többéves menstruáció kimaradás miatt 2012 februárjában magas prolaktin szintet és pajzsmirigy alulműködést állaptitottak mg nálam amit Sella MRI vizsgálat után...
        Tisztelt Doktornő!A következő lett az izotópiás leletem.A pajzsmirigy mindkét lebenye megnagyobbodott szabályos alakú,fiziológiás helyzetű.A jobb lebny középső harmadában kb.0,5cm átmérőjű hideg göb körvonalazódik.A bal lebeny caudalis...
        Tisztelt Dokktornő! Amiatt keresem, mert a nyakamon és az állkapcsom vonalában gyulladt aknék csúfítanak jó ideje, mostanában rosszabbodott. A tünetek főleg a bal oldalon látványosak. Terhességem előtt szedtem fogamzásgátló tablettákat ésa...