• Pajzsmirigybetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Elküldött a háziorvosom egy vérvételre és ott kiderült a TSH értékem 7.99. Majd továbbküldött ultrahangra, és a leletemen ez áll, ami nagyon aggaszt: - a jobb lebenyben a felső harmadban 6mm-es környezeténél kissé echoszegényebb jól határolt göb látható. A bal lebeny homogén.- Szeretném tudni hogy most mi lesz velem, megműtenek vagy gyógyszeres kezelés... Igaz van beutalóm az endokrinológiára de az még soká lesz. Sajnos felénk nem foglalkoznak az ember egészségével.Várom mielőbbi válaszát! Tisztelettel, Rozália

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Rozália!
         
        TSH értéke magasabb, e miatt fT4 meghatározás is szükséges pajzsmirigy ellenes antitestek vizsgálata mellett. Ebből a pontos ok kideríthető. Ennek ismeretében gyógyszeres kezelést fog kapni.
        A pajzsmirigy kicsi göbje követést igényel. Tudni kell, hogy a pajzsmirigyben nagyon gyakran alakulnak ki apró göbök, kis cysták, de ha ezek nem növekednek és nem befolyásolják a pm. működését teendőt nem igényelnek. 1 cm alatti méretnél különösebb vizsgálatot sem szoktunk indikálni, ha nincs egyéb gyanús lelet. Egyenlőre aggodalomra nincs oka.


         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-02 21:01:02; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 14:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: