• Tsh,Prolactin

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Nő!
        Elnézést a lustaságomért, de inkább bemásoltam az előző levelemet, hogy hol is tartottunk!Azóta megtudtam a laborostól az eredményét az ATPO-nak, ami 10 lett és azt mondta(telefonon megsúgta az eredményt mert ismerős)35körüli a norm. tehát ez jó! Akkor Ön szerint ez mit jelent, nem vagyok pajzsm. beteg? És mégis sok a tsh-m!
        Félek az MRI-től, jövőhéten pénteken lesz! Barátnőm jól ráijesztett, hogy állítólag lekötöznek és teljesen betolnak egy hangosan kattogó koporsószerű " járgányba"! Hát?!!
        Megszeretnék kérdezni, hogy csak akkor adnak kontraszt anyagot, ha látnak valamit? Tehát ha kihúznak és megszúrnak az már nem jó?
        Előre isköszönöm a válaszát!
        További szép estét(éjszakát)!
        Üdvc.:Gabi
        --------------------------------------------------------------------------------------------------
        TSH,prolactin

        Tisztelt Doktor Nő ! Remélem emlékszik rám,tsh, prolaktin jeligére írtam már Önnek pár napja.Ígértem megírom a Tsh eredményt.
        Röviden ezelött: Tsh:7,320uIU/ml ref:0,400-4,000(2hónapja)
        Prolaktin:42,9ng/ml ref:1,9-25(1hónapja) /fennálló tejtermelés, 2,5 éve nem szoptatok.(2 kisgyermekem van,170cm és 56kg vagyok,nem hízomkés nem fogyok.)
        Ultrahangnál kizárta az orvos a PM betegséget,csak annyit talált,hogy jobb lebeny mérsékelten megnagyobbodott,és a jobb(nyaki) mirigy 18*6mm.Emiatt ATPO vizsgálatot kért ami kb. 10 nap múlva lesz meg.Erről nem mondott semmit.
        Mai Tsh értéke a 2 hónapinál jóval magasabb lett: 9,200uIL/ml ref: 0,4-4,000.
        A hypofizis MR vizsgálatra van időpontom május végére,adenóma gyanúja miatt.
        Vajon mitől nő a tsh ilyen gyorsan?Úgy tudomn az adenóma csak prolaktint termel!Persze ,ha van!Kicsit megszeppentem,ha nem alúlműködésről van szó,akkor mi lehet a baj?
        Kérem szépen írja meg mit gondol! 8-)
        Köszönöm előre is válaszát!
        További szép estét!
        Üdvözli: Gabi
        ----------------------------------------

        WEBBeteg szakértő válasza a MRI vizsgálat témában

        Kedves Gabi!
         
        Az MRI nem fáj, nem kötözik meg. A koponya MRI-hez egy bukósisakhoz hasonlító fejrögzítőt használnak, hogy véletlenül se mozduljon meg a feje. Valóban hangosan kattog, de kisgyerekek is "kibírják". Az alakja egy nagy csőhöz hasonlít, amibe mozgó asztal viszi a vizsgálandót. A kontrasztanyag a vizsgálathoz szükséges, mert csak így látszanak megfelelően a vizsgált részek. A beadása nem azt jelenti, hogy baj van, hanem a vizsgálat része.
         
        Magasabb TSH-nak sokféle oka lehet, az öné csak kicsit magasabb. Az, hogy az aTPO nem magas autoimmunitás ellen szól. Mindenesetre  érdemes fT4 szintet is mérni, hogy mennyire működik alul a pajzsmirigye, és ennek ismeretében adni kezelést. Gondolom ezt fogják tenni.
        A TSH emelkedés lehet összefüggésben a magasab Prol. szintjével.

         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-24 23:01:13; Megválaszolva: 2011. október 03., 14:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...