• Összetett betegségek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok!

        31 éves múltam, és "ehhez képest" elég sok problémával, tünettel küzdök.

        Olyan orvost keresnék, aki próbál összefüggéseket keresni a tünetek között, és nem feltétlenül csak gyógyszeres kezelést javasol. Természetesen nem elzárkózni szeretnék a gyógyszeres kezelés elől, de biztos van olyan, ami kiváltható más gyógymóddal.

        Röviden a panaszaim: nagyon sűrű 2-3 heti derék ill. nyaki becsípődés, a nyaki csigolyák kötöttsége, gyakori fejfájás, pajzsmirigy alultermelés, magas, bár még határ alatti koleszterinszint, szívzörej, magas trombocita szint, vashiány, emésztési panaszok, sikertelen fogyókúrák, nőgyógyászati panaszok: gombás folyás, herpesz, peteérés hiánya, stb.

        Ha tudna valakit javasolni, vagy hogy milyen oldalakon olvashatnék a betegségek összefüggéseiről, azt nagyon megköszönném.

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy alulműködés témában

        Kedves kérdező!
         
        Az összefüggés a panaszai között véleményem szerint a pajzsmirigy alulműködés lehet.
        A pajzsmirigy alulműködés okozhatja önnél a magasabb koleszterinszintet, a sikertelen fogyókúrát, a peteérés hiányát. De összefüggésben lehet az ízületi panaszokkal, az emésztési problémákkal is, ennek révén akár vashiány is kialakulhat, ami trombocytaszám emelkedéshez vezethet.(amennyiben, még nem részesül pajzsmirigy hormon pótlásban és a hormonszintek nem esnek a normál tartományba)
        A pajzsmirigy hormon pótlás csak gyógyszerrel oldható meg. Mivel a pajzsmirigy az egész anyagcserére hatással van, nagyon sokrétű panaszokat tud okozni a hormon hiánya.
        A pajzsmirigy alulműködése milyen eredetű? Ha autoimmun pajzsmirigygyulladás, érdemes lenne lisztérzékenységre is szűrővizsgálatok végezni, mert bár ez általában sovány testalkattal jár, magam is ismerek több túlsúllyal küzdő lisztérzékeny beteget.  A visszatérő herpesz is gyakrabban jelentkezik azoknál akiknek az immunrendszere gyengébb. A gombás panaszokat a túlsúly következményének tartom. Érdemes lenne cukorterheléses vizsgálatot végezni, nincs-e cukoranyagcsere betegsége. Kerülje a finomított szénhidrátokat (fehér pékáru, cukor).
        Ha a diétát az alacsony energiabevitel mellett az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztásával kombinálja, valamint megfelelő pajzsmirigyhormon pótlást kap, a panaszai jelentősen csökkenni fognak.
        Interneten találhat a javasolt diétára vonatkozólag bővebb információkat. 
         

        Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

        Kedves Kérdező!
         
        Sajnos javasolni senkit nem tudok Önnek. Ideggyógyászként azt tudom Önnek mondani, hogy a gerincpanaszai és a fejfájása összefüggésben lehetnek egymással. Nem ismerem Önt, de a mozgásszegény éltemód általában ezekhez nagyban hozzájárul. Rendszeres úszás és gerinctorna, ha ülő munkát végez a munkahely megfelelő kialakitása jelentősen mérsékelheti a panaszait. Pajzsmirigy alulműködés kapcsolatba hozható a menstruációs zavarral, hízékonysággal, emésztési zavarral, hangulati élet zavarával. Ez utóbbi kihathat az összes korábban említettre, fokozva azok előfordulási gyakoriságát, felfokozva annak erősségét. A gombás folyás, herpes gyakran stresszhez kapcsolódóan újjul ki, erősödik fel. Próbálja ezeket a lehetőségeket átgondolni, átalakítani életvitelét, esetleg egy pszichológust, vagy pszichiátert felkeresni, de belgyógyászaával is konzultáljon mindenképpen.
         

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-06 13:11:11; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 10:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...
        cytologiai beutalo.nyaki UH vizsgalattal mko-i pajzsmirigybenjobb oldalt inhomogen, b.o.rekeszes cystosus gobot irtak le, valamint a nyak jobb oldalan parajugularisan felso harmadban egy 27*7mm -es konglomeratumot irt le.laborvizsgalataiban lenyegi elteres...
        Tisztelt Doktornő! 2018. márciusi emelkedett laboreredményeim a következők: Össz. bilirubin: 31,2 umol/L koleszterin: 7,10 mmol/L LDL koleszterin: 4,25 mmol/L Vas: 37,3 umol/L FVS: 4,2 Giga/L Haematokrit: 0,46 L/L VIZELET: bact. ++ ltr. FVS: 9...
        Az alábbiakat mutatta ki a mai pajzsmirigy uh: A pajzsmirigy jobb lebenye 44x28x23 mm.A kp.harmadàban környezetètől alig elkülönìthető 7mm-es isoechogen göb láthatò. A bal lebeny 43x27x27 mm,göb nem láthatò. Kòros vascularisatio nem láthatò....
        Tisztelt Dr. Rakk Erika! Írtam már Önnek inzulinrezisztenciával kapcsolatban. Sajnos kiderült, hogy nekem is az van. (Magas volt az éhomi és a terheléses inzulinom is, homa index 3,9). Azóta tartom a diétát, fogytam is már. Akkor írta a...
        Tisztelt Doktornnő!Kb. 2 évvel ezelőt a vérképemből kiderül hogy alul működik a pajzsmirigyem. 2016-06 Tyreoida stimuláló hormon:10,85mIU/l,2018-02 Tyreoida stimuláló hormon:8,28 .A háziorvosom irtfel hormon pótlást l-thyroxin 50mikrogramm 2db...