• Cushing-kór - Endokrinológia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedved Fáklya Mónika! Ismét köszönöm gyors válaszát! Igen voltam Endokrinológiai szakrendelésen, és már szerencsére megvan minden leletem is, küldök egy összefoglaló lapot róla: http://kepfeltolto.hu/i/?328892&t=img Igazából a következő tünetek miatt mentem az Endokrinológiára háziorvosom tanácsára: Magas vérnyomás (kb 7 éves korom óta érzem, természetesen lehet hogy előtte is volt, kb 14 éves korom óta szedek gyógyszert is rá) Folyamatos hízás hasra, combra (kb havonta 1 kg plusz súlyfelesleg) Striák jelentek meg egyik napról a másikra, és már ennek kb 6-7 hónapja, és azóta egyre jobban jönnek ki a hasamon, a kartőbe, és nagyon halványan már a combomon is látszik! Merevedési zavarok (libidó csökkenése vagy hiánya, általában a stressz miatt) Álmatlanság, ami szinte minden este jelentkezik (már általában 0,5 mg Xanax-ot veszek be ilyenkor) Fáradékonyság, gyengeség érzet Hajhullás Vizelési, székelési problémák Régebben pattanások is voltak (amikkel több évig szenvedtem, és egy nagyon erős gyógyszerrel el is múlt, nem tudom pontosan a nevét, de fél évig kellett szednem, és mindent kiszárított a bőrömön, orromon, számon) Jelenleg néha dadogok, és ez is elég kellemetlenné teszi az életemet... E-melett állandó stresszbe, idegességbe élek, annak idején az iskolákat is sűrűn váltogattam, mert nem bírtam elviselni az osztálytársaimat! Nem tudom, hogy van-e köze az egész dologhoz... Arra lennék kíváncsi Doktornő, hogy mint mondta ez az esti magas kortizol szint egyszerű gyógyszeres tesztje hogyan is működik? és mit lehetne nekem tennem ennek kapcsán? Az endokrinológus doktor akinél voltam, azt állította fel diagnózisnak, hogy a mellékvesém működik túl, és daganatot nem találtak nálam a vizsgálatok során, csak a magas kortizol szint lett! Gondolom ez okozhatja akkor azt a sok tünetet!? Mivel az endokrinológus szakorvosom ennyit mondott, hogy "ez egy hormonbetegség, majd magától elmúlik" így sajnos nem jutottam előbbre semmivel sem, csak vizsgálatról vizsgálatra jártam, és elég kellemetlen elviselni ezt a tünetegyüttest így a mindennapokban! Az endokrinológus szakorvos visszarendelt 10 hónap múlva Prolaktin, és Kortizol eredménnyel! De szerintem ha több éven át ilyen tünetekkel kellett együtt élnem, valószínű ez a emelkedett kortizol értékem régebb óta hat rám és termelődik túl, nem bízom benne hogy most csak úgy magától megváltozna 10 hónap alatt! Mit lehetne jelen helyzetben kezdeni ezzel? Előre is nagyon köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Arnold.

        WEBBeteg szakértő válasza a hízás témában

        Kedves Arnold!
         
        Gyógyszeres teszt: Éjjel egy bizonyos tablettát be kell venni (ezt a rendelőben szokták odaadni) mejd másnap reggel vérvétel. Ha ennek hatására a kortizol lecsökken, a Cushing-kór kizárható.
        A leleteit megnéztem, ezekben a pajzsmirigyműködése rendben van, a prol. szint normális. Az éjjeli kortizol emelkedés stressz következménye is lehet.
         A tünetei meglehetősen diverzek, nem támasztják egyértelműen alá a diagnózisát. (A striák, a magas vérnyomás lehet az ehízás következménye is, és a combra való hízás nem jellemző erre a betegségre.) Szerintem a legfontosabb a fogyás lenne. Lehet úgy is sok kalóriát bevinni, hogy nem eszik sokat, csak rosszul választja meg az ételeit. E mellett javaslom, hogy napi 2 étkezés helyett, legalább napi 4-5 alkalommal egyen pici adagokat, ne haladja meg a napi bevitt kalóriamennyiség az 1500 kCal-t. E mellett legalább a hét 4 napján minimum 30 percet mozogjon, (séta, vagy kerékpározás, ha súlya nem extrém nagy akkor futás, de mindenképpen nagy izmokat mozgasson meg) A fogyással szerintem megoldódnak majd a problémái. Persze akaraterő és szilárd elhatározás, kitartás mindenképpen kell hozzá.
        Javaslom, hogy pszichológust is keressen fel szorongása miatt. 
         

         Dr. Fáklya Mónika

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-04 19:51:36; Megválaszolva: 2011. augusztus 18., 14:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: