• Sella

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszetlt Szakértő!

        Kislányomról szeretnék kérdezni. Ő most júniusban lesz 10 éves, 160,5cm magas és 57 kg ,40-es cipőt hord. Mivel az iskolában magas vérnyomást mértek nála (135/90) és gyakran fájt a feje, elvittem a háziorvosunkhoz és kértem a vizsgálatát. Mivel az orvosunk korához képest jóval nagyobbnak találta, elküdött minket az endokrinológiára, ahol vért vettek tőle és tovább küldtek minket rötgenre. A röntgen vizsgálat eredménye a következő: "A sella vaskos falú, zárt, űrtere életkorához viszonyítva csökkent. A kéz csontjainak mésztartalma kp. fokú, csontkora 12 évesnek felel meg. A selláról MR vizsg. elvégzése javasolt."

        Szeretném megkérdezni, hogy mitől lehet ez a mevastagodás ill űrtér csökkenés és miért szükséges az MR? Megkérdeztem a doktornőt is, de csak annyit mondott, hogy így önmagában ez nem jelent semmit, ne aggódjak. Az MR vizsgálat után tud többet mondani. De az MR-re csak júli 24-re kaptunk időpontot, az még nagyon messze van. De mégis, ha semmi, akkor miért kell MR és miért más a sella, mint amilyennek lennie kellene korához képest? Okozhatja e ez a gyakori fejfájását illetve azt, hogy sokszor nem tud koncntrálni és nagyon nagyon lassú. (lassan öltözik, mindennel lemarad, de egyébként okos, értelmes, nagyon jó matematikából is például, csak hihetetlenül le van lassulva néha és néha a felfogása is nehézkes, mintha nem tudna figyelni)

        Kérem, írja le véleményét, hogy mi okozhatja ezt az elváltozást a sellában illetve, mik lehetnek ennek az elváltozásnak a tünetei. Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a magas növés témában

        Kedves anyuka!
         
        A kislány életkoránál fejlettebb, ezt a csontkor előrehaladottsága bizonyítja. A sella megítélésére a röntgen nagyon durva vizsgálat , gyakorlatilag nem sok mindent mond. Az agyalapi mirigy megítélése az MRI vizsgálattal lehetséges pontosan. A doktornő jól mondta, önmagában a röntgen leírás semmit nem jelent, a lelete akár alkati dolog is lehet. 
         

         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-02 21:09:10; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 19:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...