• Euthyrox50 hatásai

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt orvos szakértők! 2009. február 25-én kezdtem el szedni az Euthyrox50 gyógyszert fél szem/nap adagban az orvosom javaslatára. Laborértékeim azóta: 2009. március 19: TSH 8,74 T3 5,21 T4 15,19 2009. május 19: TSH 11,94 T3 5,06 T4 14,09 Kérdéseim a következőek: 1. Érzékelhető-e a laboreredményekből, hogy a gyógyszer kifejtette kedvező hatását? 2. A gyógyszer elkezdése után pár nappal és azóta is előfordulóan szapora pulzus és légszomj gyötör elsősorban éjszaka, ami vajon lehet mellékhatása? Együtt szedett gyógyszerem egy van: Yadine, amit kb. egy időben kezdtem el szedni az Euthyrox-al. 3. Két-három hete erőteljesedő emésztési zavarok jöttek elő savképződéssel, gyakori hányinger mellett. Kapcsolatban lehetnek-e a tünetek a gyógyszerekhez? 4. Milyen időintervallum szükséges ahhoz, hogy az alulműködésre szedett gyógyszerem kifejtse jótékony hatását? Meg kívánom jegyezni, hogy a gyógyszerek (Euthyrox, Yadine) szedése előtt sem gyomor, sem szívtájéki problémáim nem voltak. Szakértői válaszukat nagyon köszönöm és várom!

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirirgy témában

        Tisztelt kérdező!
         
        Az euthyrox napi 25 ug-os adagja mellett a TSH-ja növekedett, ami arra utal, hogy a szervezet a szabályzó hormon emelésével próbálja a számára szükséges hormonmennyiséget előállítani. Gondolom elmondták önnek, hogy ezt a gyógyszert a megfelelő felszívódás érdekében éhgyomorra reggel étkezés előtt fél órával kell bevennie. Hormontartalmú fogamzásgátlók szedése a szükséges pajzsmirigy hormon pótlás mennyiségét megemeli. Összességében véleményem szerint némi Euthyrox adag emelést fog javasolni orvosa.
        Ilyen laborértékek mellett nem tartom valószínűnek, hogy az éjszakai panaszai hátterében a pajzsmirigypótló gyógyszer mellékhatása áll. (Bár mértékegységet és referencia tartományt nem közölt, TSH magasabb, fT3, fT4 normál tartományban lehet az álatalam ismert mértékegységek és ref. tart. -al összehasonlítva)
         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-03 18:37:32; Megválaszolva: 2011. október 05., 09:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...