• Prolactin

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Fáklya Mónika!

        Hetekkel ezelött írtam már Önnek és köszöm szépen válaszát!

        Elfelejtettem megkérdezni,hogy az hypophizis MR-re, miért kell éhgyomorra mennem? Ugyanis 10.30 van időpontom és sajnos igen szédelgős vagyok!Röviden: Tsh 7,320 ulU/ml  ref.t:0,400-4,000

                       Prolactin: 42,9 ng/ml ref.t: 1,9-25,00

                       Tejelválasztás van, 2 1/2éve nem szoptatok

                        Ezek az első eredményeim,soha nem volt ilyen mérésem.

        Azóta ,Endokrinológus megnézte uh-al a PM-et: A PM. Jobb lebenye mérs. Megnagyobbodott,szabályos szerkezet.Vasc. átlagos.Bal lebeny rendben.Submandibuláris nyálmirigyek rendben.Jobb oldalon 18*6mm-es nyirokcsomó látható. Ez mit jelent,kérem írja meg!?Ettől fájhat a nyakam amikor rágok ill. ha ásítok?mert valamiért fáj!

         További vizsg.: MR előjegyzés. Újjabb TSH vérvétel éa ATPO-t kért,ez milyen vérvétel?

         Az orvos azt mondta ,hogy nem a pajzsmirigy okozza a problémát,szerinte adenóma.Én azt hittem ilyenkor a T3 és T4 mérése rutin szerűen kötelező,háziorvos mondta.Valóban kizárható a PM betegsége,vagy a ATPO-ból meg lehet tudni?

        Elfelejtettem mondani a pikkelysömörömet,halántéktáji fejfájásom,a 35,4 C testhőt,menses probl.,fáradékonyságot,több anyajegyet ,sajnos zavarban voltam,mivel mondtam a nyelvdagadást,amire az orvos azt mondta na ne találjak ki ilyet, ilyen nincs(csak egy betegségben,de az kizárt nállam).A vizsgálat alatt a memóriazavarom tökéletesen működött,ezáltal kissé zavartnak tűnhettem,talán.De szerencsére azt hiszem jó kezekben vagyok,egy nagyon-nagytudású idősebb doktorúrhoz járok.

        Gyógyszert nem kaptam, 2 hónap múlvára kaptam időpontot újra,jelentkeznem kell az eredményekkel.

        Előre is köszönöm szépen válaszát!

        További szép napot!

        Üdvözli: Gabriella

        WEBBeteg szakértő válasza a prolaktinszint témában

        Kedves Gabriella!
         
        Nyaki nyirokcsomó számos okból lehet a nyakon, legbanálisabban akut torokgyulladás miatt nagyobbodik meg. Mivel a pajzsmirigyben nem írnak le göböt, itteni probléma nem áll a háttérben.
        TSH= pajzsmirigyet szabályozó agyalapi mirigy hormon
        aTPO= pajzsmirigy ellenes autoantitest
        Mindkét vérvételt a pajzsmirigy működés megítélése ill. a korábbi magas TSH okának kiderítése miatt kéri orvosa. Amennyiben autoimmun pajzsmirigy gyulladása van, az aTPO emelkedettsége várható. Mivel a TSH magasabb volt korábban érdemes lenne az fT! és fT3 mérése is.
        MRI-t a magasabb prolactinszint miatt kértek, agyalapi mirigy esetleges adenómájának vizsgálata céljából. Azért kell éhgyomorra menni, hogy ha a vizsgálat során esetleg rosszullét, hányás jelentkezne ne nyelje félre a hányadékot. Telefonon kérdezze mag, hogy mikor ihat utoljára cukor tartalmú folyadékot, ezt tegye meg és akkor nem fog szédülni.

         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-24 09:37:20; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 16:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: