• Pajzsmirigy-hormon abbahagyása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!

        A nőgyógyászom javaslatára hormonvizsgálatot végeztek. Minden a megadott tartományon belül volt,kivétel TSH 4.85 uIU/ML  (0.40-4.20 volt a referenciaérték).FT3-4.66 pmol/L, FT4 14.37 ezek a referenciaértéken belül vannak.

        Az endokrinológus hypothyreosist állapitott meg és megkezdte az L-Thyroxin fokozatos felépitését 25 ugr-mal,melyet egy hét után 50 ugr-ra emelt.

        Az értékek igy változtak:

        TSH 4.10 uIU/ML, FT3 4.33 pmol/L,FT4 15.97 pmol/L.

        Az utolsó értékeim: TSH 4.470 umol/l, FT3 5.7 pmol/l,FT4 16.39 pmol/l és most 75 ugr-ra emelné a thyroxint.

        Egy másik endokrinológus azt mondta,nem javasolja egyáltalán a thyroxin szedését,mivel az értékeim nem mutatnak kóros eredményt és szerinte a thyroxin fokozatos csökkentésével el is hagyhatom a gyógyszer szedését.

        Másik belgyógyászhoz azért mentem el,mert az az orvos aki felirta a Thyroxint, cukorterheléses vizsgálatot is végeztetett és a következő értékekre Merkformin szedését irta elő:

        Glucose terhelés 0 perc 4,96

        Glucose terhelés 120 perc: 3,95

        Insulin terhelés 0 perc: 4,14

        Insulin terhelés 120 perc: 17,21

        A másik belgyógyász endokrinológus viszont letiltotta ilyen értékekre a Merkformin szedését mivel a PCO betegség egyetlen kritériumának sem feleltek meg az ultrahangos nőgyógyászati leleteim és a cukorterheléses vizsgálat sem mutatott semmit, mégis Merkformin szedését javasolta az előző orvos mert szerinte PCO-ban szenvedek. Valóban a nőgyógyászati leletem és a 6 hormonvizsgálat eredményei is tökéletesek.Ilyen panaszom nem volt,nem értettem a cukorterheléses vizsgálat indokát sem.

        Ezek után a kérdésem lenne,hogy amennyiben 1 hónapja szedem a Thyroxint (ezidő alatt a magánklinikán 3 db vérvizsgálatot készittetett az orvos,lásd eredmények fent) lehetséges-e az adagolás fokozatos csökkentésével elhagyni a hormon szedését.Jelenleg 50 ugr-t szedek,a TSH értéke nem sokat változott a kiinduláshoz képest. Mivel még senkinél nem olvastam,hogy ilyen kis eltérésre hormonpótlást javasoltak és azt sem,hogy a hormonok szedését valóban abba lehet hagyni az Ön véleményére is kiváncsi lennék.

        Két homlokegyenest eltérő szakértő vélemény a PCO és a PM betegségről is, ugyanazon leletek láttán,elbizonytalanit.

        Válaszát köszönöm.

        Titokka

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy hormon témában

        Kedves kérdező!
         
        Cukorterheléses eredményei rendben vannak. Mind a vércukorértékek, mind az inzulinértékek rendben voltak, ezért nem értem a Merckformin indokát én sem.
        A pajzsmirigy első ereménye ún. subklinikus hypothyreosist mutatott, azaz normális pm. hormon értékek mellett a szabályzó hormon (TSH) értéke nagyobb. Ilyenkor már fokozottabb lehet a hajlam a magas vérzsírszintek kialakulására és az ezzel összefüggő érbetegségek kialakulására. Véleményem szerint ki kellene deríteni, hogy mi áll a háttérben, ezért pajzsmirigy ellenes antitestek vizsgálatára és esetleg pm. UH vizsgálatra lenne szükség.

        Amennyiben a pajzsmirigy autiommun gyulladása okozza ezeket a hormonértékeket szóba jön a kezelés folytatása a fent említett problémák elkerülése miatt. Az adagot viszont nem javaslom ilyen gyorsan emelni, hiszen nem cél a pm. hormon túladagolás sem, és a TSH lassan rendeződik. Legalább  hónapot érdemes két vérvétel között várni, hogy lássuk hol tartunk. Amennyiben nem igazolódik gyulladás sem a laborértékek, sem az uh kép alapján és utóbbin más kóros eltérés sem látszik, érdemes lehet pm. hormon pótlás helyett jódpótlást kezdeni, mert lehetséges, hogy csupán ennyi a gond. A vizsgálat azonban azért is javasolt, mert a gyulladásban a jódpótlás nem előnyös.
         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-10 21:52:44; Megválaszolva: 2011. október 05., 11:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr. NŐ/ÚR! Terhelésescukor vizsgálatom alapján endokrinológusom szerint semmi probléma.A nőgyógyászom szerint IR es beteg vagyok.Azóta a jobb petefészkemben 7-8 apró ciszta is látható.Szeretném véleményét...
        Tisztelt Doktornő! Megpróbálom lényegretörően leírni a történetünket. Édesanyám rövid időn belüli jelentős fogyás miatt (pár hónap alatt több mint 15kg) ment el orvosához, aki elküldte különféle vizsgálatokra, hogy kiderítse az...
        Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő! Segítséget kérek az alább leírt értékek elemzésével kapcsolatban. Milyen betegség állhat meg háttérben? Tünetek alacsony vérnyomás, koordinációs zavar, szédülés, erős hányinger, száraz bőr, ájulás...
        Üdvözlöm szeretném ha elemezné és leírná mit jelent. Pajzsmirigy és nyaki lágyrész UH vizsg. A pajzsmirigy mindkét lebenye norm.nagyságú,a jobb lebeny 17x15x48 mm,a bal lebeny 15x14x52 mm átmérőjű.Az isthmus norm.szélleségű.A lebenyek...
        Tisztelt Doktornő! Egy rutin vérvétel során kiderült, hogy a TSH-m 9,57, T4 14,54 a T3 6,16. Panaszaim nincsenek. Anyukámnak is van pajzsmirigy problémája. Mit jelenthet ez? Milyen kivizsgálásokra kellene elmennem? Milyen következményei lehetnek?...
        Édesanyám 78 éves, pajzsmirigy-alulműködéssel kezelt beteg, más betegségéről nem tudunk. Vérnyomása inkább alacsony: 108/72/80. Gyengeségérzet miatt hőemelkedésre gyanakodtunk két nappal ezelőtt, s legnagyobb megdöbbenésemre, a lázmérő...
        Tisztelt Doktornő! Szakvéleményét szeretném kérni, illetve tanácsát, hogy tisztán láthassak az aktuálisan megkapott eredményeimmel kapcsolatosan, továbbá tudni szeretném a szükséges teendőket, illetve hogy mi vár rám mindezek tükrében....
        Jó napot! Prolaktin ertekem magas volt.Tavaly derült ki hogy agyalapi mirigy daganatom van 10x8x11 mm,de már akkor is bevolt vérezve.Nem rég voltam kontroll vizsgálaton, hiába szedem a gyogyszert ugyan ugy bevérzett adenoma,10x8x14mm és az volt oda...
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó