• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor nő,
        Mivel szoptatás alatt lefogytam 8-10 kilót és a szoptatás abbahagyása után sem tudok felszedni egy kilót sem, pedig sokat eszem, megnézettem a doktornőmmel a pajzsmirigyemet. A következőp eredményt keptuk:
        TSH 5,420 ulU/l +             referencia érték : 0,27 – 4,2
        FT4 15,04 pmol/l               referencia érték : 10,20 – 24,32
        Mivel a TSH magasabb értéket mutatott elküldött endokrinológushoz. Ott is vettek vért és akövetkező eredményt kaptuk:
         
        AntiTG 4 IU/ml                referencia érték : 0-5 IU/ml 
        AntiTPO 924 IU/ml +         referencia érték : 0-9 IU/ml 
        Eutyrox 25 kaptam rá minden nap egyet kell belőle bevennem szombat vasárnap kivételével.
        A következő kérdéseim lennének: mi a véleménye a doktornőnek ezekről az eredményekről? A férjemmel szeretnénk még egy kisbabát. Gondot okozhat ez a betegség? Válaszát előre is köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigygyulladás témában

        Kedves kérdező!
         
        Önnek autoimmun pajzsmiriggyulladása van, ami subklinikus hypothyreosist okozott. Ez annyit jelent, hogy a pajzsmirigye csak akkor tud elegendő pajzsmirigyhormont előállítani, ha a szabályzó hormon szintje megemelkedik. Ezért adnak kívülről pajzsmirigy hormon pótlást, ami rendezi ezt a helyzetet. A kezeléssel a hormonszintje nem fog romlani, így a gyermekvállalásnak sem lesz akadálya. A terhesség alatt fokozottan kell figyelni a pajzsmirigy hormon státuszra, mert a baba az első időkben csak öntől kap pajzsmirigy hormont, ami elengedhetetlen a fejlődéséhez.
        A kezelésében nem értem, hogy szombat, vasárnap miért nem kell kapnia a gyógyszert. Ezt ui. folyamatosan szoktuk adni, kihagyás nélkül. Nem értette félre az orvost? Ezt kérdezze meg!
        A fogyás okát részlete belgyógyászati kivizsgálással fel kell deríteni!

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-29 22:55:14; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 12:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő! Végső elkeseredésemben írok Önnek. 22 éves vagyok, tavaly nyáron kezdődtek a panaszaim erőteljes hajhullás formájában. 2 hónap alatt a hajam felét elveszítettem. Mindenféle hajvitamint, sampont, gyógyszert kipróbáltam....
        Tisztelt Dr Tänczer Tímea, Metformin szedését javasolta orvosom menstruációs kimaradásaim és IR közeli vércukorszint eredményem miatt. Nehezen állt be, mikor tudom bevenni a Metformint úgy, hogy ne legyek rosszul a nap hátralévő részében....
        Kedves Dr. Fáklya Mónika! Ma voltam pajzsmirigy ultrahang vizsgálaton, szeretném, ha segítene az UH pajzsmirigy eredmény értelmezésében: " A pajzsmirigy jobb lebenye 30×14×10 mm. A bal lebeny 23×14×10 mm. Az isthmus 2 mm. A pajzsmirigy...
        Kedves Doktornő! 2016 decemberében teljes pajzsmirigy eltávolításom volt, papilláris carcinoma diagnózissal. 2017 júniusában radiójód terápiám volt. Azóta szinte folyamatosan 175 mg L-thyroxint szedek.Félévente járok kontrollra.De az...
        Tisztelt Szakértő! Feleségem idén 44 éves, és valószínűleg a korából adódóan hajelvékonyodást, és az arcán (főként bajusz környékén) pihésedést észlel. Hallottuk, majd olvastuk is, hogy nők számára készített fűrészpálma...
        Tisztelt Doktor nő/úr! Mellékletben csatolom a vérképemet! A segítségét szeretném kérni a kiértékelésben! A vérvétel a menstruáció 26. napján készült! Pajzsmirigy gyanuval és ir gyanuval kérték a vérképet! Azt szeretném tudni, a...
        Udvozlom.32eves no vagyok.Februarban volt joindulatu mell daganatom amit ki is mutottek.Fibrodemona volt.Most megint van ketto joindulatu elvaltozas ugyan abban a mellemben.egy 6*8 es 7*8mm-es.Fel evente kontrol.Illetve pajzsmirigy problema miatt szedek napi...
        Kedves Doktornő! Nekem Bradycardiám és szívdobogásom van, kb 8 hónapja, de nem Kardiológiai eredetű, mint kiderült.(Nincs Pacemakerem) Első körben a Pajzsmirigyre gondoltam, mint olvastam, hogy onnan is jöhet ez a probléma. Pajzsmirigy UH és...
        Tisztelt Doktor Úr / Doktor Nő! A kérdésem a következő lenne . 20 éves lány vagyok . Sosem voltam hízékony típus , viszont idén április óta feljött rám 18 kg. Emellett nagyon gyakoriak a hangulatingadozásaim ,illetve a menzeszem is 2 hete...
        Tisztelt Doktornő! Kislányom növekedési problémájával kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. 5,5 éves és 3 éve járunk endokrinológiai szakrendelésre amiatt, hogy a percentilis legalsó görbéje alatt van a magasságát illetően. A 3 év...