• Fülfájdalom=struma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Már több hónapja kezdödött a fülfájás,elöször csak a jobb oldali ,majd a bal fülem is. Ez a fájdalom lesugárzik az arc,nyak területére. Sűrűn jártam fül doktorhoz a fájdalom miatt,de mindig rendben volt a fülem,lázas nem voltam. Elküldött 2féle fül rtg-re,eredmény negativ. Továbbá PM UH-ra,erdmény: mindkét oldalon banális bő 0,5cm-es nyirokcsomó található. Javasolt az endokrinologia. Itt kikérdezték a panaszaim, PM vérvétel eredmények: FT3:5.46pmol/l FT4:16.20pmol/l TSH: 0.752mIU/l a-TPO:<10.0 (l) IU/ml Szakvélemény: Normofunctios diffuz struma,thyreoiditis nem igazolódott. A progressio meggátlása céljából 50ug. L-thyroxin szedése javasolt. Kontroll 3hónap múlva. Kérdésem a következö: Mit jelent a szakvélemény magyarul? Mettöl-meddig jók a labor eredmények? A fülböl lesugárzó fájdalom meg az eredmények strumát igazolnak? 2hónapja szedem a gyógyszert azóta csökkent a fájdalom,elötte szinte állandóan fájt. Esetleg tudna valami immunerősítőt javasolni? Köszönöm a válaszát. Tisztelettel Mónika

        WEBBeteg szakértő válasza a fülfájás témában

        Tisztelt Mónika!
         
        A normofunctio normális működést, azaz megfelelő hormontermelést jelent; a struma a pajzsmirigy megnagyobbodását.
        Struma esetén ugyanis az első vizsgálandó probléma a hormontermelés milyensége: azaz kevés vagy sok hormont termel a pajzsmirigy. A kezelés ettől függ.
        A thyreoiditis magyarul a pajzsmirigy gyulladását jelenti, erről az a-TPO szint adhat információt, Önnél ez alacsony, igy gyulladás nem igazolható.
        A laboreredmények laboronként - az alkalmazott eljárástól és labortechnikáktól függően - kissé eltérőek lehetnek a különböző laborokban itthon is. Pl. az Ön FT4 értéke nálunk Debrecenben nagyon magas lenne, de ha az endokrinológus Önöknél normálisnak mondta, akkor ez az érték az ottani labor szerint a normális tartományban van.
        Immunerősítőként  sok testmozgást ( friss levegőn!), zöldség-és gyümölcsfogyasztást,ha erre kevés pénze van , akkor multivitaminklészítményt, a stressz csökkentését tudnám javasolni.

        Tisztelettel: Dr. Bíró Csaba István endokrinológus-belgyógyász

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-28 13:13:54; Megválaszolva: 2011. július 29., 09:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...