• Pajzsmirigy gyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Doktor úr!

        23 éves nő vagyok, pár hónapja autoimmun pajzsmirigygyulladást és alulműködést állapítottak meg nálam (mellette 1-es típusú diabetesem is van). Két hónapja szedek hormonpótlást, a TSH 38 volt. amikor kiderült a betegség, egy hónappal ezelőtt 13,8-at mértek, az FT3 és FT4 normális határértékeken belül volt. Ha jól értem, ez javulást jelent, azt nem tudom, most milyen lehet. Ennek ellenére enyhén szólva el vagyok keseredve, mert még mindig hízok. Becsületesen beveszem a gyógyszert (tudom, reggeli előtt fél órával minimum), hónapok óta heti ötször keményen edzek egy órát, és figyelek az étkezésre, ahogy a dietetikus javasolta. Mégis továbbra is hízok hetente-kéthetente egy kilót, holott ilyen életmód mellett egy normális szervezettel már élsportolónak kellene kinéznem. Időről időre járok testösszetétel vizsgálatra, és az izomállományom satnya, semmit sem gyarapszik, a zsír viszont növekszik, és a sejten kívüli testfolyadék sem akar eltűnni. Nem tudom, miért van ez, és meddig tart, de nagyon kezdek belefáradni. Ha már minden erőfeszítésem hiába való, valami könnybbséget jelentene, ha tudnám, van-e valami magyarázat arra, ami történik. Van arra magyarázat, hogy 2 hónapos gyógyszeres kezelés, javuló laboreredmények, diéta és intenzív sportolás ellenére is hízom? Megáll valaha ez a folyamat? Létezik, hogy ez a nyavaja örökre és meváltoztatjatatlanul átalakítja a testemet?

        Köszönettel,

        etti

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigygyulladás témában

        Kedves Etti!
         
        Mivel a laborjai szépen javulnak és az fT3 és fT4 szintje már normális tartományban van, ez már nam okozhatja a hízást. Vércukorszintjei rendben vannak? Mert az 1TDM-ban tudom, hogy nehezebb a diétát összeállítani, igénybe kell vennie a diabetológus segítségét is, hogy megfelelően lecsökkentsék a napi kalóriabevitelt és ehez igazítsák az inzulinadagot. Ne adja fel a sportot és a megfelelő étkezést, biztos vagyok benne, hogy meg fog indulni a kívánt átalakulás. A sport legyen aerob, azaz pl. futás, ez sokkal jobb zsírégető mint bármi más. E mellett persze alakformáló edzések is mehetnek, de a futás ne maradjon ki.
        (Mivel önnél két autoimmun betegség is van egyszerre, érdemes lenne lisztérzékenység (coeliakia) irányába is szűrővizsgálatot végeztetnie.)
         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-06 23:13:47; Megválaszolva: 2011. október 05., 10:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Szavazzon Ön is, kié legyen Az év praxisa a Kárpát-medencében cím!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
        Öné lehet az 50 ezer forintos vásárlási utalványok egyike. Hogyan? Mutatjuk! (x)
      • Hirdetések
      • Infografika és videó