• Pajzsmirigy gyulladás göbökkel

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő!

         

        Azért fordulok Önhöz, mert nagyon aggódom a Keresztanyukámért és segíteni szeretnék Neki.

        Annyit tudok, hogy valószínűleg az eddigi eredményekből pajzsmirigy gyulladása van. Volt ultrahang vizsgálaton (2-szer), ahol diagnosztizáltak több göböt, aprókat is és 2 nagyobbat (jobb lebenye 20*20*47 mm, bal lebeny 19*20*51 mm a jobb oldalon a legnagyobb göb 17*16*20, emellett néhány 9 és 13 mm-es göb is megfigyelhető úgy a bal, mint a jobb lebenyen). Mindezek után elküldték izotóp vizsgálatra, ahol a vélemény: göbös struma hideg göb a pajzsmirigy jobb lebenyében. A véreredményéből a TPO érték 550 U/ml. Azt mondták, hogy alulműködése van, ezért felírtak Letrox 50 gyógyszert (naponta egyszer kell 1/2-et bevenni).

        A jelenlegi dg: struma nodosa (cystica?) autoimmun thyreoiditis.

        Most biopszia vizsgálatot szeretnének végezni rajta.

        A fentiekkel kapcsolatban az alábbi kérdések merültek fel bennem amiben kérném segítségét:

        1. Nem ártalmas a pajzsmirigyre a sok ultrahang vizsgálat?

        2. Meggyógyulhat ebből? Visszahúzódhatnak-e a göbök?

        3. Az interneten azt olvastam, hogy a 3 cm-nél nagyobb göbnél már mindenképen műtétre van szükség, ezért nem egyértelmű számunkra a biopszia szükségessége. Ebben az esetben milyen jelentősége van a biopszia vizsgálatnak? Elengedhetetlenül szükséges a biopszia vizsgálat? Nem elegendő a műtét utáni szövettan, mivel azt olvastam, hogy a biopszia a szövettani vizsgálat hatékonyságát nem éri el?

         

        Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen gondolata merült fel kérem azt is írja meg.

         

        Segítségét előre is köszönöm!

         

        Csaba

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigygyulladás témában

        Kedves kérdező!




        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-12-14 14:56:19; Megválaszolva: 2009. december 14., 14:56

        Tudjon meg többet: pajzsmirigygyulladás
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        21éves férfi vagyok magáncélú hormonszintmérés eredményemnek szeretném kérni véleményét FSH:3,2 IU/L LH:3.0 IU/L Prolactin:375,0 mIU/L Tesztoszteron: 18,90 nmo1/L
        Tisztelt Doktor Nő! Kérdésem az lenne, hogy közepes ütés, közepes szorítás tud-e változást előidézni a pajzsmirigyműködésben, mellékpajzsmirigyben? Előfordulhat-e, hogy alul- vagy túlműködik a pajzsmirigy az ütés, szorítás után?
        Tisztelt Doktornő! Az unokám sportol (labdarúgás), de az utóbbi 2 évben fizikai fejlődésben teljesen lemaradt. Magassága 156-7 cm. A növekedése az elmúlt 2 évben 10cm, folyamatosan. Az anya 165, az apa 178 magas. Kérdéseim: ez még...
        Enelkedett t3 a 8éves Kiskányomnál.7,2.a tsh és a t4 rendbem.van teendöm Vele?Kicsit elkezdett szörösödni/már?/a nemi sz.és szerintem a lába szörösebb a keleténél,az átlagnál.Ill.honaalj szaga elöfordul Nála.ezért nentünk laborba.magas...
        Tisztelt Doktornő! Pajmirigy vizsálatom eredénye értékelésében kérem a segítségét. Adatok: FT3: 4,32 pmol/L RT3: 0,2 ng/ml Mindegyik a normál tartományban van. De próbálnám kiszámolni az ft3/rt3 hányadost. Erről azt olvastam, hogy az a...
        Tisztelt Doktornő! Ön gyermekgyógyász ÉS endokrinológus, ahogy a leírásból értem. Akkor nemcsak a gyermekek, hanem egy 76 éves férfi beteg belsőelválasztsi kérdéseire is tud válaszolni. 1. Elsőaz a kérdésem, hogy 7 évi kezelés után,...
        Kedves Doktornő..Az én kálváriám tavaly kezdődött, hirtelen megfájdult a nyakam jobb oldala,megnéztem a tükörben és megdagadt.Orvoshoz fordultam, már akkor sejtettem, hogy pm.betegségem lehet. Kaptam laborba beutalól, a vérvételen a TSH...
        Szeretnem megkerdezni hogy 8éves Kislányom.nsk a T3 ja 5 tsh es t4 az rendben.Van teendö Vele?Szerintem kicsit szörösebb a lába,keze a keletênèl.llletve elege izzadekony/talp.kėz,honaalj.Aminek szaga is van,ha nem ápolom. 125cm magas es...
        Tisztelt Doktornő! 34 éves nő vagyok. A tüneteim a következők: Nyugalomban is jelentkező légszomj, ami egyik napról a másikra kezdődött, gyakori szívdobogásérzés és időnként magas pulzus, menstruációs zavar (21 napra jött meg, máskor...
        Tisztelt Doktornő! Hízás, fázékonyság, hajhullás, memóri romlás tünetekre kértem pajzsmirigy laborvizsgálatot. Márc.22 –én az első laboreredményem Tsh:18,80 FT 4: 12,30 Erre 0,25 L-Thyroxint kaptam. Június 20 Tsh: 15,10 FT 4: 11,0 UH...