• Fülfájdalom=struma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Már több hónapja kezdödött a fülfájás,elöször csak a jobb oldali ,majd a bal fülem is. Ez a fájdalom lesugárzik az arc,nyak területére. Sűrűn jártam fül doktorhoz a fájdalom miatt,de mindig rendben volt a fülem,lázas nem voltam. Elküldött 2féle fül rtg-re,eredmény negativ. Továbbá PM UH-ra,erdmény: mindkét oldalon banális bő 0,5cm-es nyirokcsomó található. Javasolt az endokrinologia. Itt kikérdezték a panaszaim, PM vérvétel eredmények: FT3:5.46pmol/l FT4:16.20pmol/l TSH: 0.752mIU/l a-TPO:<10.0 (l) IU/ml Szakvélemény: Normofunctios diffuz struma,thyreoiditis nem igazolódott. A progressio meggátlása céljából 50ug. L-thyroxin szedése javasolt. Kontroll 3hónap múlva. Kérdésem a következö: Mit jelent a szakvélemény magyarul? Mettöl-meddig jók a labor eredmények? A fülböl lesugárzó fájdalom meg az eredmények strumát igazolnak? 2hónapja szedem a gyógyszert azóta csökkent a fájdalom,elötte szinte állandóan fájt. Esetleg tudna valami immunerősítőt javasolni? Köszönöm a válaszát. Tisztelettel Mónika

        WEBBeteg szakértő válasza a fülfájás témában

        Tisztelt Mónika!
         
        A normofunctio normális működést, azaz megfelelő hormontermelést jelent; a struma a pajzsmirigy megnagyobbodását.
        Struma esetén ugyanis az első vizsgálandó probléma a hormontermelés milyensége: azaz kevés vagy sok hormont termel a pajzsmirigy. A kezelés ettől függ.
        A thyreoiditis magyarul a pajzsmirigy gyulladását jelenti, erről az a-TPO szint adhat információt, Önnél ez alacsony, igy gyulladás nem igazolható.
        A laboreredmények laboronként - az alkalmazott eljárástól és labortechnikáktól függően - kissé eltérőek lehetnek a különböző laborokban itthon is. Pl. az Ön FT4 értéke nálunk Debrecenben nagyon magas lenne, de ha az endokrinológus Önöknél normálisnak mondta, akkor ez az érték az ottani labor szerint a normális tartományban van.
        Immunerősítőként  sok testmozgást ( friss levegőn!), zöldség-és gyümölcsfogyasztást,ha erre kevés pénze van , akkor multivitaminklészítményt, a stressz csökkentését tudnám javasolni.

        Tisztelettel: Dr. Bíró Csaba István endokrinológus-belgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-28 13:13:54; Megválaszolva: 2011. július 29., 09:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: