• Pajzsmirigy gyulladás göbökkel

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő!

         

        Azért fordulok Önhöz, mert nagyon aggódom a Keresztanyukámért és segíteni szeretnék Neki.

        Annyit tudok, hogy valószínűleg az eddigi eredményekből pajzsmirigy gyulladása van. Volt ultrahang vizsgálaton (2-szer), ahol diagnosztizáltak több göböt, aprókat is és 2 nagyobbat (jobb lebenye 20*20*47 mm, bal lebeny 19*20*51 mm a jobb oldalon a legnagyobb göb 17*16*20, emellett néhány 9 és 13 mm-es göb is megfigyelhető úgy a bal, mint a jobb lebenyen). Mindezek után elküldték izotóp vizsgálatra, ahol a vélemény: göbös struma hideg göb a pajzsmirigy jobb lebenyében. A véreredményéből a TPO érték 550 U/ml. Azt mondták, hogy alulműködése van, ezért felírtak Letrox 50 gyógyszert (naponta egyszer kell 1/2-et bevenni).

        A jelenlegi dg: struma nodosa (cystica?) autoimmun thyreoiditis.

        Most biopszia vizsgálatot szeretnének végezni rajta.

        A fentiekkel kapcsolatban az alábbi kérdések merültek fel bennem amiben kérném segítségét:

        1. Nem ártalmas a pajzsmirigyre a sok ultrahang vizsgálat?

        2. Meggyógyulhat ebből? Visszahúzódhatnak-e a göbök?

        3. Az interneten azt olvastam, hogy a 3 cm-nél nagyobb göbnél már mindenképen műtétre van szükség, ezért nem egyértelmű számunkra a biopszia szükségessége. Ebben az esetben milyen jelentősége van a biopszia vizsgálatnak? Elengedhetetlenül szükséges a biopszia vizsgálat? Nem elegendő a műtét utáni szövettan, mivel azt olvastam, hogy a biopszia a szövettani vizsgálat hatékonyságát nem éri el?

         

        Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen gondolata merült fel kérem azt is írja meg.

         

        Segítségét előre is köszönöm!

         

        Csaba

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigygyulladás témában

        Kedves kérdező!




        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-12-14 14:56:19; Megválaszolva: 2009. december 14., 14:56

        Tudjon meg többet: pajzsmirigygyulladás
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő/Úr. Vércukor szintem problémájával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Engedje meg ,hogy ismertessem a kórtörténetem. 2012 óta a párommal lombik programban veszünk részt. 2013-ban volt egy félidős iker...
        Tisztelt Dr. Fáklya Mónika! Mindenek előtt az elnézését kérjük, ha kérdésünk nem az Ön szakterületéhez tartozik. Az érdeklődő nem tudja megoldani, hogy személyesen forduljon a kérdésével orvoshoz. Kérdése a következő. Szeretne...
        Kedves Doktornő! Több, mint 3 hónapja, dec. eleje óta szedek 12,5 Mg-t az L-Thyroxinból. Előtte 8-ra felment a TSH-m, ez volt a max. az elmúlt 1 évben, mert többször próbáltak adni PM hormont, hogy a sávba kerüljön az érték. Az FT4 pedig...
        Kedves Doktor Nő! Köszönöm szépen a tegnapi válaszát! Előre is elnézést kérek, hogy megint Önhöz fordulok tanácsért, de ma aztán végképp elkeseredtem:( Megjött a vérvétel eredményem,(csak a *-gal jelölt értékeket irom...
        Tisztelt Doktornő! Az alábbi laborlelet értelmezésében szeretném a segítségét kérni. 32 éves nő vagyok, 164 cm, 57 kg. 3 pontos inzulinrezisztencia teszt eredményei: Éhgyomri glukóz: 4,4 mmol/L 60 perces glukóz: 4,0 mmol/L 120 perces...
        2017.01.04. Napon 1- es típusú cukorbetegséget állapítottak meg nálam. Actrapiddal kezelnek5-5-4 egységet adok főetkezesek előtt. Az esti vércukrom lefekvés elott normál tartományban van. Reggelre viszont rendszeresen 7-8 közötti . Éjszaka 2...
        Tisztelt Doktornő! Két éve follikuláris adenóma (3-4 cm) miatt eltávolították a bal lebenyem, akkor a jobb oldalival nem volt gond. Kb. 10 éve szedek Euthyroxot, előbb 25-öset, műtét óta 50-eset. A véreredményeim jók, nincs panaszom. Viszont...
        Kedves Doktor Nő! Mult héten szemészeten voltam, mert több hete könnyezik a jobb szemem.A szemészorvos nem talált problémát, ezért azt javasolta, hogy pajzsmirigy irányába folytassuk a vizsgálódást.Vérvételen és Uh-n voltam, TSH-m...
        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 2013. őszén kezdődtek a panaszaim, hogy lefogytam, folyamatos lázam volt, rossz közérzet, hányinger, menstruáció kimaradás. Az orvosom akkor beutalt egy kórházi kivizsgálásra, ahol kislányként még nem mondtam...