• Pajzsmirigy gyulladás göbökkel

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő!

         

        Azért fordulok Önhöz, mert nagyon aggódom a Keresztanyukámért és segíteni szeretnék Neki.

        Annyit tudok, hogy valószínűleg az eddigi eredményekből pajzsmirigy gyulladása van. Volt ultrahang vizsgálaton (2-szer), ahol diagnosztizáltak több göböt, aprókat is és 2 nagyobbat (jobb lebenye 20*20*47 mm, bal lebeny 19*20*51 mm a jobb oldalon a legnagyobb göb 17*16*20, emellett néhány 9 és 13 mm-es göb is megfigyelhető úgy a bal, mint a jobb lebenyen). Mindezek után elküldték izotóp vizsgálatra, ahol a vélemény: göbös struma hideg göb a pajzsmirigy jobb lebenyében. A véreredményéből a TPO érték 550 U/ml. Azt mondták, hogy alulműködése van, ezért felírtak Letrox 50 gyógyszert (naponta egyszer kell 1/2-et bevenni).

        A jelenlegi dg: struma nodosa (cystica?) autoimmun thyreoiditis.

        Most biopszia vizsgálatot szeretnének végezni rajta.

        A fentiekkel kapcsolatban az alábbi kérdések merültek fel bennem amiben kérném segítségét:

        1. Nem ártalmas a pajzsmirigyre a sok ultrahang vizsgálat?

        2. Meggyógyulhat ebből? Visszahúzódhatnak-e a göbök?

        3. Az interneten azt olvastam, hogy a 3 cm-nél nagyobb göbnél már mindenképen műtétre van szükség, ezért nem egyértelmű számunkra a biopszia szükségessége. Ebben az esetben milyen jelentősége van a biopszia vizsgálatnak? Elengedhetetlenül szükséges a biopszia vizsgálat? Nem elegendő a műtét utáni szövettan, mivel azt olvastam, hogy a biopszia a szövettani vizsgálat hatékonyságát nem éri el?

         

        Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen gondolata merült fel kérem azt is írja meg.

         

        Segítségét előre is köszönöm!

         

        Csaba

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigygyulladás témában

        Kedves kérdező!




        Kérdés: 2009-12-14 14:56:19; Megválaszolva: 2009. december 14., 14:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a háziorvosom rendszeresen küldene laborba illetve különféle vizsgálatokra. A TSH értékem véleménye szerint nem megfelelő. Évek óta szedek Nebilet 2,5 g tablettát és Panangin...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 29 éves nő vagyok. Kisfiam születése (2006) után 2009-ben állápítottak meg nálam pajzsmirigy alulműködést (vérvételnél a TSH magasabb volt a normálisnál, Anti-Tpo szintén). 75-ös Letroxot írtak fel. Az ultrahang...
        Tisztelt Doktor/nő! 28 èves vagyok. 158cm/85 kg. Túlsúlyosnak mondható. Kb 15 èves korom óta küzdök a pattanásokkal főkènt az arcomon. A legaggasztóbb ami zavar hogy az elmúlt 2 èvben folyamatosan ritkul a hajam az egèsz fejemen de főkènt...
        ÜDVÖZLÖM DOKTOR ÚR/NŐ ! olyan kérdésem lenne, lehet hülyeség..előre is bocsánat! Ha a Tesztoszteron szintem rendben van,attól lehet baj az ösztrogén szintemmel?tehát lehet magasabb? szteroid kúra utáni hormonvizsgálatot csinált az...
        Kisbabát szeretnénk a párommal, ezért voltam inzulinrezisztencia vizsgálaton is, és az alábbi eredményeim lettek (36 éves vagyok): Glucose 4,7 mmol/L 30 perces glucose 5,8 mmol/L 60 perces glucose 3,4 mmol/L 90 perces glucose 5,2 mmol/L 120...
        Tisztelt Doktornő, PCO szindrómám van 8 éve, szerencsére már van egy 4,5 éves gyermekem. A problémám az, hogy Szigorú diétát és edzéstervet tartok ennek ellenére krónikus fáradtsággal, lehangoltsággal, szőrösödéssel, hasi hízással,...
        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz. a hamarosan 17 éves lányomnál tavaly szeptemberben derült ki a pajzsmirigy alulműködése. Azóta folyamatos kontrollok, vérvétel. Történt nyaki UH is, amely negatív lett....
        Tisztelt Doktornő! Voltam nyaki ultrahangon és ez az eredmény lett. "A PM mk. lebenye átlagos nagyságúak. Mk. lebeny echoszegényebb ihomogen szerkezetű. Az isthmus nem szélesebb. Szabályos szerkezetű nyelvgyök és submandibularis...