• Pajzsmirigy gyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő!   Azért fordulok Önhöz, mert nagyon aggódom a Keresztanyukámért és segíteni szeretnék Neki. Annyit tudok, hogy valószínűleg az eddigi eredményekből pajzsmirigy gyulladása van. Volt ultrahang vizsgálaton (2-szer), ahol diagnosztizáltak több göböt, aprókat is és 2 nagyobbat (jobb lebenye 20*20*47 mm, bal lebeny 19*20*51 mm a jobb oldalon a legnagyobb göb 17*16*20, emellett néhány 9 és 13 mm-es göb is megfigyelhető úgy a bal, mint a jobb lebenyen). Mindezek után elküldték izotóp vizsgálatra, ahol a vélemény: göbös struma hideg göb a pajzsmirigy jobb lebenyében. A véreredményéből a TPO érték 550 U/ml. Azt mondták, hogy alulműködése van, ezért felírtak Letrox 50 gyógyszert (naponta egyszer kell 1/2-et bevenni). A jelenlegi dg: struma nodosa (cystica?) autoimmun thyreoiditis. Most biopszia vizsgálatot szeretnének végezni rajta. A fentiekkel kapcsolatban az alábbi kérdések merültek fel bennem amiben kérném segítségét: 1. Nem ártalmas a pajzsmirigyre a sok ultrahang vizsgálat? 2. Meggyógyulhat ebből? Visszahúzódhatnak-e a göbök? 3. Az interneten azt olvastam, hogy a 3 cm-nél nagyobb göbnél már mindenképen műtétre van szükség, ezért nem egyértelmű számunkra a biopszia szükségessége. Ebben az esetben milyen jelentősége van a biopszia vizsgálatnak? Elengedhetetlenül szükséges a biopszia vizsgálat? Nem elegendő a műtét utáni szövettan, mivel azt olvastam, hogy a biopszia a szövettani vizsgálat hatékonyságát nem éri el?   Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen gondolata merült fel kérem azt is írja meg.   Segítségét előre is köszönöm!   Csaba

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigygyulladás témában

        Kedves kérdező!



        Dr. Kocsis István
        urológus

        Dr. Kocsis István
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-12-14 14:56:19; Megválaszolva: 2009. december 14., 14:56

        Tudjon meg többet: pajzsmirigygyulladás
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy jogosan nyugtalanít-e a 14 éves lányom 4,75-ös TSH eredménye? Az édesapjának PM alulműködése van, apai nagymamájának és anyai dédnagymamájának már sajnos eltávolították. Érdemes-e...
        Üdvözlöm! Kaptam egy számomra új információt, amit egyes helyeken alátámasztják, mások pedig megkérdőjelezik. Régóta van problémám az egyik fogammal, pontosabban az, hogy megállt a kinövésben. Ezt követően nehéz a fogamat mosni, ami...
        Tisztelt Doktornő! Egy igez zavaró problémával kapcsolatban fordulok Önhöz, abban reménykedem tud valami támpontot adni ezzel kapcsolatban. Június 13-án egy rallye verseny megnézése után hazakerékpároztam a nagy hőségben. Hazaérve rosszul...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 16 évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam adrenoleukodisztrófia talaján kialakult Addison kór-t. Cortefet szedtem,reggel 10,délben 5 mg-ot. 2 évvel ezelőtt kerültem kórházba Addison krízissel,egy hetes kezelést követően...
        Kedves Tünde! Cikkében említette, hogy pl. a paradicsom is gátolja a jód felszívódását. Ezt eddig még sehol sem olvastam, csak a golyvaképzőket (káposzták, karfiol, retek, stb.). Azt szeretném megkérdezni, hogy a megállapítása milyen...
        Tisztelt Dokotor Úr/Dokotornő! Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi értékeim utalnak-e IR-ra: Glukoz éhomi: 4,8 60 perces: 4,7 120 perces: 5,3 Inzulin: 5,8 60 perces: 31,2 120 perces: 24 HOMA index: 1,24 3 évvel ezelőtt nagyon hullott a hajam...
        Tisztelt Doktornő! Az alábbi eredményt kaptam vérvételen. TSH 2,07 mIU/l 0,27 4,20 FT4 20,16 pmol/l 12,00 22,00 FT3 4,64 pmol/L 3,10 6,80 Kortizol 534,6 nmol/L 7 - 10 óra: 171 - 536 nmol/l 16 - 20 óra: 64 - 327 nmol/l --- --- Anti-TPO 5,0...
        Tisztelt Doktornő! Egy éve szedem a Yadine fogamzásgátló tablettát (este szedem) és most kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködésem van amire Letrox tablettát 50 mikrogramm(reggel evés előtt 1 tabletta) kaptam. Az lenne a kérdésem, hogy lehet e...
        Kedves Doktornő! 9 éves kislányom van. Egy ismerős vetette fel a lányom pocakját látva, hogy vigyem el inzulinrezisztencia vizsgálatra. A pocakja egyenetlen felületű és zsírcsomószerűségek vannak rajta. Értetlenül állunk, hogy mitől van,...
        Kedves Doktornő! Október óta 2vetélésem volt. Március óta járok kivizsgálásokra. Ami kiderült eddig s az orvosom szerint aggodalomra ad okot, az a tsh értékem (2,7), a d-vitamin szintem (31) illetve az inzulin tesztem. 0 perces inzulin:...
        Tisztelt Doktornő! Ez év május 2-án vitiligo foltokat vettem észre mindkét kézfejen, ezért pajzsmirigyre célzott vérvizsgálatot kértem. A TSH szint 5,747, FT3 4,41, FT4 16,59. ATG 20,0, ATPO 1300 értéket mutatott. Tegnap a belgyógyász...
        Tisztelt Doktornő! Évek óta szedem az L-thiroxyn tablettát, amellyel a pajzsmirigy alulműködésemet kezelem.Azóta a TSH érték mindig benne van az intervallumban, de a mostani eredményem közelít az alsó határhoz. A tavalyi vérvételkor 0,854...
        Tisztelt Doktornő, fiamnak kamaszkorában jelentkezett a bal mellbimbójánál (a környékén) egy duzzanat. A gyerekorvos akkor látta, azt mondta, ez természetes, és el fog múlni. Most viszont már 20 éves lesz, és még mindig nem múlt el. Nem...
        Tisztelt Doktornő ! A fiam leleteinek kiértékelésében szeretnénk segitségét kérni! Hypothyreosis miatt L-thyroxint szed, pajzsmirigy ultrahang készült, ennek magyarázatában kérnék segitséget. a lelet tartalma: Az isthmus:2,6 mm A bal...
        Tisztelt Doktornő! 12 éves fiam számára a háziorvos pajzsmirigy megnagyobbodás gyanújával laborvizsgálatokat kért. Az eredmény: TSH 5,2640mIU/l, szabad T 6,93 pMOL/L. Kértük a pajzsmirigy ultrahang beutalót is, de a válasz az volt hogy azt...
        Tisztelt Doktornő! Hat hónapja próbálok teherbe esni(első baba lenne).Tudom, hogy ez még rövid idő, de nem szeretném kivárni a háziorvos által javasolt 1-2 év próbálkozást (a korom miatt sem), ezért egy magánlaborba...
        Tisztelt Doktornő! Február végén alkalmassági vizsgálat során a vérképem magas TSH szintet mutatott:9,63 Free T4:0,92.A háziorvosom pajzsmirigy ultrahangra küldött, aminek eredménye: A p.m.lebenyei kisebb méretűek:2,9*1,3*1,2cm.Durva...
        Tisztelt Doktor Nő! Engedje meg,hogy levelemmel zavarjam és megtisztel azzal,hogy tanácsot ad számomra!Megpróbálom a lehető legrövidebben leírni az előzményeimet! 2009.ben volt egy terhességem ami a 9 dik héten elhalt így műszeresen be...
        Tisztelt Dr. Fáklya Mónika! Márciusban (10 hetesen) műszeres befejezést kellett elvégezni rajtam, mivel a babánk fejlődése megállt a 6. hétben (első baba). A terhesség ideje alatt szinte végig nagyon fáradtnak éreztem magam és falási...
        Tisztelt Doktornő! Sajnos a napokban kiderült, hogy magas a TSH-m (6-os érték) és pajzsmirigy alulműködésem van, valószínűleg örököltem édesanyámtól és nagymamámtól, akik gyógyszert szednek erre a betegségre. T4 értékre mennyi a...