• Pajzsmirigy gyulladás göbökkel

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő!

         

        Azért fordulok Önhöz, mert nagyon aggódom a Keresztanyukámért és segíteni szeretnék Neki.

        Annyit tudok, hogy valószínűleg az eddigi eredményekből pajzsmirigy gyulladása van. Volt ultrahang vizsgálaton (2-szer), ahol diagnosztizáltak több göböt, aprókat is és 2 nagyobbat (jobb lebenye 20*20*47 mm, bal lebeny 19*20*51 mm a jobb oldalon a legnagyobb göb 17*16*20, emellett néhány 9 és 13 mm-es göb is megfigyelhető úgy a bal, mint a jobb lebenyen). Mindezek után elküldték izotóp vizsgálatra, ahol a vélemény: göbös struma hideg göb a pajzsmirigy jobb lebenyében. A véreredményéből a TPO érték 550 U/ml. Azt mondták, hogy alulműködése van, ezért felírtak Letrox 50 gyógyszert (naponta egyszer kell 1/2-et bevenni).

        A jelenlegi dg: struma nodosa (cystica?) autoimmun thyreoiditis.

        Most biopszia vizsgálatot szeretnének végezni rajta.

        A fentiekkel kapcsolatban az alábbi kérdések merültek fel bennem amiben kérném segítségét:

        1. Nem ártalmas a pajzsmirigyre a sok ultrahang vizsgálat?

        2. Meggyógyulhat ebből? Visszahúzódhatnak-e a göbök?

        3. Az interneten azt olvastam, hogy a 3 cm-nél nagyobb göbnél már mindenképen műtétre van szükség, ezért nem egyértelmű számunkra a biopszia szükségessége. Ebben az esetben milyen jelentősége van a biopszia vizsgálatnak? Elengedhetetlenül szükséges a biopszia vizsgálat? Nem elegendő a műtét utáni szövettan, mivel azt olvastam, hogy a biopszia a szövettani vizsgálat hatékonyságát nem éri el?

         

        Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen gondolata merült fel kérem azt is írja meg.

         

        Segítségét előre is köszönöm!

         

        Csaba

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigygyulladás témában

        Kedves kérdező!




        Kérdés: 2009-12-14 14:56:19; Megválaszolva: 2009. december 14., 14:56

        Kövess minket a facebookon!
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktornő nem régiben jártam Inzulinrezisztencia vizsgálaton laboratóriumi eredmények a következők: Glükóz terhelés 0 perc 5.29 mmol Glükóz terhelés 120perc 5.27 mmol Inzulin profil 0 94,5 pmol/l Inzulin profil 1 257 ,0...
        Szeretném megkérdezni hogy pánik roham vagy pánik betegség produkálhat vércukor leesést?Régen/20éve/volt pánik betegségem.Mostanában nagyon sokszor leesik a cukrom.3alá.2 még 1,1et is mértem!Tobb mérovel is ugyananyit!Nagyon rosszul...
        Tisztelt Doktornő! Háziorvos beutalására mentem újra pajzsmirigy kivizsgálásra, most 40 évesen, megnagyobbodott pajzsmirigy miatt, panaszmentesen. Előzőleg 8 éve voltam, akkor a hormonszint rendben volt, UH-n elszórtan 4-11 mm-es göb és ciszta...
        Kedves Doktor Nő, 6 éves kislányom problémájával fordulok Önhöz, akinek székelési problémái vannak. Csak már akkor ül a wc-re, ha már késő, sajnos majdnem mindig bemegy a bugyiba, Napi 2-3 alkalommal van széklete, de csak egy kis diónyi...
        Tisztelt Doktornő! A TSH, T4 értékem alakulása a következő: Dátum TSH (mIU/l) T4 szabad frakció...
        Tisztelt Doktornő! Még tavaly nyáron észre vettem, hogy a nyakam jobb felén lévő pajzsmirigy lebeny kicsit nagyobb, mint a másik (nem feltűnően, más nem is veszi észre). Idén mondtam a háziorvosomnak, aki kitapintotta, hogy valóban nagyobb....
        Kedves Doktornő! Van nekünk egy édes, cukorfalat három éves kisfiúnk, aki jelenleg 92 cm, 11,5 kg és 22-es lábméretű(!). Január és április között óta egy centit sem nőtt. 56 cm-rel született, 3820 kg-mal, igény szerint szoptatott baba volt...
        Tisztelt Doktornő! 33 éves nő vagyok, endometriózis gyanúja (UH alapján diagnosztizált csokoládéciszta) miatt, illetve részben saját kérésre (mivel korábban nem volt hormonszint meghatározásom) a közelmúltban vérvételes hormonvizsgálatom...