• Pajzsmirigy betegek étkezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szeretnék tájékoztatást kérni arról, hogy mit szabad, és mit nem ajánlott a pajzsmirigy betegnek ennie. Természetesen a jód tartalmu készitményet kerülni kell.

        Eddig nem találtam olyan oldalt, endokrinológust, aki erre felvilágositást adott volna.

        Sajnos én autóimmun PM beteg (is) vagyok.

        TPO-m 12893

        szives tájékoztatásukat előre is köszönöm:)

         

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy betegésg, étrend témában

        Kedves kérdező!

        Ahogy mondják, az attól függ...

        Autoimmun pajzsmirigybetegeknek a plusz jód bevitelét nem ajánljuk, de a szokásos táplálékkal, főként Magyarországon nem viszünk be túl sok jódot, így táplálkozási megkötéseket nem írunk elő. Jó hatásúak lehetnek  ilyen betegségben az antioxidáns hatású élelmiszerek.

        Jódhiányban természetesen fokozott jódbevitel szükséges, amit tablettával oldunk meg. Magas jódtartalmú élelmiszer pl.  a tengeri halak húsa.

        Vannak golyvaképződést elősegítő élelmiszerek is. Ezek gátolják a jódfelvételt. Ilyen pl. a káposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó, fehérrépa, repce, torma, de ezek sem a szokásos adagban okozhatnak golyvát, csak igen nagy bevitel esetén.

         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-05 16:04:59; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 09:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
      • Hirdetések
      • Infografika és videó