• TSH - pajzsmirigy - terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

         

        Tisztelt Doktornő!

         

        10 hónapja babát szeretnénk a párommal, mindeddig sikertelenül. Férjem 32, én 29 éves vagyok.

        4 hónapja készült hormonvizsgálat, amelynek eredménye:    TSH 5,5     FT4 19,8     

        Kb. 1 hónap múlva újra néztek, de csak TSH-t a körzeti orvos, akkor 2,13 volt.

        2 hete újra készült egy vizsgálat, annak eredménye

        TSH 0,07 mIU/l      FT4 20,32 pmol/l      Anti-TPO 625 IU/ml

        Készült 4 hónapja egy nyaki UH is, aminek eredménye:

        A pajzsmirigy mindkét lebenyének alapállománya norm. nagyságú és echostruktúrájú, benne jobb oldalon egy 8, bal oldalon egy 3 mm nagyságú echoszegény göb különül el.

        A jobb lebeny 46x18x15 mm, a bal lebeny 48x17x15 mm, az isthmus 3 mm átmérőjű.

        A nyaki nagyerek mentén kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem mutatkozik.

         

        Semmi féle kezelést nem kaptam, annyit mondott a doktornő, hogy autoimmun pajzsmirigy gyulladás, 3 hónap múlva újabb kontroll vérvétel.

        Kérdésem volna, hogy Ön szerint sincs semmilyen kezelési lehetőség, hogy beállítsuk a pajzsmirigy hormonom szintjét, mivel ez is befolyásoló tényező a terhességem létrejöttének esélyében.

        Vagy lenne még valamilyen vizsgálat, amivel pontosítani lehetne a probléma forrását és pontosítani a kezelési lehetőségeket?

        Az Anti-TPO eredmény mit mutat? A leleten 35 alatti a normális érték, ami nekem 625, sokszorosa annak az értéknek.

        A 0,07 TSH eredmény előtti 2 ciklusban stimulálás volt (Clostibegyt, Choragon, Duphaston) és a vérvétel a Choragon beadását követő napon történt. Ez befolyásolhatta az eredményt?

        A gyógyszeres kezelések is hónapokig tartanak, és nem szeretném, ha csak telne az idő, de mindhiába.

        Ön mit tanácsol? Mit tegyek, hova forduljak?

         

        Előre is köszönöm válaszait!

         

        Tisztelettel

        Nagyné

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy, terhesség témában

        Kedves kérdező!

        Az aTPO szint a szervezetben termelődő pajzsmirigy ellenes antitestek szintjét mutatja. Ezek folyamatosan termelődnek és a pajzsmirigy sejtjeinek károsodását okozzák. Sajnos oki kezelésre, tehát ennek csökkentésére nincs mód, csak a kialakult következményeket tudjuk kezelni. Ez leggyakrabban pajzsmirigy alaulműködés szokott lenni, amit pajzsmirigy hormon pótlással kezelünk.Önnél az fT4 inkább a felső normál határ közelében van, a TSH-ja viszont csökkentebb. Ez akár kezdődő pajzsmirigy túlműködést is jelezhet, amikor bizonyos esetekben szintén lehet magas az aTPO. Előfordulhat, hogy a mostani érték csak átmeneti lesz, a pusztuló pajzsmirigysejtekből kiszabaduló nagyobb hormonmnnyiség miatt. Bármi legyen is viszont az ok, mindenképpen keressen fel mihamarabb endokrinológust, mert ha valódi túl-, vagy esetleg később alulműködés jön létre, azt kezeni kell.

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2009-10-10 20:42:53; Megválaszolva: 2009. október 10., 20:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Édesanyám 93 éves, de korához képest még mindig fitt és aktív. Magas vérnyomásra gyógyszert szed, de jellemzően 120-135 / 65-75 körüli értékeket mérünk. 3 hete készült teljes vérkép vizeletvizsgálat. Az eredményei...
        Üdvözlöm Tisztelt Doktornő! Azon apropóból írok Önnek,mivel Március óta laza állagú szinte mindig a székletem,sajnos nagyon sokat stresszelek is a munkában,és az élet más területén is. Minap voltam először is hasi...
        Tisztelt Doktornő A lányomon a megszokottnál több és erősebb a testszőrzet mint a megszokott . Pontosabban az arcán az állán és az alhasán is elég erősen kezd már megjelenni. Azt szeretném megtudni , hogy mi lenne a teendő, kihez forduljunk...
        Kedves Doktornő, 22 hetes terhes vagyok, eddig endokrinológiai betegségek nélkül. a 20. héten vett laboreredményeken TSH 0.55(ref 0.55-4.78) T4 13.72 (ref 11.5-22.7). Védőnőm rögtön endokrinológushoz küldeni, nőgyógyászom nem mondott rá...
        Kedves Doktornő, Doktor úr! El kellett utaznom, ezért csak 3 hét múlva tudom megmutatni az orvosnak a leletemet, de borzasztóan aggódom, hogy mi lehet rajta. PCO gyanúval küldött, tüneteim nincsenek. Egy hosszabb gyulladásom is volt...
        Tisztelt Doktornő! 2006-ban eltávolították a jobb oldali pajzsmirigy lebenyt. Euthyrox 125 hormonpótlást kaptam. A mostani laborom eredménye: (2017.május) Szabad T3 : 5,70 pmol/L 2,80 - 6,50 TSH: 0,174 mU/l (ref.t.: 0,27-3,8 mIU/l) fT4: 21,9...
        Valsartan Sandoz 160 mg vérnyomás csökkentőt szedek. Reggel felet, este felet. Édesanyámnak is magas a vérnyomása, stroke-ot is kapott, de felépült szerencsére. Amikor elkezdtem szedni a gyógyszert, akkor 180 volt a vérnyomásom, a háziorvos...
        Tisztelt Dr. Faklya Monika, Minimum ot eve tarto nagyfoku faradtsag es kb. ket eve kezdodott szorongasos panaszok miatt lett elvegezve nalam egy glucose tolerancia teszt. Panaszaimrol roviden: allando faradtsag, gyakori vizelesi inger, fokozott...
        Tisztelt Doktor Úr! 2 hónapja fennálló végtagzsibbadásom miatt, ami főleg fekvő helyzetben jelentkezik (ENG negatív - koponya MRI-re időpont megkérve) cukorterhelés vérvételt kértem magánúton, mivel több orvos is kérdezte, hogy nem e...
        Tisztelt Doktor Úr! Vérképemből kiderült,hogy a prolaktinom 3x-osa a felső értéknek és Bromocriptint írtak fel rá. A kérdésem az lenne,hogy ha a gyógyszer leviszi az értéket,akkor is szükség lesz majd mindenképp MRI-re vagy csak akkor ha...