• Pajzsmirigy betegség.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szépné vagyok. 1991 óta járok pajzsmirigy ellenőrzésre, nem kapok kezelést mert áll. még nem szükséges. 2004-ig magas volt a T3 ért. T4 norm. Most TSH-norm. Voltam szcintigráfia vizsg. Fizikálisan az egész pajzsmir. nagyobb,tömöttebb a normálisnál, nyelésre szemmel láthatóan egészében kimozdul.a jobb leb. 5x2,3cm-es a bal 6,3x2,2cm-es. Funkcionálisan göb nem mutatható ki. főként a tapintási eltérés alapján fömerül autoimmun thyreoiditis lehetősége, ennek nem mond ellent a szcintigráfiás megjelenés és a norm.értéken belüli THS sem. Anti-TPO meghatározás ajánlott. Szeretném megtudni, hogy pontosan ez mit jelent, és mi az Ön véleménye a leírt leletek alapján.

        Várom válaszát. Tisztelettel : Szépné

        WEBBeteg szakértő válasza a autoimmun pajzsmirigybetegség témában

        Kedves Szépné!
         
        Az autoimmun pajzsmirigy gyulladás során a szervezet saját pajzsmirigysejtjei ellen termel ellenanyagokat. Ezek lassan pusztítják a pajzsmirigy szövetet. Amikor ez elér egy bizonyos szintet, a pajzsmirigy már nem tud elég hormont ermelni és hormonpótlás válik szükségessé. Ezt a folyamatot a pajzsmirigy ellenes ellenanyagok kimutatásával lehet megerősíteni. Ilyen az anti-TPO meghatározás is.
        A betegség jól karban tartható.

         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-27 15:59:14; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 07:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Cím! Vidéken lakom és sajnos minden közelben lévő pajzsmirigy szakorvos szabadságon van, ezért kérném a segítségüket.A múlt heti laborleletem TSH értéke rendkívül alacsony 0,150. 2011 óta szedem az L-Thyroxint, 50mikrogramm/nap...
        Elkezdtem vizesedni, komoly szinten felkar has állandóan puffadtt, vàllam is eltűnt teljesen . Segítséget szeretnék kérni gyógyszer vagy más is szóba jöhet .tavaly pajzsmirigy alul működést állapítottak meg, de gyógyszert nem írtak fel