• Pajzsmirigy gyulladás göbökkel

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő!

         

        Azért fordulok Önhöz, mert nagyon aggódom a Keresztanyukámért és segíteni szeretnék Neki.

        Annyit tudok, hogy valószínűleg az eddigi eredményekből pajzsmirigy gyulladása van. Volt ultrahang vizsgálaton (2-szer), ahol diagnosztizáltak több göböt, aprókat is és 2 nagyobbat (jobb lebenye 20*20*47 mm, bal lebeny 19*20*51 mm a jobb oldalon a legnagyobb göb 17*16*20, emellett néhány 9 és 13 mm-es göb is megfigyelhető úgy a bal, mint a jobb lebenyen). Mindezek után elküldték izotóp vizsgálatra, ahol a vélemény: göbös struma hideg göb a pajzsmirigy jobb lebenyében. A véreredményéből a TPO érték 550 U/ml. Azt mondták, hogy alulműködése van, ezért felírtak Letrox 50 gyógyszert (naponta egyszer kell 1/2-et bevenni).

        A jelenlegi dg: struma nodosa (cystica?) autoimmun thyreoiditis.

        Most biopszia vizsgálatot szeretnének végezni rajta.

        A fentiekkel kapcsolatban az alábbi kérdések merültek fel bennem amiben kérném segítségét:

        1. Nem ártalmas a pajzsmirigyre a sok ultrahang vizsgálat?

        2. Meggyógyulhat ebből? Visszahúzódhatnak-e a göbök?

        3. Az interneten azt olvastam, hogy a 3 cm-nél nagyobb göbnél már mindenképen műtétre van szükség, ezért nem egyértelmű számunkra a biopszia szükségessége. Ebben az esetben milyen jelentősége van a biopszia vizsgálatnak? Elengedhetetlenül szükséges a biopszia vizsgálat? Nem elegendő a műtét utáni szövettan, mivel azt olvastam, hogy a biopszia a szövettani vizsgálat hatékonyságát nem éri el?

         

        Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen gondolata merült fel kérem azt is írja meg.

         

        Segítségét előre is köszönöm!

         

        Csaba

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigygyulladás témában

        Kedves kérdező!




        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-12-14 14:56:19; Megválaszolva: 2009. december 14., 14:56

        Tudjon meg többet: pajzsmirigygyulladás
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő! Szeretném a tanácsát kérni, a következö problémával kapcsolatban: kislányom 7éves, 2.osztályos, jó tanuló, jókedvü, nyugodt gyerek.Hetente legalább 1x hazaküldik az iskolábol, mert hány és rosszul érzi magát....
        Kedves Doktornő! 12 hetes várandós vagyok. Megnagyobbodott pajzsmirigyem miatt a belgyógyászom laborba küldött aminek az értékei az alábbiak lettek. Ft3 5.1 3.5-6.5 Ft4 13.1 11.5-22.7 Anti tpo 44 0-60 Tsh 0.8 0.55-4.78 Trak...
        Tisztelt Doktornő! 2010-ben diagnosztizáltak Hashimoto thyreoditissel. TPO értékem 1300 feletti. L-thyroxint szedek, 100 mg-ot. Hormon pótlásával többnyire tünetmentes vagyok. Több kozmetikai kezelésnél ellenjavallatként láttam az autoimmun...
        Tisztelt Doktornő! 50 éves nő vagyok. Pajzsmirigy-alultermelés tüneteit észleltem magamon, ezért orvoshoz fordultam. A vérvizsgálat normál TSH-értéket jelzett (3,36 mIU/L; 0,27 - 4,20 referenciatartomány mellett), az ultrahangvizsgálat azonban...
        Tisztelt Dr.Nő! Olyan kérdésem lenne Önhöz,hogy a leleteim alapján utal e bármi arra hogy pcos betegségem lenne? ezek a 3.napi eredményeim: Tsh: 0.61 mIU/l T4: 15.25 pmol/l T3: 5.37 pmol/l lutenziáló hormon: 9.46 IU/l FSH: 8.30...
        Tisztelt Dr. nő! Pár éve voltak hormon problémáim, pcos, hipofízis adenomám volt. Kaptam rá gyógyszereket, utána rendeződött. (minden érték jó volt) 3 hónapja volt egy petefészek ciszta műtétem, és azóta fájnak a melleim meg évek óta...
        Panaszok: hajritkulás, gynecomastia Gyerekkoromban(11 éves voltam), kaptam egy komolyabb ütést, kézilabdázás közben a lágyékomra. Az ütés hatására, az bal herém fel is csúszott a hasüregembe. Nem tudom, hogy ez a helyes kifejezés-e. Kis...
        ​Tisztelt Doktornő, segítségét szeretném kérni az alábbiak okán: Az elmúlt hónapok során az alábbi TSH, majd fT3, fT4 értékeim lettek, melyekkel összefüggésben nem küldtek tovább endokrinológushoz (sem): 5. hó TSH 3,54, 7. hó TSH +...
        Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék,hogy a 17 éves lányomnak laboreredménye alapján indokolt-e endokrinológus személyes felkeresése? FT4:16,46 pmol/l FT3:6,25 pmol/l TSH:4,570 mIU/l Anti-TPO:38 IU/ml Üdvözlettel:az édesanya
        Kedves Doktornő! 3,5 hónapja elveszítettem a magzatomat a 40.terhességi hétben.Okot eddig nem találtak. Ezért különböző vizsgálatokra mentem. Eddig IR igazolódott, ez kezelve van. Hormonvizsgálat is történt, melynek eredménye a következő...